x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Concertele verii pe Riviera Franceză

Concertele verii pe Riviera Franceză

de Simona Lazar    |    06 Aug 2011   •   08:31

Toata luna august, sudul... azuriu al Frantei se afla sub semnul muzicii. Fie ca este vorba despre festivaluri de opera, concerte rock sau alte genuri muzicale, o suita intreaga de evenimente de gen vor avea loc in urmatoarele saptamani pe Cote d'Azur, cea mai indragita regiune franceza in perioada estivala.

Ca sa aveti o idee despre ce anume se va intampla in aceste zile la tarmul Marii Mediterane, va propunem sa incepem calatoria noastra muzicala la St. Tropez, locul unde, alaturi de Louis de Funes, romanul are si un alt reper, care vorbeste despre arta romaneasca, Galeriile “Espaces Cotos', proprietate a pictorului nonagenar Georges Cotos, originar din Straja, Bucovina. In acest frumos orasel provensal, intre 6 si 11 august vor avea loc concertele de muzica clasica adunate sub genericul “Nuits du Chateau de la Moutte' (fiind organizate in incinta frumosului castel medieval din imprejurimi). Sambata, 6 august, in primul concert clasic, Wanderer Trio propune melomanilor mai multe piese de Brahms, Liszt si Beethoven. Pe 8 august, Felipe Mato va aduce in statiunea fierbinte de la malul marii dansul de foc, flamenco. Iar pe 11 august, absolventii Academiei Europene de Muzica din Aix-en-Provence vaor incheia festivalul cu un concert in aer liber cu muzica de Mozart.

La Nisa, in “capitala' Coastei de Azur, atmosfera de petrecere va cuprinde orasul in fiecare noapte, intre 1 si 15 august, ritmurile verii si focurile de artificii fiind semnul recognoscibil pentru “PromParty', petrecerea de pe Promenade des Anglais. Si asta in fiecare noapte, incepand cu orele 21,30. Pe uriasul ring de dans, trupe muzicale si comedianti vor sustine distractia, iar intre Theatre de Verdure si Hotel Negresco (cel construit de un roman inainte de primul razboi mondial),un amestec de jazz, latino si pop, muzica mixata de cei mai buni DJ-ei ai momentului te va prinde in vartejul ei.

Spre capatul italian al Rivierei, dincolo de Monte Carlo, la Menton (oras in care trecerea lui Panait Istrati e marcata de numele lui dat unei strazi), pana pe 16 august, are loc cea de a 62-a editiei a “Festival de Musique'. Remarcam, intre altele, concertul de sambata, 6 august, sustinut de Orchestra Simfonica din Varsovia.

Si tot astazi, un mic orasel de pe Coasta de Azur devine, in miez de vara, un “sestiere' (cartier) al Venetiei, pentru ca la Theole-sur-Mer se tine Festivalul Venetian, cu masti si spectacole medievale.

Cei mai buni DJ-ei din lume aduc la Cannes, intre 10 si 13 august muzica soft-punk, popul psihedelic si muzica folk, cu prilejul Festivalului Pantiero, in vreme ce zilele (serile si noptile) de 17 si 18 august vor apartine muzicii electronice, cu ocazia “Plages electroniques', cand muzica house sentimental va imbratisa marea si nisipul. Sa spunem ca oaspetele de onoare al acestei veri este germanul DJ Paul Kalkbrenner.

N-ar trebui sa trecem cu vederea nici alte evenimente muzicale ale veri, precum festivalul de opera “Les Azuriales: din Saint-Jean-Cap-Ferat, ajuns la a 15-a editie. In parcul rezidential al Villa Rotschild se pot asculta excelente opusuri ale genului: “Rigoletto' de Verdi, “Werther' de Massenet, “Fata regimentului' de Donizetti.

×