x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Cornelia Tihon, fata care îmblânzeşte tigrii cu naiul.

Cornelia Tihon, fata care îmblânzeşte tigrii cu naiul.

de Anca Stanescu    |    20 Iun 2011   •   21:00
Cornelia Tihon, fata care îmblânzeşte tigrii cu naiul.

Ce-si poate dori o tanara la implinirea varstei de 23 de ani? Daca unele isi pun silicoane sau viseaza la ex­cursii de lux, altele fac exceptie de la astfel de "reguli".

Artista Cornelia Tihon mai are un singur mare dor... acela ca naiul sa fie omologat ca instrument de studiu in lume. Acest vis este pe deplin justificat: Cornelia este capabila sa interpreteze magistral genuri muzicale diverse (classic, rock, folclor, jazz) la 23 de instrumente aerofone – de la pai la tulnic sau bucium. De iorgafon ati auzit? Ei bine, face parte tot din categoria instrumentelor aerofone si pana de curand in lume nu existau decat trei exemplare-detinute de inventatorul sau, Liubomir Iorga, de Bill Clinton si de Cornelia Tihon. Noroc de mesterii po­pulari care s-au pus pe treaba si au inceput sa reconstituie chiar si mo­dele de instrumente apartinand erei pre­crestine, inclusiv iorgafane! In mainile lor a luat fiinta chiar si o serie de ocarine, pre­mergatoarele mult mai renumitelor "oluri de Cucuteni".

Proaspat absolventa – cu nota 10! – a Conservatorului din Bucuresti, sectia Nai, laureata la mai multe festivaluri si olimpiade de profil decat anii pe care ii implineste astazi, Cornelia este gata sa performeze in cele mai neasteptate formule si genuri muzicale sau sa reprezinte Romania la diferite expuneri internationale – tar­guri si expozitii, concerte si lansari.

Desi a primit o bursa pentru master in Belgia, Cornelia Tihon n-are ce studia! La Bruxelles, ca de altfel oriunde in lume, instrumentele sale nu se studiaza. Este fireasca asadar ambitia sa de a convinge lumea ca la nai se pot interpreta la fel de virtuoz Mozart si Bach sau sarbe si hore, sansonete sau acid jazz si, prin urmare, naiul trebuie omologat ca instrument. Chiar si tigrii de la Circul Globus au fost "miscati" de maiestria Corneliei, in cele doua spectacole recent desfasurate.
Are putere de convingere. Doar sufla la 23 de instrumente!

×