x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Cronică de pe malul mării

Cronică de pe malul mării

de Rozana Mihalache    |    27 Iun 2011   •   21:00

In Constanta mai putin "demonstrativa" si cu siguranta superior cul­turala a Bulgariei – Varna, Ro­ma­nian Piano Trio, Orchestra Na­tio­nala Radio si mezzo-soprana Ru­xandra Donose, sub indrumarea lui Tiberiu Soare, respectiv Iurie Florea, au adus un farmec aparte festivalului de pe malul marii – Varna Summer International Music Fest.
Gazduiti de Opera de Stat din Varna, Alexandru Tomescu (vioa­ra), Horia Mihail (pian) si Razvan Suma (violoncel), deja celebra si mult aclamata formula Romanian Piano Trio, au interpretat bucati din Enescu, Haydn, Mozart si Beet­ho­ven, vrajind intr-adevar publicul cu personalitatea si sensibilitatea lor aproape nepaminteana.

Bucati din operele lui Dinicu, Brediceanu , Bizet, Saint-Saëns, Ro­ssini, Prokofiev – reprezinta re­per­­toriul din a doua seara ro­ma­neasca la Varna, in interiorul Festival and Congress Center rasunand vocea mezzo-sopranei Ruxandra Do­nose, clara, firava si extrem de atra­gatoare. O prezenta eleganta pe scena, care impreuna cu Orchestra Nationala Radio si dirijorul Iurie Florea, au castigat imediat simpatia publicului, format si din bulgari, dar si din romani.
In cea de-a treia si totodata ultima seara, Orchestra Nationala Ra­dio condusa de Tiberiu Soare si so­listii Alexandru Tomescu, Horia Mi­hail si Razvan Suma i-au adus pe Rogalski, Beethoven si Shos­ta­kovich pe aceeasi scena a Festival and Congress Center.

Cu o sincronizare perfecta si acorduri sublime, Orchestra Na­tio­nala Radio a dovedit (pentru a cita oara deja?!) ca merita aprecierea si aplauzele indelungi ale oricarui public cunoscator sau doar pasio­nat de muzica clasica.
Toata gingasia, isteria si pasiu­nea lui Beethoven, impreuna cu frus­trarea imensa si strigatul conti­nuu inspirate de Shostakovich au fost exprimate si "tinute in frau" de Ti­beriu Soare, ale carui miini val­sea­za in aer fara bagheta si fara limite.

Uneori iti da impresia ca "joaca" un pic cam mult, pe cand alteori e atat de prins, incat te tine cu ra­suf­larea taiata…cert e ca T. Soare reprezinta un spectacol in sine.

×