x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Cu metronomul - Ce face Cerbul de Aur din Iris!

Cu metronomul - Ce face Cerbul de Aur din Iris!

23 Aug 2008   •   00:00
Cu metronomul - Ce face Cerbul de Aur din Iris!

Ne bucurăm de resuscitarea Cerbului de Aur fie şi numai pentru faptul că liderul trupei Iris – Cristi Minculescu – va fi backing-ul vocal al lui Aurelian Andreescu. Ce mai contează că preţul Ruslanei este de 80.000 de euro!



Ne bucurăm de resuscitarea Cerbului de Aur fie şi numai pentru faptul că liderul trupei Iris – Cristi Minculescu – va fi backing-ul vocal al lui Aurelian Andreescu. Ce mai contează că preţul Ruslanei este de 80.000 de euro!

Cota de piaţă a cîntăreţei ucrainene Ruslana este foarte mare (noi am zice exagerat de mare), dar cine ştie, poate că TVR a găsit o soluţie mai economică de a o convinge să vină la Cerb. Deşi, sinceri să fim, avem serioase îndoieli pentru că, scăzîndu-i preţul, scade şi comisionul... Dar nu acesta este lucrul cel mai important, ci efortul organizatorilor de a aduce lucruri noi. Noul, în cazul de faţă, este ceva foarte vechi. Este vorba despre Aurelian Andreescu, care va cînta cu trupa Iris. Mai mult, Cristi Minculescu va fi backing vocal! "Aurelian va fi pe ecran, iar noi îl vom acompania live", spune liderul "Irişilor". "Piesa «Oameni» e o capodoperă în muzica uşoară românească, orchestraţia, vocile, toate sînt beton! Am folosit metronomul ca să putem cînta după Aurelian. Pentru cei care nu ştiu, metronomul este un instrument care, prin bătăile sale ritmice, marchează intervale egale de timp. Ai nevoie de acest instrument ca să te sincronizezi. Altfel nu te poţi întîlni cu interpretul."

COLOSUL. Pentru această "colaborare", trupa Iris a încercat să facă rost de banda originală, numai cu vocea artistului. N-a reuşit s-o găsească, aşa că a luat piesa mixată şi, într-un studio, a separat vocea de orchestraţie. A fost o muncă de Sisif care, bănuim, nu va fi răsplătită la fel de generos ca Ruslana. Trupa Iris are un program "distrugător": vinerea, sîmbăta şi duminica are concerte, iar lunea, marţea, miercurea şi joia repetă cîte patru-cinci ore pentru show-ul de deschidere a Cerbului de Aur. Este uimitor faptul că tocmai o trupă rock – care se delimitează categoric de muzica uşoară – să se subordoneze voluntar unui interpret reprezentativ al altui gen, chiar dacă numele acestuia este Aurelian Andreescu. Această asociere nu este deloc întîmplătoare.

RECIPROCITATE. Pe deoparte "Irişii" îl ascultau cu admiraţie pe Aurică, iar pe de altă parte, acesta era pasionat de Deep Pruple, Uriah Heep, Led Zeppelin. "A fost ideea noastră şi a lui Mike Godoroja, pentru că Aurelian Andreescu este o voce extraordinară. Eu, Cristian Minculescu, sînt fan Aurelian. E un colos! Sperăm ca publicul să reacţioneze bine şi la proiectul inedit din prima seară, şi la seara de gală a Cerbului, pe 6 septembrie, cînd vom concerta după reţeta consacrată."

×
Subiecte în articol: muzica aurelian