x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Dansul Zmeilor – Crispus & Cobzality într-un show incendiar, la Amfiteatrul ENKA, din Istanbul

Dansul Zmeilor – Crispus & Cobzality într-un show incendiar, la Amfiteatrul ENKA, din Istanbul

de Magdalena Popa Buluc    |    13 Iun 2019   •   14:56
Dansul Zmeilor – Crispus & Cobzality într-un show incendiar, la Amfiteatrul ENKA, din Istanbul
Sursa foto: rares helici

În contextul marcării finalului Președinției Românei la Consiliul Uniunii Europene, Consulatul General al României la Istanbul și Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” din Istanbul anunță un spectacol exploziv, Dansul Zmeilor, susținut de Cobzality & Crispus, în data de 20 iunie 2019, de la  ora 21.15, în Amfiteatrul ENKA Eşref Denizhan Culture and Art din Istanbul.

Peste o oră și jumătate scena va aparține muzicii, într-un acompaniament inedit: dans cu focul, pe scena unui amfiteatru contemporan de 1000 de locuri, cu o  poveste și într-o prezentare care dau fiori.

Cobzality este cel mai proaspăt și actual proiect electro – world music din zona premium a industriei muzicii alternative din România, inspirat de folclorul autentic românesc, de obiceiuri şi tradiţii, amestecând o gamă variată şi surprinzătoare de  percuţie şi instrumente de suflat acustice, cu sunete moderne sintetizate sau elemente de muzică electronică şi sound design.

Fondat în 2012, de către doi dintre percuţioniştii de marcă ai renumitului proiect de percuţie neconvenţională ”Sistem” – Florin Romaşcu şi Robert Magheţi, Cobzality îşi completează componenţa invitând-o pe talentata solistă Bianca Purcărea, binecunoscută publicului datorită unor show-uri TV ca X-Factor sau Eurovision. Astfel, trupa e gata să transpună inflexiuni folclorice autentice într-un cadru modern, contemporan.

Florin Romaşcu şi Robert Magheţi au fost pentru 12 ani membri ai proiectului  SISTEM, trupă care a obținut un important loc III la ediţia 2005 a Concursului Eurovision, printre alte apariţii majore naţionale sau internaţionale, ajutând astfel Cobzality cu expertiză şi experienţă de scenă remarcabilă.

De la o vârstă fragedă, Bianca Purcărea a participat la cele mai prestigioase festivaluri din România, dar şi din străinătate. Una din cele mai notabile apariții ale tinerei voci este legată de ediția 2010 a Eurovision. Din 2012, Bianca Purcărea devine vocea inconfundabilă Cobzality.

Florin Romaşcu – percuţie, keyboards – muzicianul care poate fi considerat, fără exagerare, „coloana vertebrală” a proiectului, gata să folosească în Cobzality cei peste 10 ani de experienţă pe scenă alături de trupa Sistem.

Robert Magheţi – tobe, programare live - este, de fapt, unul dintre membrii fondatori Cobzality şi care vine în proiect cu experienţa şi ritmul stabil cristalizat în peste o decadă alături de aceeaşi trupă Sistem.

Cobzality își leagă numele de scena Festivalului Internaţional “George Enescu”- Bucureşti, dar a apărut și în progremul unor evenimente extrem de importante,  ca Festivalul Internaţional de Jazz - Alba Iulia, Festivalul Internaţional de Teatru - Sibiu, Festivalul Internaţional „Jazz in the Park” -  Cluj, Victoria Film Festival, Festivalul Internaţional „Tradiţii şi Folclor în Cişmigiu” – Bucureşti sau spectacol sold-out realizat în acompaniamentul Orchestrei Filarmonica „Banatul” din Timişoara.

În completare, Trupa Crispus - care a luat naștere în 2003, la Sibiu, la inițiativa unor tineri cu preocupări mai puțin obișnuite – joaca cu focul. Iar joaca a devenit un adevărat joc, unul profesionist, exprimat în spectacole speciale, grandioase, în care membrii trupei combină pirotehnia cu acrobațiile și efectele vizuale unice. 

Echipa pregătită să fure inimile spectatorilor de la Istanbul este formată din: Florin Romașcu, Robert Magheți, Bianca Magheți, Nicușor Sava, Raluca-Georgiana Cobuz, Florin Reulea, Mădălina Ioana Bădilă, Ioan-Alexandru Dini, Loredana-Mirela Helici, Alina Teodora Cobuz, Răzvan Mărcuci și Andreea Vorniciuc.

Repertoriul special ales pentru show-ul de la Istanbul este unul de mare impact, care combină atât piese de inspirație folclorică românească, cât și piese cu influențe orientale și balcanice. Pentru a păstra și elementul surpriză, vă dezvăluim doar o parte dintre piesele incluse în program: Pamentul caval; Paparuda 2.0; Cine-o lua bărbat; Măi puiuț; Hai acas’ - Adaptarea celebrului cântec “Cântă cucul bată-l vina, de răsună Bucovina”; Până când nu te iubeam; De la Căpâlna; Soarele și Luna.

După un remarcabil succes înregistrat de reprezentanța noastră la începutul acestui an, ICR Istanbul continuă cu o altă premieră extraordinară - primul proiect pe care îl organizăm în Amfiteatrul ENKA Eşref Denizhan Culture and Art, cu speranța fermă că este doar începutul unei serii valoaroase de colaborări.

Proiectul continuă, astfel, pe calea aleasă de ICR Istanbul de promovare a folclorului românesc, prin familiarizarea publicului local cu muzica de inspirație folclorică, tradițională, dar și cu influențele și armoniile balcanice și, totodată, marchează finalul de mandat al Președinției Românei la Consiliul Uniunii Europene. Este și o oportunitate excelentă de prezentare și pomovare a unor trupe românești foarte bine cotate, apreciate pe plan național, și nu numai, formate din performeri de excepție.

Parteneri și coorganizatori în demersul curajos al Institutului Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” de la Istanbul sunt Consulatul General al României la Istanbul şi ENKA Holding, care pune la dispoziție Amfiteatrul ENKA Eşref Denizhan Culture and Art.

Centrul de Cultură și Artă ENKA Kültür Sanat din Istanbul aparține Fundației ENKA -Turcia. ENKA Kültür Sanat este o instituție care reunește artiști naționali și internaționali din diferite domenii, care promovează și susțin creativitatea și gândirea liberă, asigurând astfel o continuitate și o accesibilitate la cultură și la artă. De trei decenii, ENKA Kültür Sanat oferă publicului său posibilitatea de a se apleca asupra artei dintr-o perspectivă foarte largă, aducând în evenimentele sale exemple de la tradițional la contemporan, de la alternativ la pop și de la un punct cardinal la altul.

Amfiteatrul ENKA Eşref Denizhan Culture and Art a fost construit în anul 1984 și renovat apoi în 2004, căpătând o alură contemporană. Cu o capacitate de 1000 de locuri și dotări tehnice moderne, amfiteatrul se impune ca unul dintre cele mai atrăgătoare spații outdoor atât pentru artiști, cât și pentru public.

ENKA Kültür Sanat a fost gazda unor concerte extraordinare și a unor spectacole de teatru dintre care au rămas în memoria miilor de spectaori: Fazıl Say, İdil Biret, Gülsin Onay Nils Petter Molvaer, Grotowski Workcenter, Wooster Group, Teatro Vascello, Carl Palmer, Juan Carlos Caceres, Garaj İstanbul, Semaver Kumpanya, Orchestra de Cameră Akbank, Teatrul Dostlar, Teatrul Oyun Atölyesi, Teatrul Moda Sahnesi, DOT, Teatrul de Stat İstanbul Şehir Tiyatrosu sau Teatrul Pera.

 

×