x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica De la Covent Garden, în concert extraordinar la Cluj-Napoca: Nelly Miricioiu, alături de noi voci ale operei mondiale. “Veniți alături de noi în muzică, prietenie, speranță, frumusețe și iubire!”

De la Covent Garden, în concert extraordinar la Cluj-Napoca: Nelly Miricioiu, alături de noi voci ale operei mondiale. “Veniți alături de noi în muzică, prietenie, speranță, frumusețe și iubire!”

de Magdalena Popa Buluc    |    09 Mai 2019   •   14:35
De la Covent Garden, în concert extraordinar la Cluj-Napoca: Nelly Miricioiu, alături de noi voci ale operei mondiale. “Veniți alături de noi în muzică, prietenie, speranță, frumusețe și iubire!”

Festivalul Regal de Operă “Virginia Zeani” anunță concertul extraordinar pe care soprana Nelly Miricioiu îl va susține la Cluj Napoca, alături de noile voci ale operei mondiale - tineri artiști desemnați, în urma unei selecții de înalt nivel, de un juriu internațional de excelență. La începutul ascensiunii lor internaționale, tinerii artiști au șansa de a cânta alături de una dintre sopranele de referință ale operei internaționale, ovaționată pe toate scenele lumii pentru marile roluri din repertoriul liric. Nelly Miricioiu, un „rar fenomen vocal al acestui secol” – așa cum a numit-o critica internațională -, strălucitoare la Covent Garden Royal Opera House, Metropolitan Opera din New York sau Scala din Milano, a fost aplaudată alături de marile voci ale operei mondiale, de la José Carreras, José Cura sau Neil Schicoff, la Plácido Domingo, Roberto Alagna sau Alfredo Kraus. Laureații prestigiosului “L'Assoluta Virginia Zeani Royal Voice Competition” sunt selectați de o comisie internațională din care fac parte directori ai celor mai importante teatre din Europa sau Rusia. Parte din suita manifestărilor culturale prilejuite de cea de-a treia ediție a Festivalului Regal de Operă “Virginia Zeani”, concertul va avea loc joi, 6 iunie, de la ora 19.00, la Opera Maghiară din Cluj-Napoca.

“Festivalul Virginia Zeani celebrează, înainte de toate, viața și cariera uneia dintre cele mai mari artiste ale României și sunt mândră să fiu și eu parte din acest eveniment special.  Vă încurajez pe voi, soliștii generației următoare, să vă înscrieți în acest concurs, pentru a împărtăși această fermecătoare sărbătoare. Veniți alături de noi în muzică, prietenie, voioșie, speranță, frumusețe și iubire! Astept cu nerăbdare să vă urez bun venit vouă, tuturor, în România mea frumoasă, să revăd țara, cu oamenii ei minunați, cu muzica și cultura ei” - Nelly Miricioiu.

"Timbrul expresiv, siguranța cu care glisează printre tonalități și registre, expresia delicată, frazarea nobilă și sensibilă, alături de modul în care își gestionează impresionantele rezerve de forță (chemate doar atunci când își au rostul), rafinamentul cu care rostește notele moi, toate acestea conspiră pentru roluri impecabile din punct de vedere tehnic și emoțional. Nelly Miricioiu cântă într-un fel care atinge inimile". (Opera Magazine)

Evenimentul este organizat de Asociația “Together on Top” și Opera Maghiară din Cluj-Napoca, cu sprijinul Consulatului Italian și al Universității Bábes Bolyai Cluj-Napoca. Organizat în parteneriat cu Primăria din Târgu Mureș, Festivalul Regal de Operă “Virginia Zeani” și-a câștigat prestigiul printre primele trei cele mai importante competiții ale scenei lirice găzduite de România și este o reverență adusă Virginiei Zeani, una dintre marile soprane ale lumii, care s-a născut în Transilvania. Cea de-a treia ediție a acestui eveniment se bucură de sprijinul Instituției Prefectului - Județul Mureș și a Consiliului Județean Mureș.

NELLY MIRICIOIU. Traviata este rolul care i-a adus recunoașterea internațională. Născută în Adjud, pe 31 martie 1952, Nelly Miricioiu este recunoscută pentru marile roluri din repertoriului liric (Floria Tosca, Lucia di Lammermoor, Mimi sau Manon Lescaut) sau pentru partituri de operă rară, semnate de Rossini, Donizetti, Pacini sau Mercadante. Este o artistă a cărei versatilitate de expresie vocală este întrecută doar de ușurința de a trece, alături de public, uneori în cadrul aceluiași spectacol, printr-o vastă gamă de stări de spirit – de la suspiciune, la speranță, de la iubire sau ură, la bucurie, mândrie, uneori o furie amară și chiar nebunie. Repertoriul ei include roluri principale în operele lui Donizetti, precum Maria Stuarda, Anna Bolena, Roberto Devereux, a fost aplaudată, de asemenea, în Tosca lui Puccini sau Traviata lui Verdi. De-a lungul întregii sale cariere a fost descrisă cu superlative absolute de presa internațională, de la New York Times și Evening Standard sau BBC, la Times și Opera Magazine. A părăsit România în 1981, la vârsta de 29 de ani, după o perioada în care a fost angajată a Operei din Brașov. După un an în care a locuit în Filipine, s-a stabilit în Marea Britanie și a debutat la Scottish Opera din Glasgow cu rolul Violettei din „La Traviata”. În 1982 a cântat pentru prima dată la Covent Garden, în rolul Neddei din "Paiațe", iar un an mai târziu a apărut pentru prima dată în fața publicului de la faimoasa Scala, cu rolul “Lucia de Lammermoor”. A lucrat cu unii dintre cei mai prestigiosi dirijori și interpreți ai lumii: în Tosca l-a întâlnit pe scenă pe José Carreras, José Cura și Neil Shicoff, iar în Boema – pe Plácido Domingo. Vreme de zece ani, începând din 1986, a susținut seria concertelor de matineu "Vara" la sala de concerte Concertgebouw din Amsterdam, una dintre cele mai importante instituţii muzicale ale lumii. În prezent, Nelly Miricioiu trăiește în Marea Britanie. Pedagog și maestru exigent, Nelly Miricioiu este unul dintre cei mai apreciați profesori la Covent Garden.

FESTIVALUL REGAL DE OPERĂ VIRGINIA ZEANI. Cea de-a III-a ediție a Festivalului Internațional de Operă “Virginia Zeani”, care va avea loc La Târgu Mureș, Reghin și Cluj, în perioada 31 mai – 9 iunie. Cele trei orașe vor găzdui evenimente de înaltă ținută, concerte extraordinare, spectacole pentru copii, evenimente speciale dedicate muzicilor tinere sau ateliere susținute de cei mai importanți profesioniști ai operei mondiale. Tineri artiști din toate țările lumii, din Iran, Australia, Coreea de Sud, Serbia sau Armenia, concurează în cadrul prestigiosului “L'Assoluta Virginia Zeani Royal Voice Competition” pentru Marele Trofeu care, prin bunăvoința Casei Regale a României, poartă sigiliul Regelui Mihai I. Evenimentul este organizat de Asociația “Together on Top”, în parteneriat cu Primăria din Târgu Mureș, beneficiind de sprijinul Consiliului Județean Mureș și al Instituției Prefectului - Județul Mureș. Festivalul și-a câștigat prestigiul printre primele trei cele mai importante competiții ale scenei lirice găzduite de România și este o reverență adusă Virginiei Zeani, una dintre marile soprane ale lumii, care s-a născut în Transilvania. În vârstă de 93 de ani, soprana Virginia Zeani locuiește în prezent în Florida, Statele Unite ale Americii.

×
Subiecte în articol: nelly miricioiu