x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica De la spectacole "fără număr”, Generic intră în cinematograf!

De la spectacole "fără număr”, Generic intră în cinematograf!

de Dana Andronie    |    15 Oct 2012   •   18:37
De la spectacole "fără număr”, Generic intră în cinematograf!

"S-a rupt lanţul de iubire”, "Fratele meu”,"Ana Maria”, "Gelozia”, "Tu să-mi dai inima ta”, toate aceste piese ne răscolesc amintiri... cu Generic
La cinema Patria, pe 22 octombrie, începând cu ora 19:00, va "rula” trupa Generic. Se împlinesc 25 de ani de când Dan Cotoi & Co. au lansat cântece de petrecere cu care reuşeau să umple sala Polivalentă şi de două ori pe zi. Sună incredibil, dar asta e istorie, deja! 
"După Revoluţie noi am reuşit să arătăm lumii că se poate cânta şi altceva. Am abordat un nou gen muzical, care s-a dovedit a fi dorit de toată lumea. Denumirea de manele e falsă, au inventat-o cei care nu se pricep la muzică. Stilul nostru este cel grecesc - mai curat şi mai romantic”, spune Dan Cotoi. 

"Femeile rupeau lanţurile şi urcau pe scenă pentru autografe”
La început, prin anii '80, imprimau piesele pe magnetofon, apoi trimiteau banda într-un studio şi acolo se multiplica. Aşa ajungeau piesele în ţară pe sub mână, pentru că melodiile nu erau tolerate de regim. Pur şi simplu nu exista un sistem pentru ele. "Pe vremea aceea era doar Electrecordul, iar noi n-am putut ajunge la el. Aşa că făceam aşa-zisele înregistrări artizanale. Înainte, nici albumele nu aveau titluri. Se scria simplu: formaţia Generic, volumul I, şi aşa mai departe. Eram ceruţi de toată ţara. Umpleam două Săli Polivalente pe zi, având nu mai puţin de 20.000 de spectatori la fiecare spectacol. Reacţia oamenilor era explozivă. Mii de femei rupeau lanţurile şi urcau pe scenă pentru autografe. Abia eram scoşi din mijlocul lor de cei de la pază. Cine pătrundea în culise se putea considera un om fericit, iar autografele noastre se dădeau pe sub mână. Venea femeia de serviciu şi spunea de nu ştiu câte ori că vrea un autograf pentru aşa-zişii nepoţi ai ei. Primele albume Generic (Volumul I , II şi III) s-au vândut în apoximativ 3 milioane de exemplare.

Ca orice "megastaruri”, Dan Cotoi şi ceilalţi "generici” aveau parte de spectacole incendiare, pe care nu le vor uita niciodată. N-ar avea cum, mai ales că au avut parte şi de multe peripeţii: "Unul dintre spectacolele incendiare ale noastre a fost la Suceava, când spectatorii au spart geamurile şi a fost nevoie de intervenţia pompierilor cu furtunurile cu apă ca să îndepărteze publicul - îşi aminteşte Dan Cotoi.... La Sala Polivalentă din Bucureşti, înainte de spectacol, am ieşit să-mi aştept un prieten şi, când să intru, cei de la pază mi-au cerut biletul. Degeaba le explicam eu cine sunt, ei nu şi nu. Norocul meu că la un moment dat a ieşit impresarul după mine şi am putut să ajung în culise. Altă dată, tot la Suceava, în faţa scenei, era o fosă nefolosită, pe care organizatorii au astupat-o cu un placaj. Oamenii, dornici să ne vadă mai aproape, s-au culcat pe placaj, şi pentru că erau foarte mulţi, acesta s-a rupt. Vă imaginaţi cât de amuzant a fost momentul, pentru că la un moment dat nu mai puteam cânta de atâta râs. Au fost momente în care unii fani de-ai noştri ar fi plătit oricât pentru un obiect vestimentar ce ne aparţinea, vrând să ne cumpere pe bani grei cămăşile cu care apăream pe scenă. Am trăit o viaţă la care alţii nici n-au visat vreodată”. 
 
Generic a dispărut din cauza maneliştilor moderni: Costi Ioniţă şi Adi Minune

Dan Cotoi nu se consideră "tăticul” manelelor... "Sunt mai multe trupe care au participat la crearea genului muzical pe care îl abordăm şi noi, dar pot să recunosc că am participat într-o măsură mare. De fapt, genul nostru nu se încadrează neapărat în cel numit manele. L-aş numi mai degrabă de petrecere, dar dacă <> nu au reuşit să îi dea o denumire... noi nici atât! Genul a fost neglijat, nebăgat în seama suficient. Oricum, vreau să vă spun că am doi prieteni turci, care sunt supăraţi pentru că termenul de manea provine, de fapt, din Turcia. La ei înseamnă melodie de jale. Cine a preluat această denumire a preluat-o greşit! Ca să evidenţiez un pic discrepanţa dintre maneaua adevărată şi <> românească, în spectacolul nostru de la Patria, din 22 octombrie, va participa şi un turc care va cânta manele. Astfel fanii noştri vor şti exact cum sună o manea autentică. Nici Salam, nici Adrian nu cântă manelele originale...”

Generic a dispărut din cauza maneliştilor moderni, precum Costi Ioniţă sau Adrian Minune? "Se poate spune aşa – răspunde Dan Cotoi. În 2000 Generic a făcut loc unei noi generaţii de muzicieni ce au abordat acest gen. Oricum, noi nu am dispărut, doar că... nu ne-am mai văzut ca înainte. Dar suntem tot aici! Formaţia merge înainte cu piese vechi şi piese noi şi cu un spectacol aniversar care tinde sa descreţească pentru o seară frunţile românilor şi să le meargă la suflet”.

Sunteţi aşteptaţi la aniversarea trupei Generic. Nu pierdeţi un spectacol plin de nostalgie, cântec şi umor! Biletele au preţuri cuprinse între 36 şi 68 de lei şi se pot achiziţiona de la Sala Palatului, Palatul Naţional al Copiilor, Cinema Patria şi online prin www.bilete.ro.

×
Subiecte în articol: manele Generic