x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica DEBUT „MUSEICORUM 2019” – explorarea elementelor culturii tradiționale

DEBUT „MUSEICORUM 2019” – explorarea elementelor culturii tradiționale

de Magdalena Popa Buluc    |    30 Aug 2019   •   16:55
DEBUT „MUSEICORUM 2019” – explorarea elementelor culturii tradiționale

Muzeul Municipiului București invită publicul la debutul festivalului MUSEIROCUM 2019, asociat Festivalului Internațional George Enescu, eveniment care va fi marcat pe data de 31 august, ora 19.00, la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei nr. 151), printr-un spectacol intitulat „Gamelan – între tradițional și modern”, susținut de Gamelan Jepun Bali.

 

GAMELAN JEPUN BALI este o orchestră care interpretează muzică tradițională din Indonezia, alcătuită în mare parte din instrumente de percuție. Un tip de gamelan se numește Semar Pegulingan, folosit în Bali din vremuri străvechi. Fondatorii formației Jepun Bali, Dewi Pradnyani și Lucian Zbârcea au experiență artistică atât în România cât și internațională, în Indonezia, Ungaria, și Slovacia, predând în aceste țări muzica și dansurile indoneziene și susținând numeroase spectacole, fiind încununați de succes. Pentru spectacolul de debut de la Casa Filipescu-Cesianu, au fost create două lucrări noi, moderne, care vor fi ascultate în premieră.
„În cadrul spectacolului ne propunem să exploatăm atât elemente tradiționale ce provin din culturile foarte diverse ale României și Indoneziei, cât și elemente moderne și contemporane prezente în toată lumea. Astfel, dorim să realizăm un spectacol în care unele dintre piesele instrumentale și cu dans să provină strict din cultura tradițională, iar în altele să se regăsească și elemente artistice moderne. Pentru realizarea acestui deziderat, vom prezenta lucrări tradiționale cu muzică și dans ce provin din spațiul indonezian, interpretate pe instrumentele orchestrei tradiționale numită generic Gamelan, însă vom interpreta și lucrări noi, compuse în mod special pentru acest eveniment, în care, pe lângă instrumentele indoneziene (pe care le vom exploata și în manieră non-convențională), vom folosi și tehnică electronică sau alte instrumente europene, iar dansul va fi modern” - Lucian Zbârcea, președintele Asociației pentru cultură balineză „Jepun Bali”.

 

Acest spectacol face parte din seria celor 15 concerte pe care Muzeul Municipiului București le oferă în luna septembrie în trei dintre muzeele din componența sa - Palatul Suțu, Casa Filipescu-Cesianu și Muzeul Theodor Aman - și care reunesc artiști îndrăgiți de public, în cadrul celei de-a V-a ediții a Festivalului MUSEICORUM. Director - Arlinda Morava, soprană.

Programul Festivalului MUSEICORUM include piese ale compozitorilor români, albanezi precum și din consacratul repertoriu internațional, cu un accent deosebit asupra personalității și creației marelui compozitor român George Enescu.

               

×