x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Devilstone Open Air, ediţia a doua

Devilstone Open Air, ediţia a doua

de Catalina Iancu    |    14 Iul 2010   •   00:00
Devilstone Open Air, ediţia a doua

Festivalul metal din Lituania va avea loc pentru al doilea an consecutiv, în perioada 16-18 iulie, în oraşul Anyksciai din valea Dainuva.



Devilstone Open Air acoperă o mare arie geografică în privinţa artiştilor care vor evolua. Nu mai puţin de 13 ţări europene vor fi reprezentate la evenimentul din Anyksciai. Capete de afiş vor fi formaţiile Grave (un exemplu clasic de death metal suedez pur), Mayhem (legendara trupă norvegiană de black metal), Tankard (lupii germani ai thrash-ului) (foto) şi Nightmare (veteranii francezi ai heavy metal-ului). Vor mai concerta Izegrim (Olanda), Valkyrja (Suedia), Pantheon I (Norvegia), Helevorn (Spania), Dominanz (Norvegia) etc. Recitalurile acestora vor fi deschise de trupe promiţătoare, unice prin ideile lor, prin virtuozitatea muzicală şi puterea artistică. În total, o colecţie multinaţională de diverse stiluri metal ce cu siguranţă merită văzută.

Pe lângă muzică, în program sunt incluse concursuri sportive, întreceri artistice şi provocări inedite. Noaptea va funcţiona rockoteca, unde vor putea fi ascultate hituri ale muzicii metal.

Epicentrul întregii manifestări este valea Dainuva, înconjurată de natura neatinsă de mâna omului. Pe amatorii de turism îi aşteaptă cochetul oraş istoric Anyksciai. De altfel, o legendă locală (al cărei element central este ameninţarea lansată de către diavol că va distruge biserica din centrul localităţii prăvălind asupră-i o imensă stâncă) a inspirat şi numele evenimentului lituanian.

Însă e timpul ca străvechea legendă să lase loc celor contemporane. Iar prin prezenţa la Devilstone Open Air spectatorii îşi asigură un loc în cadrul ei. Organizatorii lansează metaliştilor provocarea de a petrece un weekend de vară într-un cadru natural minunat, ascultând muzică de cea mai bună calitate.

Anyksciai este o localitate din nord-estul Lituaniei, la 114 km de capitala Vilnius şi la 297 km de portul Klaipeda. În oraşul din valea Dainuva se poate ajunge uşor cu maşina. Zona propriu-zisă a festivalului se afla la 1 km distanţă de centrul aşezării. Se poate ajunge şi cu autobuzul, dinspre Vilnius (în circa două ore şi jumătate) sau Kaunas (în aproximativ 2 ore 10 minute).

Organizatorii au întocmit o listă de "do & don't". Printre lucrurile interzise se numără: lichidele în ambalaje de sticlă, băuturile alcoolice (în afara celor achiziţionate de la standurile Devilstone), camerele foto/video profesionale, playerele video/audio prevăzute cu difuzor (muzica se poate asculta doar la căşti, pentru a nu-i deranja pe cei din jur), armele şi obiectele care pot fi folosite în acest scop (de la bâte de baseball la beţe de steaguri), obiecte inflamabile şi explozibili, droguri, materiale de propagandă extremistă (rasistă, nazistă, dar şi comunistă), umbrele (în zona de concerte). De asemenea, tot în scopul unei desfăşurări în siguranţă a evenimentului, organizatorii îşi rezervă dreptul de a interzice intrarea persoanelor sub influenţa alcoolului.

În zona festivalului mai sunt interzise reclama la bunuri şi servicii, distribuirea de material comercial fără acceptul organizatorilor, focurile deschise. Cum natura păstrată în bune condiţii este una dintre atracţiile acestui festival, participanţii sunt rugaţi să o menţină ca atare. Deşi sunt locuri unde scăldatul e permis, se atrage atenţia vizitatorilor asupra pericolelor ce pot surveni în cazul băilor în râul Sventoji, cunoscut pentru apele sale repezi.

Accesul se face începând de joi 15 iulie, ora 17.00. Copiii sub 13 ani pot intra doar însoţiţi de un adult. Deşi în cazul celor între 13 şi 15 ani nu există această obligaţie, pe site-ul festivalului există recomandarea ca şi aceştia să vină însoţiţi de un adult.

Biletele au putut fi rezervate şi în avans, urmând a fi plătite la sosire. Accesul în zona Devilstone se face în baza tichetului, care urmează a fi înlocuit cu o brăţară cu însemnele festivalului. Băuturile cumpărate din oraş vor fi confiscate, ca şi lichidele în recipiente nesigilate. Excepţie face apa în sticle de plastic, dar şi aceasta poate fi controlată de către paznici.

În camping e permis doar accesul motocicletelor, însă sunt interzise teribilismele pe două roţi. Restul vehiculelor pot fi parcate într-un spaţiu păzit. Parcarea costă 2 euro, la fel şi amplasarea cortului. Fiecare dintre acestea trebuie să poarte un "ecuson" care se cumpără de la intrare.

Deşi cazarea se poate face începând de joi seară, evenimentele propriu-zise încep vineri. De duminică de la prânz paza nu mai e asigurată, iar până duminică seară zona trebuie evacuată complet.

Cidrul şi berea Tauras sunt specialităţile zonei, dar se asigură o gamă largă de băuturi şi mâncare, inclusiv alimente pentru vegetarieni.

Sunt amenajate două grătare care pot fi folosite de vizitatori, plus un stoc de lemne de foc.
Totul se achită în litas (moneda locală), şi numai cash. Euro sunt acceptaţi doar la casa de bilete. În oraş există bănci şi case de schimb.

E permis accesul cu animale, atâta timp cât acestea nu-i deranjează pe cei din jur. Câinii trebuie să poarte botniţă, iar proprietarii sunt rugaţi să cureţe în urma patrupedelor.

Campingul include o "zonă de linişte", destinată familiilor cu copii mici şi celor care ţin să se odihnească în linişte. Există şi o "zonă activă", pentru cei care nu sunt deranjaţi de zgomote.

Vizitatorii sunt sfătuiţi să-şi încarce telefoanele înainte de a ajunge în camping şi să aibă la îndemână bani lichizi. De asemenea, sunt rugaţi să-şi păzească bunurile împotriva eventualilor infractori.

Biletele se găsesc la următoarele preţuri: 31 euro abonamentul pentru trei zile, 20 euro (vineri) / 23 euro (sâmbătă) biletul de o zi, 18 euro pentru persoanele cu dizabilităţi. Rezervările s-au putut face până marţi inclusiv. Se asigură şi reduceri: 27 euro de persoană pentru grupuri de 5-9 persoane, 23 euro de persoană pentru grupuri de 10-39 persoane, 20 euro de persoană pentru grupuri de 40 persoane şi peste. 7 euro costă accesul rulotelor, iar 14 euro costă accesul autobuzelor. Programul pe zile poate fi găsit la adresa www.devilstone.net/en/pages/stone-2009/progr

×
Subiecte în articol: observator