x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Diseară, la Sala Palatului Mircea Baniciu & friends

Diseară, la Sala Palatului Mircea Baniciu & friends

de Alex Revenco    |    03 Dec 2008   •   00:00

Toţi spectatorii prezenţi la concertul "Mircea Baniciu & prietenii lui" vor primi cadou un CD - maxi single, avanpremiera unui viitor album realizat de Mircea Baniciu împreună cu fostul său coleg de la Phoenix, Ioji Kappl. Maxi single-ul conţine piesa "Pe Argeş în jos" în trei variante: rock, folk şi radio version.




După despărţirea de Phoenix, Mircea şi Ioji au hotărât să lucreze împreună la un nou proiect, explorând legenda binecunoscută a Meşterului Manole. Celor doi li s-a alăturat Victor Cârcu, autorul versurilor unor hituri celebre precum "Mugur de fluier" (Phoenix) sau "Eşarfă în dar" (Mircea Baniciu).
În anii ’70, Victor a realizat un scenariu ce va constitui baza versurilor acestui nou album. "Este un proiect de ultimă oră, pe care nu l-aş fi văzut posibil în urmă cu un an, poate nici în urmă cu trei luni. Joji mi-a făcut propunerea de a realiza împreună o operă rock inspirată din legenda Meşterului Manole.
Am acceptat cu mare bucurie, iar piesa pe care o facem cadou tuturor spectatorilor este prima, deja finalizată, de pe acest nou album", a mărturisit Mircea Baniciu.
La rândul său, Ioji a spus că:
"«Pe Argeş în jos» reprezintă piatra de temelie şi totodată simbolul reluării
unei colaborări artistice, de mare însemnătate, între trei vechi prieteni: Victor Cârcu, Mircea Baniciu şi Josef Kappl." Joji povesteşte cum i-a venit ideea acestui proiect: "Într-o bună zi din vara acestui an, apare pe blogul meu o afişare prin care se anunţă apariţia pe internet a unei cărţi interesante. Să vezi şi să nu crezi, era cartea cu libretul Operei Rock "Meşterul Manole", de Victor Cârcu.
Bineînţeles că imediat ce am aflat, am intrat pe net şi am cumpărat ultimele două exemplare ale cărţii. După ce am intrat în posesia lor, l-am sunat pe Victor Cârcu să-l felicit pentru apariţia cărţii şi să-mi exprim totodată surprinderea, socotind-o, după spusele unora, pe vecie pierdută.
Din această discuţie cu Victor s-a născut ideea şi dorinţa de a-i "trezi" pe Manole şi cei nouă meşteri ai lui din somnul de peste un sfert de veac."
Noul album Baniciu & Kappl va fi finalizat în cursul anului 2009.

La Sala Palatului va fi un stand cu "Baniciu-vinyl collection", un set de 4 CD-uri cu piesele originale apărute pe vinilurile Tristeţi provinciale (1981), Ploaia (1984), Secunda 1 (1988) şi Secunda 2 (1992), la preţul de 50 de lei

×
Subiecte în articol: muzica