x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Doina Badea, strălucitoarea voce care s-a frânt în cumplitul cutremur din 1977

Doina Badea, strălucitoarea voce care s-a frânt în cumplitul cutremur din 1977

20 Sep 2016   •   16:30
Doina Badea, strălucitoarea voce care s-a frânt în cumplitul cutremur din 1977

Stabilirea intr-o casă nouă este o bucurie pentru oricine. Pe lângă siguranţă, un cămin oferă şi stabilitatea pe care şi-o doreşte fiecare. Repartiţia apartamentului in blocul Barului Continental a fost insă nefastă.

Cutremurul din 1977 şi-a cerut tributul: intreaga familie a Doinei Badea a dispărut tragic.

Doina Badea s-a născut la 6 ianuarie 1940, la Craiova. A murit la 4 martie 1977, in Bucureşti. In 1977 Doina Badea era o vedetă. După ani de deziluzii işi găsise in sfărşit marea iubire. Pe Traian. Aveau doi copii şi tocmai se mutaseră in casă nouă.

Repartiţia apartamentului in blocul Barului Continental a fost nefastă pentru întreaga familie a Doinei Badea. Cei patru locuiau in blocul din spatele Casei Şuţu, Muzeul de Istorie al Bucureştilor. Se mutaseră de curănd. Doina, Traian şi cei doi copii. Doi băieţei. Doamna Mihalea Olteanu, fiica soţilor Giroveanu, a fost foarte apropiată familiei Doinei Badea. De altfel, familia Giroveanu i-a năşit pe pruncii Doinei. Dar durerea ingrozitoare care i-a cuprins sufletul in seara nenorocită de martie, din 1977, a făcut-o să-şi şteargă şi amintirile."Vă rog să mă credeţi că nu mai ştiu cum se numeau băieţii. Nu mai ştiu nici cu ce se ocupa soţul Doinei, Traian. Parcă lucra in construcţii. Nici numele de familie nu mai ştiu care era"

Mihaela Olteanu a fost de faţă la botezul celor doi copii ai Doinei Badea. A reuşit să găsească, din ascunzişuri, câteva fotografii. "Uitaţi, aici este mama cu băieţelul cel mic. Aici mama, tata, Traian şi băieţelul cel mic Aici Traian, eu, Doina şi amintirile fug din nou. Botezul s-a ţinut in casă. Aaa... aici este copilul cel mare. Mihaela incepe să plângă. Aici tocmai implinise un an. Apoi a murit." Imaginile păstrate in memorie, atâtea cât au mai putut firecuperate, sunt incurcate. Amestecate. "Poate că era băieţelul cel mic, dar cine mai ştie La scurt timp de la sărbătorire au murit toţi patru."Pe măsură ce povesteşte lacrimile curg neincetat pe obrajii Mihaelei. "Traian a fost ca o bonă pentru cei doi copii", continuă Mihaela. "Ea stătea mai mult prin turnee, iar Traian avea grijă de copii. In ultima perioadă a vieţii fusese foarte mult plecată in Israel. In ziua nefastă Doina plecase din casă şi cutremurul a prins-o in lift. Iar pe Traian l-au găsit deasupra băieţelului cel mic. Cel mare nu ştiu" Amintirile cumplite au fost şterse de durere.Dar suferinţa din 4 martie doare şi acum. "Altceva nu mai ştiu, nu-mi mai aduc aminte", incheie Mihaela Olteanu.

FOTOGRAFII PIERDUTE

Cutremurul din 1977 i-a adus mare suferinţă şi doamnei Doina Levintza. Aflat in vizită la regretatul Toma Caragiu, soţul celebrului designer, talentatul regizor Alexandru Bocăneţ, este strivit sub dărămături. A murit la numai 33 de ani impreună cu bunul său prieten, marele actor Toma Caragiu, in timp ce ieşeau din apartamentul actorului, moment in care scările blocului s-au prăbuşit. Despre acele clipe groaznice doamna Levintza işi aminteşte cu durere: "Blocul Doinei Badea era amplasat in spatele imobilului in care locuia Toma Caragiu. In momentul cutremurului, clâdirea in care locuia Doina Badea s-a prăbuşit peste cea din faţă, provocănd căderea scărilor in blocul lui Toma Caragiu". Doina Levintza şi Alexandru Bocăneţ erau şi colegi la Televiziunea Romănă. El regizor, ea scenograf. Au avut o strânsă prietenie cu Anda Călugăreanu şi Moţu Pittiş. Pe Doina Badea o ştiau insă de la filmările din televiziune. Doamna Levintza işi aminteşte că fotografiile din colecţia personala artistei s-au pierdut... "Imi aduc aminte că, in timp ce-l căutau pe Bocăneţ printre ruine, fotografiile Doinei Badea se aflau printre rămăşiţele zidurilor năruite. Au fost momente cumplite...", incheie doamna Levinza.

Liniştea de dinaintea dezastrului

Era vineri, 4 martie 1977. Se anunţa o seară frumoasă, cu lună plină şi cer instelat. După o iarnă geroasă, primăvara bătea la uşă. Numai că seara frumoasă, aparent banală, a devenit un coşmar la ora 21:20. Atunci s-a declanşat cel mai devastator cutremur din Romănia, care a lăsat in urma sa mii de morţi. Cataclismul, cu o intensitate de 7,2 grade pe Scara Richter, a zguduit violent in special partea de sud a României. Şocaţi de intensitatea mişcărilor telurice, oamenii au ieşit pe străzi alţii însă n-au avut acest noroc

Mâna i-a fost recunoscută după inel

Unite de numeroase spectacole, Marina Voica şi Doina Badea au fermecat publicul pe aceeaşi scenă, răsplătite cu ropote de aplauze. Interpreta işi aminteşte cu durere de acele clipe in care intreaga familie a Doinei a fost scoasă dintre zidurile prăbuşite. "A fost mare jale. Ii găsiseră pe cei doi copii, pe soţ. Avea o familie minunată S-a tot vehiculat pe atunci ideea că trupul Doinei Badea nu a fost găsit şi i-ar fi fost descoperită doar o mănă, pe care i-ar fi recunoscut-o după un inel. Ştiu că au fost probleme cu inmormăntarea, fiindcă nu se găseau locuri pentru toţi patru. In plus, se spunea că inmormântarea Doinei era imposibilă, pentru că nu i se găsise trupul şi nu a putut fi eliberat certificatul de deces. Nu am aflat până la urmă ce soluţie s-a găsit şi ce modalitate de a fi inmormântaţi", işi aminteşte Marina Voica, exprimându-şi regretul că muzica Doinei nu este promovată mai des. "Ar trebui să se amintească de Doina Badea de ziua ei. Păcat că s-a stins. Mare păcat!", incheie cu tristeţe Marina Voica.

Cataclismul a şocat întreaga ţară

In 55 de secunde, numai in Bucureşti s-au prăbuşit 33 de clădiri. Peste 11.300 de persoane au fost rănite, iar 33.000 de locuinţe au fost avariate. In mai puţin de un minut 1.570 de oameni şi-au pierdut viaţa striviţi sau asfixiaţi sub dărămături. Au dispărut oameni de cultură precum Toma Caragiu, A.E. Baconski, Alexandru Ivasiuc, Mihai Gafiţa, Corneliu M. Popescu, Alexandru Bocăneţ sau mezzosoprana Mihaela Mărăcineanu. Printre ei, Doina Badea, soţul acesteia, Traian Zmeu, şi cei doi copilaşi, Bogdan-Traian şi Andrei-Claudiu, al căror destin a fost curmat brusc.

Sursa: jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: doina badea