x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica După 19 ani de interdicție, Turkmenistanul găzduiește operele compozitorilor străini

După 19 ani de interdicție, Turkmenistanul găzduiește operele compozitorilor străini

20 Noi 2019   •   12:15
După 19 ani de interdicție, Turkmenistanul găzduiește operele compozitorilor străini
Sursa foto: opera nationala bucuresti

Turkmenistanul a găzduit ieri prima reprezentaţie a unei opere străine, după o interdicție de aproape 19 ani care a fost explicată prin incompatibilitatea dintre această formă de artă şi mentalitatea turkmenă. Este vorba despre punerea în scenă a lucrării compozitorului italian Ruggiero Leoncavallo, "Pagliacci".
Sala Teatrul de stat din Aşgabat, capitala acestui stat autoritar şi izolat din Asia Centrală, a fost plină de spectatori la reprezentaţia care a avut loc în cadrul Festivalului Internaţional al Culturii.

Directorul spectacolului, Daniele de Plano, a explicat că "Pagliacci" ("Paiaţe") a fost jucat în cadrul unui program de schimb cultural între Italia şi fosta republică sovietică şi s-a declarat totodată onorat să fie primul regizor care a readus opera în Turkmenistan .

Primul preşedinte al Turkmenistanului independent, Saparmurat Niazov, decedat în 2006, a interzis operele şi spectacolele de balet străine în 2001, în ceea ce el a descris drept un efort de protejare al culturii turkmene.
Succesorul lui Niazov, Gurbangulî Berdîmuhamedov, a menţinut numeroase politici restrictive adoptate înainte de venirea sa la putere şi promovează cultul personalităţii.

Din păcate, în mentalitatea turkmenilor, aceste forme de artă sunt strâns legate de perioadele de dominaţie rusă şi sovietică.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: turkmenistan