x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica După zece ani, medalionul a devenit medalie europeană

După zece ani, medalionul a devenit medalie europeană

de Florin Condurateanu    |    31 Mai 2010   •   00:00

Un apartament modest cu chirie din Militari şi o fată îmbujorată de emoţii cântând şi acompaniindu-se la un pian miniatural, electronic. Glasul cristalin mângâie, surprinde câtă finisare are vocea la o abia ieşită din adolescenţă. Tânăra îmi povesteşte fără fasoane că se va lupta să nu dezamăgească, să zboare sus într-o carieră temeinică, fără să apeleze la fâţâiala formelor pe scenă.

Deşi silueta zveltă,de manechin, şi chipul frumos i-ar fi putut aduce note în plus, dar după criterii dubioase, pe care le refuza categoric. Era prima emisiune despre ea şi Antena 1 îi oferise această şansă prin mine sub titlul "Vedete în papuci".

În mijlocul filmării, tânăra mă roagă să întrerupem niţel. Se duce în bucătărie şi revine cu o trataţie pentru echipa Antenei 1, slăninuţă, cârnăciori, brânză, ardei, bunătăţi din Maramureş. "Tăticule, le-am aranjat bine pe farfurie?" Îi cere părerea tatălui, inginer constructor, venit s-o încurajeze tocmai din nordul Ardealului. Ca o fiică cuminte, cu sfiala fetei serioase, fără fandoseli. Fuge şi-şi pune la gât un medalion cu cochetărie de liceană cu note bune. Paula Seling.

"M-am descurcat cât de cât, domn' Florin? Am emoţii, e prima oară când vorbesc la televizor despre visele mele, despre ambiţiile mele".
Au trecut 10 ani şi medalionul pus la gât de Paula Seling ca să fie frumuşică, delicată, s-a transformat în medalia de bronz la un mare festival. Paula Seling şi Ovi s-au urcat pe podium la crâncena concurenţă a muzicii europene. Paula Seling a avut strălucire, şi asta spune multe. Ar trebui să ne amintim că două sunt situaţiile în care se cucereşte faimă pentru o ţară europeană, Champions League şi Eurovision.

Se pompează fonduri grase, se apasă pe pârghii politice, se pun în mişcare forţe zdravene ca o ţară să urce pe podium în mari demonstraţii propagandistice, urmărite de sute de milioane de oameni. Şi iată că România, cu toate suspinele ei, cu sărăcia ei primeşte medalii prin doi români de toată isprava.

Cristi Chivu se îmbracă în tricolor la finalul meciului în care Inter se încoronează în Europa, iar Paula Seling şi Ovi fac să se vorbească frumos de România în tăiosul concurs Eurovision. Şi să n-o uităm nici pe Luminiţa Anghel, care a mai îmbogăţit România la ediţia de la Kiev cu o altă medalie de bronz. Puţini au ştiut ce mi-a destăinuit Luminiţa Anghel la Antena 2: "Când am intrat la conferinţa de presă cu tricolorul, mă rugam să-l ţină în viaţă Dumnezeu pe tata, aflat în comă, ca să-l îngrop eu când vin de la Eurovision. L-am aşezat în pământul de la Călugăreni, aşa cum îmi rostise ultimele cuvinte."

×
Subiecte în articol: muzica