x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Eurovision 2009: mulţumim Europa!

Eurovision 2009: mulţumim Europa!

de Dana Andronie    |    17 Mai 2009   •   00:00
Eurovision 2009: mulţumim Europa!
Sursa foto: SERGEI KARPUKHIN/REUTERS

Dacă Patricia Kaas a obţinut pentru Franţa doar locul 8, poziţionarea Elenei Gheorghe în coada clasamentului nu ne ustură atât de tare. Norvegia este marea câştigătoare a ediţiei din acest an a Eurovisionului.

Ţara organizatoare - Rusia - merită un "vibrant omagiu" pentru frumuseţea spectacolului. Dacă Patricia Kass ar fi acceptat să participe la Eurovision cu o melodie care să se ridice la valoarea numelui, atunci Franţa n-ar fi ajuns la "război" cu flinta fără gloanţe.

ÎN BLOC! Reprezentanta României, Elena, cu piesa "The Balkan Girls", compusă de Laurenţiu Duţă, Ovidiu Bistriceanu şi Daris Mangal, pe versurile lui Laurenţiu Duţă şi Alexandru Pelin, a intrat în concurs cu numărul 22. Păcat că Elena a prins doar locul 19. A fost la înălţime, dar ţările vecine ne-au dat la puncte de nu le-am putut duce!

Spania a fost darnică - cu 7 puncte, Macedonia şi Turcia ne-au dat câte 5 puncte fiecare, Azerbaijan - 3 puncte, iar Serbia, Cipru, Portugalia şi Irlanda - 2 puncte. Bulgarii nu ne-au băgat deloc în seamă. Au preferat să dea 12 puncte Greciei. Doar Moldova ne-a acordat punctajul maxim. Palmaresul politic a fost pe faţă.

Aşa ne iubeşte Europa ne noi! România a acordat Greciei 8 puncte, iar Moldovei - 12.
Norvegia a câştigat detaşat cu 387 de puncte, prin piesa "Fairytale", interpretată de Alexander Rybak.

TANDRĂ SOLIDARITATE. Moldova ne-a atras atenţia prin "hora moldovenească" ce era de fapt un cazacioc în toată regula (piesa a fost cântată totuşi în limba română!).

Degeaba şi-a dorit Elena să prindă unul din primele cinci locuri, atât timp cât ţările din cele trei mari "blocuri", cel scandinav, cel din fostul URSS şi cel din fosta Iugoslavie s-au votat între ele. Anul trecut, România a obţinut locul 20, cu piesa "Pe-o margine de lume", compusă de Andrei Tudor şi interpretată de Nico şi Vlad Miriţă.

Criza economică ne-a cenzurat practic punctajul. Spania - care până acum ne dădea 10 sau 12 puncte - iată că la această ediţe a avut pentru România doar 7 căpşuni. Căpşunarii s-au întors acasă. În actualul context, faptul că ne-am gratulat reciproc cu Moldova capătă semnificaţia unui gest de tandră solidaritate. Pentru că acesta este tristul adevăr: doar pe moldoveni îi avem. Şi ei pe noi!


Romania: Elena Gheorghe - Balkan Girls



   Norvegia: Alexander Rybak ''FairyTale

×
Subiecte în articol: muzica puncte