x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Evenimente muzicale în cadrul Mogoșoaia ClasicFest

Evenimente muzicale în cadrul Mogoșoaia ClasicFest

de Magdalena Popa Buluc    |    30 Apr 2019   •   18:01
Evenimente muzicale în cadrul Mogoșoaia ClasicFest

La Palatul Brâncovenesc de la Mogoşoaia, continuă ediția a VIII-a  a Mogoșoaia ClasicFest, eveniment sonor de anvergură organizat de Primăria Municipiului Bucureşti, prin Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului şi Asociatia Culturală Pro Valores.

Duminică 5 mai 2019, de la ora 17, în Sala Scoarțelor, se vor succeda două recitaluri de mare atractivitate.

Pianista Mădălina Pașol va aduce un omagiu celui mai mare pianist român prin reinterpretarea lucrărilor cântate de Dinu Lipatti, în ultimul său recital din 16 septembrie 1950, de la Besançon. Aflată în plin turneu “Citadele muzicale” ediția a VII-a, după succesele extraordinare pe care le-a obținut la Ateneul din Tecuci, Palatul Episcopal din Galați, Sala Mare a Ateneului Român din București și Biblioteca Națională a României, Mădălina Pașol va prezenta publicului opusuri de: Wolfgang Amadeus Mozart, Franz Schubert, Frederic Chopin și Johann Sebastian Bach.

Apoi de la ora 18 Duo-ul Olivia Iancu & Claudiu Lobonț, la theorbe, ne va purta în universul sonor al secolelor XIII – XVII, într-un autentic moment de „arheologie sonoră”, prin regăsirea și interpretarea unor lucrări create de: Francesco LANDINI, Giovanni ZAMBONI-ROMANO, Adam FALKENHAGEN, Valentinus BAKFARK, Georg Friedrich HANDEL și Giovanni Girolamo KAPSBERGER.

Toate spectacolele din cadrul Mogoșoaia ClasicFest sunt caritabile, fondurile strânse prin donații la manifestările amintite fiind destinate campaniei “Viitorul artei”, având ca scop sprijinirea tinerilor muzicieni foarte valoroși.

Mădălina Pașol a concertat ca solistă sau în formații camerale împreună cu artiști de renume mondial. După absolvirea Liceului de Artă „George Enescu” a obținut o bursă de studii la Universitatea de Arte din Berlin, la clasa prof. Georg Sava și apoi la clasa prof. Pascal Devoyon. Pentru merite deosebite obține bursa „Nachwuchs Förderung Stipendium - NaFög" a Senatului Cultural German, oferită pentru cursurile de Master, precum si diploma de Pianist Concertist.                                                   

Activitatea artistică a Mădălinei Pașol a fost recunoscută prin premii, burse, diplome la concursuri naționale si internaționale: bursa NaFög a Senatului Cultural German, bursa Fundatiei Paul Hindemith, bursa Universitatii de Arte din Berlin, bursa Fundației Georg Schumann, Concursul Internațional pentru pian Feruccio Busoni, Concursul Internațional ARD - München, Marele Premiu -  Concursul Internațional de concerte Târgu Mures.

Din anul 2014, Mădălina Pașol se dedică promovării tinerelor talente, artiștilor români și valorilor culturale naționale pe plan regional și internațional în cadrul Institutului de Arte, pe care îl conduce. Mădălina Pașol a susținut cursuri de măiestrie, concerte și recitaluri în Europa și Asia.

Duo Olivia Iancu & Claudiu Lobonț și-a început activitatea în anul 2007, an în care cei doi au absolvit cursurile Universității Naționale de Muzică din București. Din 2008 au început și studiul instrumentelor istorice (lăută, teorbă, archlute), iar interesul pentru muzica veche se împlinește în cursurile de master și doctorat.

Duo Iancu-Lobonț prezintă programe variate ce acoperă toate perioadele stilistice, de la muzica veche la cea contemporană. Cei doi au urmat cursuri de perfecționare cu unii dintre cei mai importanți profesori și soliști din lumea chitarei și a lăutei: Costas Cotsiolis (Grecia), Susana Prieto (Spania), Alexis Mouzourakis (Grecia), Joaquin Clerch (Cuba), Pavel Steidl (Olanda), Carlo Marchione (Italia), Gerhard Reichenbach (Germania), Thomas Müller Pering (Germania), Davide Ficco (Italia), John Duarte (Anglia), Hopkinson Smith (SUA/Elveția) etc.

Cu o activitate bogată, invitat să concerteze în cadrul celor mai importante festivaluri de profil din țară (Sinaia International Guitar Festival, Transilvania International Guitar Festival, Turnu-Severin International Guitar Festival, Festivalul Internațional ”Serile de Chitară” București, Festivalul Internațional ”Hibernal de Chitară” București, Festivalul ”Viva la Guitarra” București, Festivalul ”Nocturne Baroce” București, Festivalul de Muzică Veche Miercurea Ciuc, Festivalurile ”Musica Barcensis” și ”Musica Coronensis” Brașov, Mogoșoaia ClasicFest, Festivalul de Lăută din Cetatea Neamț etc.), duo-ul a avut colaborări cu diverse ansambluri camerale sau orchestre, în numeroase proiecte legate de muzica veche, pe cele mai importante scene din țară (Ateneul Român, Sala Radio, Filarmonica Brașov, Filarmonica Banatul Timișoara, Filarmonica Pitești, Opera Națională București, Opera Națională Iași etc.).

Următoarele manifestări din cadrul Mogoșoaia ClasicFest ediția a VIII-a vor avea loc duminică 12 mai 2019, tot de la ora 17. Atunci recitalul ineditului Trio Equilibrium, de pian la 6 mâini,  va fi urmat de întâlnirea cu Horia Mihail și al său “pian călător”. Vom fi purtați în spațiul sonor clasic vienez.               

 

×
Subiecte în articol: Mogoşoaia ClasicFest