x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Excelență românească la Roma

Excelență românească la Roma

de Magdalena Popa Buluc    |    24 Oct 2019   •   15:01
Excelență românească la Roma

Festivalul Internațional Propatria - Tinere Talente Românești

După un adevărat maraton cultural, a 9° ediție a FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL PROPATRIA-TINERE TALENTE ROMÂNEȘTI se apropie de final. 

Duminică, 26 octombrie 2019 la ora 19, la Teatrul Marconi din Roma, va avea loc GALA TINERELOR TALENTE și decernarea PREMIILOR DE EXCELENȚĂ PROPATRIA care va fi, ca în fiecare an, punctul culminant al  Festivalului organizat şi promovat de către Asociaţia culturală româno-italiană Propatria în colaborare cu Accademia di Romania la Roma, cu susținerea Ambasadei României în Italia.

Pentru acest eveniment vor sosi la Roma numeroși participanți și oaspeți din mai multe țări: România, Italia, Franța, Austria, Germania, Irlanda, SUA. Protagoniști vor fi tinerii şi adolescenții români talentați din diaspora, care s-au afirmat obținând rezultate remarcabile în muzică, arte vizuale, sport sau alte domenii. Publicul va avea totodată plăcerea să întâlnească și personalități de vârf din lumea culturală nu doar românească, ci și italiană. Spectacolul de gală promite momente de înalt nivel artistic.

Pe scena Teatrului Marconi vor urca la această ediție nume importante ale artei și culturii. Ne vom bucura de prezența celebrei pianiste Mara Dobrescu (Franța / România), director artistic al festivalului din anul 2017, care va susține un minirecital, precum și de participarea renumitului violonist Ilija Marinkovic (Serbia) și a cunoscutului actor italian  Gigi Miseferi. Publicul va avea onoarea să o salute pe scena festivalului pe Luisa Valmarin, nume important în promovarea limbii române în Italia, profesor de limba română și literatura română la Universitatea Spienza, care de mai bine de cincizeci de ani a predat limba română pentru zeci de generații de studenți italieni. Cei prezenți vor fi încântați să îl revadă pe remarcabilul și îndrăgitul actor de teatru și film Marius Bizău și pe tânărul dar promițătorul pianist Ciprian Străteanu și să îl cunoască pe artistul Daniel Berquini, actor, acrobat și dresor, fondatorul parcului Zoo delle Star – tărâmul vedetelor de film cu animale. Dar, în aceeași măsură, vor cunoaște și alți tineri de excepție în domeniile lor: pe Adrian Fartade, comunicator științific, cu milioane de vizualizări pe youtube; pe Adrian R. Rednic supranumit Caleel, youtuber, pasionat de știință și deja scriitor de succes; pe tinerele soprane Antonia Moldovan și Goar Faradzhian; pe cântărețele Amalia Slevoaca și Ștefan Glavanescu sau pe campionul național al Italiei la dans sportiv, Radu Samoilă, care ne va încânta alături de partenera sa de scenă, Andrea Giannotti. Nu va lipsi lumea modei cu Elena Cristina Toma – stilistă și Ana Maria Mitrea – fotomodel, dar nici muzica rock, cu formația Solaris, alcătuită din cei patru membri: Vittoria Danese - voce, Simone Casini - bass, Gabriele del Bianco - chitară, Lara Boru - baterie, precum nici momentele artistice pregătite de către Golden Academy și de proaspăta absolventă a Academiei, Elena Lazăr.

Nu în ultimul rând, Gala se va bucura de participarea extraordinară a micilor balerine ale Studioului de balet pentru copii al Operei Naționale București, care au revenit de curând dintr-un turneu în Japonia. Sub îndrumarea prim-balerinei Magdalena Rovinescu, rezultatele Studioului de balet pentru copii s-au reflectat, de-a lungul timpului, în descoperirea de noi nume pe scena dansului românesc și în numeroasele premii și turnee organizate în Elveția, Italia, Germania, Egipt, Marea Britanie, San Marino, China, Franța, Statele Unite ale Americii, India și Japonia. În 2013, Studioul de balet pentru copii a câștigat al II-lea premiu la Cupa Mondială de Dans.

Prezentatorii Galei din 26 octombrie 2019 vor fi: Alessandro Pistecchia, antropolog, doctor în istoria Europei, expert privind minoritățile și discriminarea, alături de actrița Vasilica Gavrilaș Burlacu.

Pe parcursul spectacolului, susținut de către acești tineri extrem de valoroși, se vor acorda premii, diplome de merit și de excelență, precum și nelipsitul trofeu Propatria, devenit deja tradiție. Vor fi răsplătiți astfel  pentru realizările lor de excepție în domeniul artei, științei și sportului.

În urma colaborării cu Direcția Didactică a Teatrului Golden prin Directorul Laura Ruocco (actriță), și anul acesta, vor fi acordate 4 burse în valoare de câte 1000 de euro, care vor permite celor 4 câștigători să studieze la Golden Academy, Academia de Spectacol a Teatrului Golden.

Președintele juriului din acest an va fi pianista Mara Dobrescu, director artistic al Festivalului, care va decide premiile alături de: M° Lea Pavarini (Conservatorul Santa Cecilia), Mihai Stan (Accademia di Romania in Roma), Elena Postelnicu (jurnalist, corespondent Radio România în Italia), Gigi Miseferi (actor), Adrian Apostol (Hubart Agency-Romania), Laura Ruocco (actriță, director Golden Academy), Stefano Baldrini ( Baldrini Produzioni).

O nouă ediție care, prin implicarea artiștilor care vor urca pe scenă, va transmite un mesaj important pentru viitorul tinerilor: tinerii merită o planetă curată și sănătoasă, unde să trăiască și să studieze, și este de datoria noastră, a tuturor, să contribuim la realizarea acestui deziderat. Poluarea planetei se agravează pe zi ce trece și se pare că populația nu acordă interes acestui proces nociv. Convingerea că această problemă este doar a specialiștilor și a forurilor internaționale este tot atât de eronată, pe cât este de gravă. Ocrotirea planetei este o problemă mondială, și, tocmai de aceea, fiecare om trebuie să-și asume această responsabilitate. De aceea, această ediție a festivalului este dedicată mediului înconjurător, pentru a sensibiliza cât mai multe persoane. Deoarece soluția la problemele de mediu nu poate veni doar de la guvernele țărilor lumii, ci și din micile noastre gesturi cotidiane, de la risipa zilnică care poate fi evitată; pentru că multe gesturi mici fac diferența și trebuie să acționăm acum. Înaintea spectacolului, vom dedica câteva minute pentru a vorbi despre planeta noastră, vom povesti despre problemele de mediu din România, din Italia și din restul lumii, pentru a atrage atenția asupra dificultăților, dar și asupra și soluțiilor posibile.

 

PREMIILE FESTIVALULUI PROPATRIA

2  trofee Propatria pentru excelență;

1 premiu special pentru activitate didactică;

1 premiu special pentru carieră;

4 burse de studiu de cate 1000 € oferite de Golden Academy;

15 plachete onorifice;

diplome și cărți în limba română tuturor participanților.

Totodată vor fi premiate societățile, școlile și cluburile de apartenență.

 

DIALOGHI DI-VERSI @ I MERCOLEDÌ LETTERARI

O nouă ediție a întâlnirilor „I MERCOLEDÌ LETTERARI”, un proiect inițiat de Accademia di Romania in Roma ce își propune promovarea scriitorilor români traduși în limba italiană și publicați la edituri din Italia, precum și operele literare care fac referire la cultura română, va avea loc miercuri, 30 octombrie 2019, ora 18:00, în Sala de conferințe a Accademia di Romania in Roma (Piazza José de San Martin 1).

În cadrul întâlniri intitulate„DIALOGHI DI-VERSI”,întâlnire organizată în parteneriat cu editura Il Sextante din Roma,va avea loc un dialog poetic al poeteiAdriana Iftimie Ceroli(România), autoarea volumului Poesie apărut la editura Albatros din Roma în 2018, cuscriitoarea și jurnalista Anna Maria Petrova-Ghiusele(Bulgaria).Evenimentul se desfășoară sub patronajul Ambasadei României în Republica Italiană și este promovat de Biblioteche di Roma.Intrarea liberă în limita locurilor disponibile.

Adriana Iftimie Ceroli s-a născut la 1 august 1973 în România, în perioada regimului Ceaușescu, perioadă în care a urmat parcursul firesc al studiilor. Un punct de referință important al copilăriei sale l-a reprezentat biblioteca tatălui său, unde a citit Proust, Schopenhauer, Zola și, în secret, Kafka. Și această experiență din copilărie reprezintă singurul lucru pentru care este recunoscătoare regimului. A fost membră în echipa regională de volei. Tot “în joacă” a luat și plecarea în mod ilegal pentru a privi, pentru a învăța, pentru a scrie, pentru a-și aminti. În această călătorie a ajuns la Roma, unde locuiește mai bine de 25 de ani. Potrivit spuselor domniei sale, locuiește aici, pentru că încă mai crede că este capitala Imperiului Roman și a culturii occidentale.

Anna Maria Petrova– Ghiuselev este jurnalistă, actriță, producător de filme. A absolvit Academia de Muzică din Sofia și Teatru și Management la NBU din Sofia. În calitate de jurnalistă colaborează cu TG LA 7, Uno Mattina - RAI UNO, BNT-Bulgaria, RaiUno, RaiDue, Canale 5, iar în calitate de actriță a jucat în numeroase producții cinematografice și de televiziune în Bulgaria, Italia, Germania, Franța și SUA. A publicat poezii, printre altele, în: “Eugenia Mars” din Sofia (2002-2019), “Poeti e Poesie” (director Elio Pecora 2009), “Cara Alda, ti scrivo” (2010), Antologia Poetica, Agenda del Poeta, Antologia Impronte (2011-2014), ''Versi per Alda'' (2018) și ''Alberoandronico'' (2019). Premii: Concursul European de Poezie – Lecce 2000, 2007, 2010 (premiul I); Premiul Alda Merini-Catanzaro 2010; Marele Trofeu pentru Cultura al Premiului Histonium-Vasto 2012, Premiul Parlamentului UE, Italia 2013, etc.A fost prezentă la Salonul Internațional de Carte de la Torino în 2012 și 2016.

 

Festival Internațional de Muzică Corală Roots Fest

Festivalul internațional de muzică corală ”Roots Fest” a ajuns la cea de-a treia ediție, care se va desfășura la Roma în zilele de 1 și 2 noiembrie 2019. Festivalul este organizat de asociația culturală ARPRO în colaborare cu Accademia di Romania in Roma și Institutul Cultural Român. Evenimentul se desfășoară sub patronajul Ambasadei României în Italia, al Asociației Naționale Corale din România și al Biblioteche di Roma.

Accademia di Romania in Roma și Bazilica San Vitale din Roma găzduiesc festivalul Roots Fest, care reunește coruri de naționalități și confesiuni diferite sub semnul muzicii. Alături de obiectivele sociale și culturale de a reuni comunitatea românească prin muzică și de a favoriza studiul muzicii corale românești, festivalul urmărește dezvoltarea unui dialog permanent între muzicienii amatori si profesioniști, păstrarea legăturii culturale cu România, sensibilizarea publicului către acest gen muzical care ne învață și arta de a-l asculta pe cel de lângă noi și de a crea armonie.

Caracterul insolit al acestei ediții va fi dat de prezența a doi invitați de prestigiu în juriul onorific: Maestrul Voicu Enăchescu, președintele Asociației Naționale Corale din România, directorul Centrului Național de Artă ”Tinerimea Română” și dirijorul corului de cameră ”Preludiu” și Alina Pârvulescu, secretar general al Asociației Naționale Corale din România.

Corurile prezente la Roots Fest 2019, care vor aduce în atenția juriului și a publicului noi armonii și interpretări, vor fi: Corala feminină ”Arpeggio”, Corul polifonic ”Sfântul Roman Melodul”, Corul polifonic ”Schola Cantorum”, Corul ”Gaudium Poloniae”, Corul ”Catolica” și Corul ”Cantate Domino”.

 

Program:

Vineri, 1 noiembrie ora 19:00, Accademia di Romania in Roma (Viale delle Belle Arti 110)

Concert de muzică corală laică: corurile participante vor prezenta un program de muzică corală inspirată din folclor.

În program piese de: Constantin Arvinte, Nicolae Lungu, Pretorian Vlaiculescu.

Sâmbătă, 2 noiembrie ora 19:00, Biserica San Vitale din Roma (Via Nazionale 194)

Concert de muzică corală sacră.

În această secțiune vor fi prezente coruri românești, italiene, poloneze, care vor prezenta un repertoriu din tradiția ortodoxă, greco-catolică, romano-catolică, catolică și neoprotestantă.

×