x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Felicia Filip: “Muzica începe acolo unde sfârşeşte puterea cuvântului. Iată magia!”

Felicia Filip: “Muzica începe acolo unde sfârşeşte puterea cuvântului. Iată magia!”

de Dana Andronie    |    10 Noi 2013   •   16:26
 Felicia Filip: “Muzica începe acolo unde sfârşeşte puterea cuvântului. Iată magia!”

Vocea de aur a liricii romaneşti şi interanţionale realizează un proiect unic pe piaţa muzicală din România. Pe 18 noiembrie, la Teatrul Naţional, de la ora 20:00, Felicia Filip va lansa albumul "Fata din Vis". Diva readuce în atenţia publicului zece dintre piesele care au făcut istorie şi care au au fost lansate, de-a lungul timpului, de Compact, Holograf, Iris, Direcţia 5, Rosu şi Negru, Cargo, Semnal M, Celelalte Cuvinte, Sfinx şi Mircea Baniciu. Asocierea a două genuri atât de diferite, rock şi liric, a generat un produs nou, complex şi de o frumuseţe fermecătoare.

Pe scena Teatrului Naţional, alături de Felicia Filip vor fi: trupa Compact, Mircea Baniciu, Adrian Bărar, Călin Pop, Şerban Boldijar şi maestrul Ion Caramitru. Vestimentaţia Feliciei Filip este creaţia designerului Doina Levintza, producţia artistică este semnată de Mike Godoroja, iar regia artistică îi aparţine lui Cristian Mihăilescu.

Jurnalul Naţional: Cât timp aţi lucrat la “Fata din Vis” pentru a ieşi de vis...?

Felicia Filip: Aş putea spune că mă pregătesc pentru acest album al hit-urilor rock-ului românesc de când ascult...rock. Am ascultat şi am selectat până am ajuns, după sensibilitatea şi gustul meu, la o sinteză. Ar fi nedrept să nu-l amintesc aici pe Mike Godoroja care “mi-a furnizat” multă, multă materie primă. 

La început, vi s-a spus ca aveţi în gât un bulgăre de aur. Cum aţi reuşit să aveţi grijă ca acest bulgăre să nu se topească?

Aurul se topeşte greu... Iar ce rezultă este tot aur! Dincolo de glumă şi de parabolă, cred în şlefuirea necontenită şi în echilibrul sufletesc.

Sunteţi prima soprană din România care a făcut tandem cu o trupa rock. Cu ce vă atrage muzica rock? Într-o altă viaţă, credeţi că aţi fost solistă într-o trupă rock?

Într-o altă viaţă cred că am cântat tot Mozard, Verdi, Donizetti sau “Sanie cu zurgălăi”. Când, deodată l-am auzit pe Freddie Mercury şi m-am aşezat lângă cei amintiţi mai înainte.

Muzica rock românească are o istorie bogată. Ce perioadă v-a plăcut cel mai mult?

Ca şi creaţia clasică românească, de la Enescu şi Paul Constantinescu la cei de azi, şi rock-ul autohton a avut mereu generaţii valoroase. Albumul meu este cred o dovadă în acest sens, cu nestemate semnate de Roşu şi Negru, Iris, Holograf, Compact, Sfinx, Mircea Baniciu, Direcţia 5, Cargo, Semnal M sau Celelalte Cuvinte. 
 
Dacă aţi fi trăit în altă ţară, credeţi că aţi fi realizat mai multe proiecte? Aţi făcut multe pentru România. Dar îndrăznesc să vă intreb ce a făcut România pentru Felicia Filip?

În România, am realizat multe proiecte. Nu mai puţine au fost cele realizate pe patru continente. Şi, parafrazându-l pe J.F. Kennedy, să nu ne întrebăm ce a făcut România pentru noi ci, mai degrabă, ce am făcut noi pentru România!

Felicia Filip, cu “Fata din Vis”, ar putea ajunge în Occident? Este un “vis” care ar putea trezi organizatorii să realizeze turnee în afară?

Aşa cum Jurnalul Naţional a consemnat, nu odată, am cântat românilor din multe ţări europene dar şi celor din Las Vegas sau Hollywood. Un concert de la Roma bunăoară, cu sute şi sute de români, rămâne una dintre cele mai dragi amintiri ale carierei mele. “ Felicia Filip – Fata din Vis” ar putea avea un mare impact. Rock-ul este iubit de toate generaţiile. Părinţii vin la concert alături de copiii lor şi formează, împreună, un public electrizant.

Aţi reuşit să câştigaţi titlul de Regină (a Traviatei). Forţa divină v-a protejat, cu siguranţă. Credeţi în îngeri? Aţi avut momente când i-aţi simţit aproape?

Forţa divină ne însoţeşte şi ne ocroteşte în permanenţă. Trimişii săi, îngerii, sunt gata să ne ajute în orice clipă. Depinde de noi “să-i punem la treabă”. Cu rugăminţi binecuvântate şi cu suflet curat vom dobândi tot ce ne dorim. Sunt într-o relaţie permanentă cu îngerul meu păzitor. Îmi dă soluţiile cele mai bune, mă mai şi dojeneşte uneori dar, fiind atât de bun, mă iartă de fiecare dată.

Cum s-a născut “Fata din vis”? Ce v-au spus invitaţii atunci când le-aţi divulgat proiectul?

Albumul s-a născut în timp, din atraţia pe care o am cu  muzica bună, indiferent de gen. Soţul meu, regizorul Cristian Mihăilescu, a fost “cenzorul”. Cât priveşte pe cei care vor aparea pe scenă alături de mine la concertul de lansare al albumului, aceştia au primit, mai întâi, cu uimire, iar apoi, cu bucurie, această provocare pe care am lansat-o. Sper să devenim o echipă formată din personalităţi diverse, dar cu o  iubire comună: Rock-ul!

Marilyn Manson spunea că “muzica este cea mai puternică formă de magie”. Pentru “Diva céleste”, muzica este... magie?

Da, sigur este o magie. Din timpuri imemoriale, omul a simţit nevoia mai întâi de ritm iar, mai apoi, când a început să evolueze, de melodie, de armonie care te pune în relaţie cu divinitatea, oricum s-ar numi ea. Iar definiţia mea preferată este: muzica începe acolo unde sfârşeşte puterea cuvântului. Iată magia!  

Cum descrie Felicia fericirea?

Chiar numele meu simbolizează... fericirea. Fericit eşti atunci când dăruieşti oamenilor ceea ce au nevoie, ce aşteaptă de la tine. Artiştii ambulanţi de pe vremuri îşi încheiau spectacolele cu o replică simbol pentru crezul nostru: “Iar dacă astă seară mulţumiţi plecaţi,/ nu rămâne decât să ne aplaudaţi!”

×