x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Festivalul Internaţional de Muzică Sibiu Hermannstadt - Limita de sus a muzicii

Festivalul Internaţional de Muzică Sibiu Hermannstadt - Limita de sus a muzicii

de Loreta Popa    |    30 Mai 2014   •   17:21
Festivalul Internaţional de Muzică Sibiu Hermannstadt - Limita de sus a muzicii
Sursa foto: Sebastian Marcovici

Festivalul Internaţional de Muzică Sibiu Hermannstadt a dăruit până acum publicului român şi străin din această capitală europenă a culturii recitaluri şi concerte în spaţii impecabile din toate punctele de vedere, respectiv Biserica Romano-Catolică “Sfânta Treime”, Sala Festivă a Bibliotecii ASTRA şi Biserica “Sfântul Ioan”. Promovarea muzicii clasice este esenţială, iar un festival care să dea şansa tinerilor muzicieni din România să se bucure de colaborarea cu artişti de renume internaţional, precum Sebastian Hamann, Tamas Varga, Mario Caroli sau Cvartetul Borodin, şi mai ales să participe la Masterclass-urile acestora, poate îmbina totul în mod fericit. Tinerii care-şi doresc o carieră în muzică, mustind de talent, caută să plece în străinătate, pentru că la noi în ţară, oricât s-ar strădui, nu au cum să impresioneze suficient cât să trăiască în siguranţă din munca lor. Poate de vină e sistemul, poate faptul că, luaţi cu lipsurile traiului zilnic, am cam pierdut din vedere educaţia noastră muzicală sau poate chiar nu avem chef şi nu ne interesează. Cine mai ştie care sunt motivele pentru care se întâmplă astfel? Cert este că aceşti tineri pleacă din România cu talent cu tot, iar dacă nu suntem atenţi, muzica, cea mai simplă metodă de a atinge suflete, încet, încet, ne va părăsi şi ea. Politica nu e totul, din fericire. Muzica, teatrul, arta, cultura, în general, însă da. Fără cultură suntem praf în vânt. Nu sunt critic de specialitate, nu sunt intimă cu termenii în care lucrările marilor compozitori de muzică clasică pot fi apreciate, dar pot să las sufletul meu să transforme în cuvinte simple ceea ce simte în preajma oamenilor frumoşi prezenţi la această sărbătoare a muzicii din Sibiu.

Când creşti în miros de artă şi respiri cultură zilnic, când petreci ore în şir ascultând susurul izvoarelor muzicii, adierea vântului inspiraţiei prin corzile viorii, când celebrezi cu bucurie energia vieţii, cutreieri munţii notelor de pe portativ descoperind cu fascinaţie clapele albe şi negre ale pianului, nu ai cum să treci nepăsător pe lângă emoţia unei întâlniri ce cu siguranţă nu poate decât să te ajute să evoluezi. Oricât aş vrea să spun că nu e adevărat, simt prin toată fiinţa mea că muzica clasică nu e pentru oricine. Libertatea nu înseamnă nebunie, haos, ci responsabilitate, disciplină, asumare totală. Nu poţi percepe frumuseţea unor tonalităţi dacă nu eşti pregătit pentru acest lucru. Nu poţi pătrunde până în miezul lucrurilor dacă ochii tăi nu văd atât de departe. Muzica clasică nu se lasă ascultată fără intimitate, nu se lasă prinsă în căuşul palmei fără să fi fost prezentaţi unul altuia mai înainte. Intensitatea lirică, ideile ample, armonia pot să înmulţească tâlcurile apropierii dintre tine şi muzică.

Nu prin privirea de la depărtare, ci prin contactul intim trebuie înţeleasă arta, căci doar astfel poţi înţelege forţa spirituală a artistului care a creat-o. Când asculţi Cvartetul Borodin, cunoscut pentru virtuozitatea şi sobrietatea interpretării, îţi este imposibil să nu-i sesizezi forţa incredibilă ce vine parcă de dincolo de timp, de dincolo de spaţiu, de dincolo de gând. Efortul celui care a aşternut pe alba pagină a partiturii note în aşa fel încât să-i determine pe cei care ascultă să respire în ritmul lui este fără îndoială întărit de măestria celor care ştiu să redea impecabil culoarea pură a curajului acestuia. Ruben Agaronian, Serghei Lomovski, Igor Naidin şi Vladimir Balşin au reuşit să tulbure apele sufletelor celor prezenţi la concertul lor de la Sala Festivă a Bibliotecii ASTRA din Sibiu într-atât încât cu greu cineva a mai putut articula vreun cuvânt. O performanţă greu de egalat. Interpretarea celor patru muzicieni a împlinit aşteptările celor care au venit  pentru a-i vedea pe viu pe cei despre care doar au auzit vorbindu-se. Dacă la primul concert, Cvartetul Borodin a demonstrat că forţa compozitorului rus de care este intrinsec legat, Dmitri Şostakovici, este într-adevăr una răvăşitoare, de data aceasta a lăsat emoţia Cvartetului nr. 31, în Mi minor, op. 33 nr. 1 de Joseph Haydn, originalitatea Quartettsatz în Do minor, D 703 de Franz Schubert , tumultul lui Langsamer Satz, de Anton Webern şi intensitatea Cvartetului nr. 2, în La minor, op. 51 nr. 2 de Johannes Brahms să ducă asistenţa la limita de sus a muzicii. La capătul celor două ore de concert, sala era în picioare, aplaudând la nesfârşit. Oamenii folosesc zâmbetul ca să exprime prea plinul sufletului lor, toţi ştim asta. Iar seara de 29 mai din cadrul Festivalului Internaţional de Muzică Sibiu toată lumea a plecat zâmbind.

În această seară, la Biserica Evanghelică ”Sfântul Ioan” din Sibiu vor avea loc ultimele două evenimente din seria concertelor camerale din Festivalul Internațional de Muzică Sibiu/Hermannstadt. La ora 18.00, Simina Croitoru (vioară), Radu Greluș (clarinet) și Diana Ionescu (pian) propun un concert cu lucrări de Tartini, Mozart, Brahms și Debussy. Va urma, în același loc, de la ora 20.00, un eveniment special. Un concert susținut și comentat de interpreții Martin Owen, cornist principal la BBC Symphony și Filarmonica din Berlin și profesor la Academia Regală de Muzică din Londra, Vlad Maistorovici (vioară) și Dario Bonuccelli (pian).

Ediția 2014 a a Festivalului se va încheia în forță, sâmbătă, 31 mai, la Biserica Romano-Catolică ”Sfânta Treime”, la ora 20.00, cu Recviemul de Mozart interpretat de Mozart Kammerphilharmonie, orchestra în rezidență a Festivalului, sub bagheta dirijorului Christian Badea, alături de Corul Festivalului și de soliștii Irina Iordăchescu (soprană), Sidonia Nica (mezzosoprană), Ionuț Popescu (tenor) și Marius Boloș (bas bariton).


×