x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica “Floare de Colţ”, o minune de gală a muzicii folk

“Floare de Colţ”, o minune de gală a muzicii folk

de Dana Andronie    |    12 Aug 2013   •   18:48
“Floare de Colţ”, o minune de gală a muzicii folk
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images
Ducu Bertzi va oferi, ca premiu, o valiză pentru a stimula tinerii care se dedică acestui gen muzical
La Sighetu Marmaţiei va răsări o “Floare de Colţ”, o minune sub bolţile societăţii subjugate de grijile cotidiene. A sosit vremea ca la Sighet, centrul cultural şi economic al Maramureşului istoric, muzica poeziei să fie îmbrăcată în straie de gală.
 
Pe 16 şi 17 august, în Sighetu Marmaţiei vor răsuna acordurile magice ale artiştilor: Nicu Alifantis, Mircea Vintilă, Ducu Bertzi, Mihai Neniţă, Poesis, Magda Puşcaş, Florin Săsărman, Dinu Olăraşu, Vali Şerban, Adrian Ivaniţki, Marius Matache, Jul Baldovin, Cosmin Vaman etc.   
Titlul pe care l-a primit această gală a folkului românesc de la Sighetu Marmaţiei nu este ales întâmplător. Maramureşanul Ducu Bertzi spunea că "nu trebuie niciodată să-ţi neglijezi rădăcinile. Fără ele, am fi o frunză-n vânt”. Ei bine, “Floarea de Colţ” (pe versuri de Viorel Popescu) a devenit una dintre piesele de referinţă a lui Ducu Bertzi, care s-a născut în Sighetu Marmaţiei. Iată că la 25 de ani de când piesa a fost cântată prima oară, “Floarea de Colţ” a devenit emblema unei Gale de Folk, care va creşte de la o ediţie la alta.

Cert lucru, Sighetu-Marmaţiei va avea de acum încolo, în fiecare an, Gala de Folk “Floarea de Colţ”.
În urmă cu patru decenii, Ducu Bertzi câştiga o valiză, ca premiu la un festival de muzică folk. Din acel an, din 1973, Ducu Bertzi şi-a început cariera de folkist. Fiind din Sighetu-Marmaţiei, Ducu a decis să stimuleze tinerii care se dedică acestui gen muzical şi începând de la prima ediţie “Floare de Colţ” va oferi o valiză personalizată.

“Vis de-argint si de petale/ Cuibul tău e sus pe creşte/ Raza ta-mi coboară-n cale/ Mai frumos ca-ntr-o poveste”... “Floarea de Colţ” este o poveste care abia începe la Sighetu Marmaţiei şi care poate deveni tradiţie.

Ducu Bertzi este cetăţean de onoare al municipiului Sighetu Marmaţiei. În decembrie 2007, a primit din partea PF Patriarh Daniel cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei –  “Crucea Moldavă”. Această distincţie i-a fost înmânată ”ca expresie a preţuirii deosebite şi ca binecuvantâre sfantă”, după cum se precizează în diploma primită o dată cu ”Crucea Moldavă”.

”Pentru mine este o mare onoare şi, totodată, o obligaţie în plus de a face oamenii fericiţi prin muzica mea”, a declarat cantautorul.

×
Subiecte în articol: folk ducu bertzi