x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica „Folk fără vârstă” la Colegiul Naţional „Matei Basarab”

„Folk fără vârstă” la Colegiul Naţional „Matei Basarab”

de Loreta Popa    |    02 Mar 2014   •   16:40
„Folk fără vârstă” la Colegiul Naţional „Matei Basarab”
Sursa foto: Picasa

Există proiecte ce se nasc în sufletul unor oameni care vor mai mult de la viaţă, care prin muncă, tenacitate şi răbdare ajung să schimbe ceva în lumea în care trăiesc. Un astfel de proiect este manifestarea-concurs „Folk fără vârstă”, care la 26 februarie a dat o nouă întâlnire elevilor din Capitală, de data aceasta celor din Sectorul 3, la Colegiul Naţional „Matei Basarab”.

Cel de-al cincilea eveniment „Folk fără vârstă” din actuala ediţie, a VII-a, a adus în concursul de creaţie şi de interpretare, individual sau în grupuri folk, elevi admişi la preselecţiile efectuate în liceele din sectorul 3, respectiv Colegiul Naţional „Matei Basarab”, Şcoala Superioară Comercială „Nicolae Kretzulescu”, Liceul Teoretic „Dante Alighieri”,  Liceul Teoretic „Benjamin Franklin”, Colegiul Tehnologic „Nicolae Teclu”, Liceul Teoretic „Nichita Stănescu” şi Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”.

Radio România Actualităţi, Bucureşti fm şi Radio 3net „Florian Pittiş”, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi-au dat mâna pentru ca acest eveniment organizat de Radio România - Redacţia Teatru să se desfăşoare în cele mai bune condiţii.

Elevii au demonstrat că ştiu să fie trup şi suflet lângă colegii lor participanţi la concursul de creaţie şi interpretare de muzică folk. Cei care au urcat pe scenă au uitat de emoţii şi au reuşit să se exprime în faţa colegilor şi a invitaţilor speciali, nimeni alţii decât membrii juriului, cunoscuţii cantautori Ducu Bertzi, Mihai Neniţă, Marius Matache şi Ovidiu Mihăilescu, alături de prezentatoarea evenimentului, cunoscuta cantautoare Maria Gheorghiu.

 „Folk fără vârstă motivează elevii, îi determină să creeze şi să viseze la frumos, la muzică, la poezie. Nu obţin doar aprecierea juriului, ci şi premii importante precum chitare şi alte instrumente muzicale”, dar şi audiobook-uri ne-a spus Maria Gheorghiu.  Producătorul evenimentului, Manuella Popescu, a adunat de fiecare dată cantautori cunoscuţi şi alături de ei a colindat liceele bucureştene, dar şi din ţară în căutare de tinere talente, deschizând în acelaşi timp şi o uşă celor care nu au auzit niciodată de acest gen muzical.

Ducu Bertzi şi Mihai Neniţă au deschis evenimentul ca să dezmorţească atmosfera conjugând verbul a cânta, demonstrând, dacă mai era nevoie, tinereţea sufletelor lor. Apoi, tinere talente s-au ivit pe scenă, au încântat audienţa cu talentul lor, iar premiile, asigurate de sponsorul tradiţional Hora Reghin, au ajuns la cei mai buni, care de altfel au fost invitaţi de Maria Gheorghiu în cadrul emisiunii sale de la Bucureşti FM, dar şi de Ducu Bertzi în noua sa emisiune „Omul cu chitara”, de la TVR.

În cea de-a treia parte a manifestării, Marius Matache şi Ovidiu Mihăilescu, care au fost şi membriu ai juriului, au susţinut recitaluri.
Folkul este acea stare de spirit simplă ce există în fiecare dintre noi. Simplitatea unei trăiri care te determină să respiri din nou, atunci când ai sentimentul că nu mai poţi. Este muzica oamenilor obişnuiţi, dar sensibili şi culţi, a celor care gândesc la fel asupra problemelor esenţiale ale existenţei umane. La începutul acestui gen muzical, oamenii au început să cânte despre problemele lor, despre nemulţumirile lor, despre visurile lor. De aceea, versurile cântecelor folk sunt directe şi abordează aspectele vieţii cotidiene, de multe ori au scop protestatar. Astfel s-a întâmplat şi la această ediţie a „Folk fără vârstă” căci Alexandra Predeţeanu, de la „Dante Alighieri” a obţinut  Premiul I , la creaţie, cu piesa proprie „Epoca schimbării”, o perfectă descriere a lumii în care trăim, iar elevii Ştefan Talapi, Petruţ Vasile şi Luca Gospodinov, de la Colegiul Naţional "Matei Basarab", au obţinut Premiul pentru originalitate, tot la creaţie, pentru piesa lor „Program şcolar”. Printre premianţi se numără grupul Folk Waves, de la Şcoala Superioară Comercială „Nicolae Kretzulescu”, Premiul I la Interpretare alături de  Mihai Iacob, Şcoala Superioară Comercială „Nicolae Kretzulescu”. Premiul II la Interpretare, o demonstraţie de talent  Denisa Trofin, o voce de excepţie, Colegiul Naţional „Matei Basarab”,  alături de colegul ei Alexandru Drăgan. Premiul II interpretare a fost acordat si grupului format din Ana, Alexandra şi Amelia Vasilică, Roxana Musat, Eduard Dima şi Raul Alexandru  de la Liceul Teoretic „Benjamin Franklin”.

Marele Premiu „Folk fără vârstă” în cadrul acestei ediţie a revenit sensibilei şi talentatei eleve Ana Maria Ion, de la Şcoala Superioară Comercială „Nicolae Kretzulescu”, care a interpretat o creaţie proprie.
Felicitări tuturor şi mult success în continuare!

×
Subiecte în articol: festival folk