x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Folk şi baladă în oraşul lui Brâncuşi

Folk şi baladă în oraşul lui Brâncuşi

de Luminita Ciobanu    |    13 Aug 2011   •   21:00
Folk şi baladă în oraşul lui Brâncuşi

La inceputul lunii lui Gustar, intre 6 si 10 august, gorjenii au organizat doua evenimente speciale, de suflet. Festivalul National de Folk si Balada "Poarta sarutului", ajuns la cea de-a X-a editie, a adus pe scena nume mari ale folk-ului romanesc, dar si tinere talente care stiu a emotiona publicul prin cant, prin arta lor, prin armonie si ritm, combinate in maniera specifica.

Inainte de debutul festivalului insa, timp de doua zile, sub egida Scolii Populare de Arta din Targu Jiu au avut loc momente speciale de­dicate voievodului intregitor de neam, Mihai Viteazul. Sambata, 6 august, a fost programata o gala de filme despre Mihai Viteazul. A doua zi, duminica, spre pranz, s-a pornit spre Monumentul din Poiana lui Mihai, loc aflat in Pasul Valcan, deasupra localitatii Schela, pe unde trecea odinioara drumul care unea Transilvania cu Tara Romaneasca. Prin acest loc a trecut Mihai Viteazul, in noiembrie 1600, in drumul sau spre Viena. Nu a mai revenit niciodata in Tara Romaneasca, gasindu-si sfarsitul, cateva luni mai tarziu, la Campia Turzii. In Poiana lui Mihai, la aproape 1.000 m altitudine, intr-un peisaj splendid, are loc, anual, un pelerinaj de suflet intitulat "Pohta ce-am pohtit". Spre acest colnic s-au indreptat duminica numerosi localnici, din satele de la poalele muntelui, dar si persoane venite de departe, din alte locuri, de peste munti. Evenimentul a fost deschis cu o slujba de pomenire si cu un amplu recital de muzica si poezie cu tematica patriotica. Anul acesta protagonistii au fost Mircea Bodolan, Cristi Buica, Adrian Ivanitchi, Sorin Minghiat, Magda Puskas, Dinu Olarasu, Adi Sarmasan, Dan Vana, Florin Carmen, poetii Adrian Fratila si Spiridon Popescu, precum si un grup de actori de la Teatrul Drama­tic "Elvira Godeanu" din Targu Jiu.

Festivalul National de Folk si Balada "Poarta sarutului" a debutat luni, 8 august, la Teatrul de vara din Targu Jiu, fiind organizat ca de obicei de Scoala Populara de Arta, sub atenta supraveghere a unui om cu suflet mare, iubitor al valorilor romanesti, domnul Viorel Garbaciu, si sub coordonarea unui mare artist, care nu mai are nevoie de nici o prezentare: Mircea Vintila, presedintele juriului. Amfitrionul festivalului a fost scriitorul Dan Mircea Cipariu. Pe scena festivalului, dupa evolutia concurentilor, au sustinut recitaluri Ducu Bertzi & Mihai Nenita, Mircea Bodolan, Magda Puskas, Adrian Ivanitchi, Adrian Sarmasan, Florin Carmen, Vasile Seicaru, Dinu Olarasu, Stefan Gheraksiev, Rosen Pasculov (Bulgaria), Sorin Minghiat, Cristian Buica, Dan Vana, Catalin Stepa, Mircea Vintila, Mircea Baniciu& Vlady Cnejevici, Maria Gheorghiu, Vasile Mardare si Didina Curea.

×