x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Gărâna 2018 - patru zile de jazz în creierii munților

Gărâna 2018 - patru zile de jazz în creierii munților

de Cristina Hadâmbu    |    12 Iul 2018   •   09:03
Gărâna 2018 - patru zile de jazz în creierii munților

Începând de azi și până duminică se desfășoară cea de-a XXII-a ediție a Festivalului Internațional de Jazz de la Gărâna, în Munții Semenic, considerat cel mai important festival de gen în aer liber din centrul și estul Europei. Ca în fiecare an, capetele de afiș sunt laureați ale mai multor Premii Grammy, muzicieni foarte cunoscuți pe scene muzicale ale lumii. Fanii genului au ocazia să-i vadă la lucru pe legendarul bassist Stanley Clarke, câștigător al mai multor Premii Grammy, pe Nils Petter Molvaer, solista coreeană Youn Sun Nah și alte 20 de formaţii.

Puține festivaluri de muzică din lume se pot mândri cu prezența pe afiș a unui așa mare număr de muzicieni celebri cum este Festivalul de la Gărâna. De asemenea, pare surprinzător că această localitate cu nume neobișnuit reușește an de an să fie în centrul atenției amatorilor de gen din întreaga lume. În ultimii ani au urcat în Semenic fani ai jazzului din America, din aproape toată Europa, și chiar din Australia și Noua Zeelandă. Jonathan Blitzer, critic muzical la revista „The New Yorker”, scria că a fost impresionat de atmosferă, de peisaj și de calitatea artistică a întregului festival, iar un turist australian spunea că an de an își aranjează venirea în Europa în funcție de festivalul de la Gărâna, „unde este cea mai mare concentrație a valorilor jazzului. Nicăieri în lume nu vezi în patru zile la un loc atâția muzicieni legendari ca aici”.

Joi, seară Coreea-Norvegia, via Paradis

Atracția primei seri este vocalista din Coreea, Youn Sun Nah, care va concerta în duet cu chitaristul suedez Ulf Wakenius. Prezența exotică a acestei voci din Extremul Orient umple un gol al ultimilor ani, în care, la Gărâna, au fost instrumentiștii cei care au fost principalele atracții. Ei bine, calitățile vocale ale lui Youn Sun Nah vor impresiona.

De asemenea, tot în prima zi va fi interesant de urmărit proiectul muzical al pianistului român Mircea Tiberian, „Clasa muncitoare merge-n Paradis”, proiect la care colaborează cu muzicieni din SUA, Elveția și Germania.

Vineri, ziua trompetelor lungi

A doua zi de festival va începe la prânz  cu recitalul trompetistului Emil Bîzgă la Hanul „La Răscruce”, însoțit de pianistul american Steve Sinko, și se va încheia cu recitalul trompetistului israelian Avishai Cohen, multiplu laureat al Premiilor Grammy, considerat de critica muzicală între primii zece trompetiști de jazz ai momentului.

Sâmbătă, jazz din toată lumea

Este o tradiție ca la Gărâna să fie prezenți reprezentanți ai școlii nordice de jazz, așa-numitul „NU-jazz teuton”. Sâmbătă este ziua în care va urca pe scenă  norvegianul Nils Petter Molvaer alături de doi jamaicani, Sly & Robbie, deja legende ale muzicii reggae și promotori ai reggae-jazz-fusion-ului din țara lui Bob Marley. Cu siguranță, acest cupaj teutono-jamaican va fi unul dintre cele mai așteptate momente ale festivalului.

Duminică, „geniul bass-ului”

Ultima seară în Semenic va fi închisă de recitalul Stanley Clarke, capul de afiș al acestei ediții a Festivalului de la Gărâna. Considerat între primii trei chitariști bass și contrabassiști ai tuturor timpurilor, cu peste 55 de ani de activitate concertistică, cu zeci de Premii Grammy, solo sau împreună cu muzicienii cu care a colaborat de-a lungul carierei, Stanley Clarke revine după doar trei ani în Poiana Lupului, așa cum a promis în 2015, impresionat de publicul de aici. De menționat prezența în trupa lui a uluitorului pianist georgian de doar 22 de ani, Beka Gochiashvili, descoperit la 9 ani de Chick Corea.

De-a lungul anilor, pe scena de la Gărâna au urcat nume dintre cele mai reprezentative ale jazzului mondial. Jan Garbarek, Stanley Jordan, Mike Stern, Jean-Luc Ponty, Nguyen Le, Scott Henderson, Steve Hackett, Victor Wooten, Charles Lloyd, John Abercrombie, Nils Petter Molvaer, Bela Fleck, Zakir Hussain, Edgar Meyer, Patricia Barber, Avishai Cohen, Hiromi Uehara, Anthony Jackson, Simon Phillips, King Crimson, Kimmo Pojonen, Anca Parghel, Aura Urziceanu, Eugen Gondi, Mircea Tiberian, Liviu Butoi și mulți, mulți alții. Unii dintre ei au și revenit, și nu doar o dată. Mike Stern și Nils Petter Molvaer, de exemplu, au fost de trei ori în Semenic, iar Charles Lloyd și Stanley Clarke, de două ori.

Locaţie: 35 de kilometri de Reșiţa, drumul spre Stațiunea Semenic

Transport: Microbuze din Reșiţa

 Preţuri la concerte:  Abonament 4 zile (joi-duminică) – 300 lei

Bilet 1 zi – 85 lei

 

Program

Joi, 12 iulie
Youn Sun Nah & Ulf Wakenius
Sebastian Studnitzky Quartet

l Pink Freud
„La Classe operaia va in Paradiso” - Mircea Tiberian, Claudio Puntin, Daniel Erdmann, Chris Dahlgren, Tilo Weber

Vineri, 13 iulie
Avishai Cohen’s Big Vicious
Kekko Fornarelli Trio
Vincent Courtois, Erdmann, Fincker - Bandes Originales
Elena Mîndru Finnection feat. Adam Baldych Music

Sâmbătă, 14 iulie
Brothers - Adam Baldych & Helge Lien Trio w. Tore Brunborg
Roberto Fonseca Trio
Sly & Robbie with Nils Petter Molvaer, Eivind Aarset, Vladislav Delay

Duminică, 15 iulie
Stanley Clarke Band
Rymden: Bugge Wesseltoft, Dan Berglund, Magnus Öström
Stefano Battaglia Trio
Ekalavya - Abhijith Nair, Mohini dey, Sandeep Mohan, Joe Johnson, Arun Roop

×
Subiecte în articol: Gărâna 2018