x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Gitane Demone, mama deathrock-ului

Gitane Demone, mama deathrock-ului

de Catalina Iancu    |    14 Iun 2010   •   00:00
Gitane Demone, mama deathrock-ului

Se poartă, inclusiv pe la noi, ca artiştii să meargă împreună cu părinţii la concert, aceştia din urmă fiind de regulă impresarii lor. Imaginaţi-vă însă cum ar fi ca mama să fie starul trupei! Şi asta la "30 de ani de carieră şi 50 de viaţă", după cum ea însăşi afirma recent. Şi să mai şi adopte o atitudine provocatoare pe deasupra!

Madonna gothicului, aşa cum a fost supranumită de unii ziarişti, Gitane Demone a adoptat de-a lungul anilor o imagine hot. Şi continuă să meargă pe aceeaşi linie, în ciuda vârstei, a timpului şi a timpurilor. Lucru pe care artista l-a demonstrat inclusiv în concertul susţinut recent în cadrul Wave-Gotik-Treffen din Leipzig, alături de trupa The Crystelles, din care face parte şi fiica sa, baterista Zara Kand. Dacă mama e vedeta concertelor, fata, talentata Zara, este cea care o acompaniază la tobe.

Gitane Demone a activat mai întâi în Pompeii 99, alături de nu mai puţin celebrul Valor Kand. L-a urmat apoi în Christian Death, formaţia fondată de legendarul Rozz Williams. S-a despărţit de Valor, dar şi de trupă în 1989 şi a colaborat cu Rozz până în 1995. Aşa se face că, la WGT solista a prezentat piese lansate în diverse perioade ale carierei sale. Deşi nu s-ar putea spune despre Gitane Demone c-ar fi o interpretă emotivă, a abordat cu oarecare reţinere melodiile foarte vechi, declarând că nu ştie dacă o mai ţine vocea să le cânte. Dar a ţinut-o şi încă foarte bine având în vedere apaluzele frenetice cu care era răsplătită după fiecare piesă. Comunicând permanent cu publicul, vocalista a mărturisit că recitalul din Leipzig a fost unul dintre cele mai bune susţinute în ultima perioadă.

Momentul fierbinte al concertului a venit când interpreta şi-a introdus, cu cel mai firesc gest din lume, microfonul în ciorapi de vreo câteva ori în timpul melodiei "Perv", după ce, în prealabil şi-a scos sacoul-pantalon, rămânând doar în sutien şi dress negru. La fel de nonşalant s-a şi îmbrăcat, în uralele şi aplauzele publicului. Din setlist au mai făcut parte, printre altele, "Incendiary Lover", "Tales of Innocence", "Gloomy Sunday", "Sound of War", "Somewhere", "Moon Without A Tear", "Golden Age", "Obituaire" sau "Solitary War".

Admiratorii, care până atunci au savurat fiecare notă a vocii artistei, ascultând fără să respire parcă la piesele mai lente, au aclamat-o la finalul melodiei "Manic Depression", piesă pe care Gitane Demone o interpreta, pe vremuri, împreună cu regretatul Rozz Williams. Ce biss? De vis! Publicul a aplaudat atât de mult încât artista, chiar dacă nu avea nimic pregătit, a trebuit să revină pe scenă. Şi a ales să intrepreteze o melodie a capella, doar cu un pic de ecou pe voce, demonstrând că talentul şi calităţile interpretative nu au vârstă.

×
Subiecte în articol: muzica