x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Gyuri Pascu, Celelalte Cuvinte şi Flamenco Thief, în finalul Festivalului de la Râşnov

Gyuri Pascu, Celelalte Cuvinte şi Flamenco Thief, în finalul Festivalului de la Râşnov

de Sebastian S. Eduard    |    10 Aug 2014   •   19:20
Gyuri Pascu, Celelalte Cuvinte şi Flamenco Thief, în finalul Festivalului de la Râşnov

Festivalul de Film istoric de la Râşnov s-a încheiat aseară pe acordurile cântăreţului britanic Craig Sutton (aka The Flameco Thief – dacă vrem să ne referim la numele de scenă) un “om-orchestră” care foloseşte toate capabilităţile acustice ale chitarei sale, nu numai corzile.

Provenind din Wiltshire, The Flamenco Thief este o stea în ascensiune a scenei acustice din Marea Britanie. Artist unic şi neînregimentat stilistic, a obţinut rapid recunoaşterea publicului şi a presei pentru maniera sa experimentală de interpretare. Spre deosebire de Bob Dylan, a cântat la chitară electrică timp de zece ani înainte de a trece la chitara acustică. Când a ascultat flamenco pentru prima dată, a fost imediat atras de acest gen muzical exuberant şi liber. Trei ani mai târziu, a făcut vâlvă cu sunetul său original şi plin de viaţă. The Flamenco Thief investeşte mult caracter în muzica sa, care este puţin probabil să fie auzită oriunde în altă parte. Complexele sale acorduri de virtuozitate sunt adesea însoţite de sunete de percuţie pe corpul chitarei şi de folosirea pedalei Boss loop, făcând astfel ca liniile sale melodice să apară savant stratificate şi de un efect fascinant. Concertul oferit în festival a făcut parte din turneul său european “Shoot The Moon” 2014.

Festivalul de la Râşnov, derulat pe parcursul a zece zile a însemnat – printre altele – mai multe seri încântătoare de muzică. Trupa byron a fost cea care a deschis lista serilor muzicale, continuînd cu Orchestra Armatei Libaneze. Au urmat, Ozana Barabancea cu al său cabaret Belle Epoque, pentru ca week-endul viitor să urmeze pe scena din grădina Fortăreţei Ioan Gyuri Pascu & the Blue Workers şi, sâmbătă, Celelalte Cuvinte. Ultimele două concerte au strâns un public deosebit de numeros şi fiecare trupă şi-a mulţumit spectatorii veniţi spre relaxare: Ioan Gyuri Pascu a cântat jazz, reggae şi folk, condimentând concertul ca un adevărat entertainer – pentru a termina cu câteva “piese” clasice precum “O Sole Mio” şi “Nessum Dorma”. Celelalte Cuvinte a însemnat, de asemenea, un show impecabil de peste o oră şi jumătate, rock şi folk, cu un sunet impecabil – o incursiune prin istoria de peste 30 de ani a muzicii lor, elaborate.

×