x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Havasi sau explozia nucleară a muzicii

Havasi sau explozia nucleară a muzicii

16 Noi 2011   •   21:00
Havasi sau explozia nucleară a muzicii

Sala Palatului a avut onoarea sa gaz­du­iasca, marti 15 noiembrie, un spectacol nemaipomenit, care poarta pe­ce­tea unui virtuoz din Cartea Recordurilor – Havasi Balázs, cel mai rapid pianist. Ora 20:15. Peste 50 de instrumentisti, corul, tobosarii japonezi si solistii apar pe scena, in sir indian, pentru a-si relua fiecare locul bine stabilit. Aplauze. Ii vine randul si dirijorului (Peter Pejtsik) sa-si ia in pri­mir­e pupitrul. Din nou aplauze. Ni se arata si Havasi. Si mai multe aplauze. Si nici nu incepuse spectacolul... Fas­ci­nant! "Lacrimosa" a deschis "Symphonic Red Concert Show", o ca­la­torie ancestrala pe ritmurile lui Ha­vasi. "Sa creezi muzica este ca si cand ai arunca in mare sticle cu mesaje. Niciodata nu vei sti cine din lumea in­treaga a gasit mesajul tau", spune ma­rele pianist, care si-a dorit sa fie rock-star. A fost sa fie pianist-star! Mesajul pe care ni l-a transmis Havasi ne-a de­ter­minat sa simtim o explozie de fericire, de pofta de viata, de tot ce-i frumos, simplu si curat...

Dirijorul Peter Pejtsik ne-a uimit cu abilitatile sale de a manui atat bagheta de dirijor, cat si basul, violoncelul si vioara. El este implicat in di­fe­ri­te proiecte internationale, cum ar fi seriile BBC Robin Hood, Euro-Disney, filme precum "Law and order", "Nine miles down", "Butterfly Effect", productia National Ge­o­gra­fic "Sea Monsters" etc. Si asta nu-i tot! Peter Pejtsik a ales sa-si dezvolte si o cariera solo, punand bazele unui proiect propriu – o trupa de rock progresiv si simfonic numita After Crying.

Echipa de geniu a lui Havasi este completata de vocea exotica a lui Raman M. Sundaram, initiat inca de mic in tainele stilului "carnatic", un gen de muzica clasica indiana cu radacini in vechile culturi hinduse. El si-a diversificat veleitatile artistice in cadrul organizatiei Bharatis Vidya Bhavan, devenind un expert al extraordinarei culturi muzicale indiene. In multitudinea de detalii muzicale ale proiectului Symphonic Red Concert Show, contributia lui Raman este una de esenta, simbolizand universalitatea muzicii alaturi de Kyo-Kito Taiko drum group, grupul de tobosari japonezi condus de Keijiro Takaku. Intregul amestec de culturi diferite pe care Havasi le-a reunit sub aceeasi umbrela reprezinta principalul ingredient al conceptului Symphonic Red, care pune in scena una dintre cele mai grandioase productii muzicale la momentul actual.

Din punct de vedere tehnic, spectacolul lui Havasi a presupus, prin­tre altele, constructia unui podium de mari dimensiuni care sa permita dispunerea orchestrei pe scena Salii Pa­la­tului, un aranjament de lumini im­presionant, echipamente de inalta cla­sa pentru preluarea si mixajul su­ne­tului si aproape 100 de metri pa­trati de suprafata de proiectie. Pe lan­ga aceasta coplesitoare productie scenica, culisele au solicitat ingeniozitatea organizatorilor, pentru ca nu­me­roa­sa echipa de artisti sa incapa in backstage.

Alaturi de artistii din Ungaria, In­dia si Japonia, Havasi a luat cu el, pe sce­na Salii Palatului, si muzicieni ro­mani. "Imi place sa incerc lucruri noi, ori de cate ori am ocazia. Doar asa am im­presia ca pot merge mai departe, ca pot crea, ca pot surpinde publicul. In ge­neral, diversitatea culturala si felul in care aceasta se reflecta in muzica ma inspira. Prin urmare, chiar nu pu­team sa ratez sansa de a canta alaturi si de muzicieni romani", a declarat in­cantat Havasi. Artistii romani au fost selectati din randul studentilor de la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti.

Havasi ne-a demonstrat cum a in­­trat in Cartea Recordurilor, man­ga­ind atat de repede clapele pi­a­nului, in­cat camera, care reda imagi­ni­le de­monstrative pe marile ecrane, nu pu­tea reda clar miscarile magni­fi­ce­lor sale degete... A fost o seara ha­lu­ci­nan­ta. A fost Havasi, pe care nu-l voi uita niciodata. A intrat irevocabil in constiinta afectiva.

×
Subiecte în articol: havasi baláz