x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Horia Mihail – Turneul „Pianul Călător”, ultimele două concerte în aer liber, pe 3 şi 5 iulie la Bucureşti şi Constanţa

Horia Mihail – Turneul „Pianul Călător”, ultimele două concerte în aer liber, pe 3 şi 5 iulie la Bucureşti şi Constanţa

de Magdalena Popa Buluc    |    03 Iul 2020   •   18:15
Horia Mihail – Turneul „Pianul Călător”, ultimele două concerte în aer liber,  pe 3 şi 5 iulie la Bucureşti şi Constanţa

La a zecea sa ediţie, turneul Pianul călător a avut un destin şi un traseu cu totul inedit. Pianistul Horia Mihail a pornit la drum în turneul său naţional pentru a zecea oară, „Pianul călător” cântând în 2020 în aer liber, online şi on air, pentru un public dornic de emoţie live după o primăvară îngheţată, pentru un public care aştepta ca muzica clasică să revină la viaţă, cu un repertoriu marcând aniversarea Beethoven 250.

            Concertele au avut loc în aer liber, începând din 24 iunie, în mai multe oraşe din ţară, unele dintre acestea gazde ale pianelor călătoare, respectiv la Caracal, Alba Iulia, Deva, pe 2 iulie la Sibiu, ultimele concerte urmând să aibă loc pe 3 iulie, de la ora 19, la Bucureşti la Grădina cu filme - Cinema and More (Creart), şi pe 5 iulie de la ora 20, la Constanţa, în Parcul Teatrului Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski”

            Anul acesta, turneul “Pianul călător” a ajuns la ediţia cu numărul 10, aşa cum era poate greu de prevăzut atunci când a început totul, în 2011, pornind de la o poveste găsită în cărţile de istoria muzicii, cea a turneului lui Franz Liszt din 1846-1847 prin ceea ce avea să devină mai târziu România. În ultimul deceniu, Horia Mihail a vizitat zeci de oraşe din ţară însoţit de pianul călător sau cântând pe pianele din oraşele în care a ajuns. Acum, pianele călătoare puse la dispoziţie de Radio România, sunt încredinţate comunităţilor din Tulcea, Caracal, Deva, Alba Iulia şi Roman, dar drumul lor a fost mai lung şi, uneori fără să se oprească mai mult de o seară, a trecut prin multe oraşe care încă au nevoie de piane de concert.

 

            Horia Mihail declara la jumătatea turneului : La începutul anului 2011 am descoperit în subsolul Societății Române de Radiodifuziune mai multe instrumente ce fuseseră folosite odată pe scena Sălii Radio sau în diverse studiouri de înregistrare. Urmau a fi casate și distruse, precum se întâmplase cu mai multe instrumente cu ani în urmă. Cu sprijinul radioului public, al partenerilor publici din întreaga ţară și al unor sponsori am reușit să le readuc la viață, aducându-le în diverse săli de spectacol din România unde nu existau piane de concert. După o parte dintre concertele turneului de anul acesta, pot să spun că e bine că putem să facem din nou ceea ce trebuie să facem, adică să comunicăm energie prin muzică, prin sunet, către oameni şi nu pe platforme online sau în concerte fără spectatori. Am cântat deja câteva concerte în noile condiţii, în aer liber, în spaţii în care au fost respectate norme actuale impuse de guvern. E o senzaţie stranie, dar bună... Pentru că toate evenimentele online sau fără spectatori pe care le-am susţinut în perioada ce a trecut nu sunt ce trebuie.”

            În urma acestor turnee, Horia Mihail a publicat patru CDuri la Editura Casa Radio, care reflectă orientările repertoriale prin care a trecut în turneul Pianul călător : Pe urmele lui Franz Liszt, 100 % Beethoven. Romantic sau albumul înregistrat alături de Orchestra Naţională Radio cu Beethoven, Rachmaninov, Lutoslawski. Unul dintre cei mai dificili ani pentru comunitatea artistică mondială, anul 2020 este unul esenţial şi pentru turneul Pianul călător, iar faptul că ediţia a zecea se va petrece în aer liber este o declaraţie de rezistenţă în faţa presiunilor cărora le sunt supuşi artiştii şi mesajul lor de speranţă în vremurile pe care le trăim.

Itinerar

Pianul călător 2020 – Open Air – Beethoven 250

Miercuri, 24 iunie – Caracal, Parcul Constantin Poroineanu

Duminică, 28 iunie – Alba Iulia, Piaţa Cetăţii

Luni, 29 iunie – Deva, Esplanada Pro Arte plein air a Colegiului Naţional “Decebal“

 

Miercuri, 1 iulie – Bucureşti, Sala Radio, EXCLUSIV ON AIR şi ONLINE pe Radio România Cultural şi Radio România Muzical

 

Joi, 2 iulie – Sibiu, Esplanada Sălii Thalia

Vineri, 3 iulie – Bucureşti, Grădina cu Filme - Cinema & More (CREART)

Duminică, 5 iulie – Constanţa, Parcul Teatrului Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski”

 

Ludwig van Beethoven

Sonata pentru pian nr. 14 op. 27 nr. 2 în do diez minor „Sonata lunii” - partea I

Sonata nr. 21 pentru pian op. 53 “Sonata Waldstein”

32 Variațiuni în do minor pe o temă originală WoO 80

„Für Elise” bagatelă pentru pian în la minor WoO 59

 

Producător: Pro Contemporania

Coproducători: TVR 3, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional

Cu sprijinul: JTI, Erste Private Banking - serviciu oferit de BCR, Vimetco ALRO Slatina, Ade Gas Oil, Nucleo, Piccolo Maestro, Senia Music.

Parteneri media: Mediatrust, România TV, Liternet, Agenţia de carte, Observator cultural, Viewfinder Solutions, The Culture Club, Mişcarea de rezistenţă, Accent TV, Tam Tam

Parteneri culturali şi organizatori locali : Orchestrele şi Corurile Radio România, Primăria Municipiului Bucureşti, Creart, Grădina cu Filme - Cinema & More, Filarmonica din Sibiu, Municipiul Alba Iulia, Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva, Primăria Municipiului Deva, „Colegiul Naţional Decebal” din Deva, Teatrul Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski”, Primăria Caracal, Asociaţia Fii şi Prietenii Caracalului.

×