x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Împreună, într-o luptă împotriva uitării

Împreună, într-o luptă împotriva uitării

de Sebastian S. Eduard    |    20 Iul 2011   •   21:00
Împreună, într-o luptă împotriva uitării

„O sa ne petrecem cateva minute impreuna intr-o lupta impotriva uitarii” a sententat marti seara, la Craiova, Dorel Visan. Seara se lasase peste capitala Baniei, iar Piata Prefecturii era plina. Circa 15.000 de oa­me­ni venisera pentru a-l pretui pe Adrian Paunescu in cadrul spectacolului 'Flacara vie'.

Spectacolul de marti seara, organizat de Domeniul Coroanei Se­gar­cea, cu sprijinul Primariei munici­piului Craiova si al Consiliului Local, in parteneriat cu Agentia Vreau Bilet, s-a vrut 'o lupta impotriva uitarii' celui care ieri ar fi impli­nit 68 de ani.

Rand pe rand au urcat pe scena prieteni si colaboratori ai poetului, artisti precum Gogu Vanghele, Madalina Amon, Cristian Buica, Magda Puskas & Vali Mol­do­van, grupul RIFF, Ma­ria Gheor­ghiu, Andrei Paunescu si trupa Totusi, George Nicolescu, Zoia Ale­cu, Victor Socaciu, Emeric Set, Va­sile Sei­ca­ru, Mircea Vintila & Bram­bura.

A fost o seara calda, si asta nu din cauza temperaturii care a incins Piata Prefecturii. Pe scena, in stanga ei – un birou gol. Acolo ar fi trebuit sa stea el. Poetul. Era locul catre care, involuntar, intoarceai ochii atunci cand pe scena se canta 'Copaci fara padure' (si aici o alta absenta, o voce imposibil de inlocuit – Tatiana Stepa) sau 'Te salut generatie in blugi', cantece care, in zilele Cenaclului, obisnuiau sa fie subliniate de Poet.

Spectacolul a durat aproape cinci ore. Pe cele doua ecrane gigantice puteai vedea poze de arhiva, filmari sau testimoniale ale Poetului, iar de cateva ori au fost gasite fragmentele de prezentare ale artistilor de pe vremea Cenaclului.

Uimitor. Cristian Buica a vrajit publicul cu 'Balada pentru Amza Pellea'. 'Ne este dor de Nichita, ne este dor de Paunescu, ne este dor de Pitis, ne este dor de Ta­tiana', a spus pe scena Magda Pus­cas. 'Ne aflam aici pentru ca in ’84 am cantat de patru ori in Cenaclul Flacara', a spus si Grig (Florin Gri­go­ras), liderul grupului Riff, povestind ca a avut privilegiul sa participe la ultimele spectacole ale Cenaclului.

Un moment extrem de emo­tio­nant l-a constituit inregistrarea audio in care Adrian Paunescu recita din 'Manifest pentru sanatatea pamantului', dar si poezia scrisa tot de el si recitata superb de Dorel Visan.

De o primire aparte s-a bucurat Andrei Paunescu + Totusi, care a cantat impreuna cu audienta 'Oltenia eterna Terra Nova', dar si o varian­ta rock a cantecului 'Doamne, ocroteste-i pe romani!'

Seara s-a terminat cu o noua in­registrare audio – 'Poezie de pe patul de spital', pe care poetul a inregistrat-o cu numai cateva zile inaintea mortii sale. 'Purtati-va de grija, fratii mei,/ Paziti-va si inima, si gandul,/ De nu doriti sa vina anii grei,/ Spitalul de urgenta implorandu-l./ Eu va salut de-a dreptul cordial,/ De-a dreptul cardiac, precum se stie,/ Re­cu­nos­cand ca patul de spital/ Nu-i o alarma, ci o garantie.'

×