x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Info

Info

07 Oct 2008   •   00:00

CONCURS - Premiile Ioan Chirilă

Sub titlul de "Fotografia săptămânii", premiile Ioan Chirilă lansează, pentru al doilea an consecutiv, un concurs pentru cei pasionaţi de fotografia sportivă ce reuşesc să suprindă sportul, dincolo de definiţia sa clasică.

CONCURS - Premiile Ioan Chirilă

Sub titlul de "Fotografia săptămânii", premiile Ioan Chirilă lansează, pentru al doilea an consecutiv, un concurs pentru cei pasionaţi de fotografia sportivă ce reuşesc să suprindă sportul, dincolo de definiţia sa clasică. Competiţia se va desfăşura între 6 octombrie-2 noiembrie, iar fotografiile  trebuie trimise pe adresa foto@ioanchirila.ro. Acestea vor fi postate pe www.ioanchirila.ro, iar vizitatorii vor vota cea mai bună fotografie a săptămânii. Câştigătorii vor primi câte o inviţatie la gala Premiilor Ioan Chirilă, care va avea loc la sfârşitul lui noiembrie, la Ateneul Român, iar fotografiile cu care au câştigat vor apărea în ediţia online a unui cunoscut cotidian, cu link către blogul sau site-ul concurentului. La sfârşitul campaniei, fotografiile câştigătoare vor intra în competiţia pentru un aparat foto Nikon. Câştigătorul va fi stabilit de către artiştii fotografi Cristi Preda şi Alex Galmeanu. Mai multe detalii despre concurs găsiţi pe www.ioanchirila.ro, site relansat cu ocazia ediţiei a IV-a a Premiilor Ioan Chirilă, iar pe blogul (www.ioanchirila.ro/blog), detalii despre organizarea Galei.

ANTENA 1 - Caz cutremurător la "Din dragoste"

Mircea Radu (foto) încearcă alături de echipa emisiunii "Din dragoste" să  îndeplinească cel mai mare vis al unei tinere de 26 de ani: acela de a-şi găsi mama care a abandonat-o la naştere. În ediţia difuzată astăzi, la Antena 1, echipa şi-a propus să realizeze ce n-au reuşit autorităţile în toţi acesti ani în care tânăra a încercat să-şi cunoască familia. Gabriela a fost lăsată la un leagăn de copii din Tulcea pentru că s-a născut cu un handicap locomotor. Ani la rând şi-a căutat părinţii, pentru ca la 23 de ani să ceară ajutorul echipei "Din dragoste". Ea şi-a găsit şi jumătatea, Alexandru (28 ani), un băiat care a avut aproape aceeaşi soartă ca şi ea. A crescut fără familie, din cămin în cămin dar, spre deosebire de ea, îşi cunoaşte părinţii, deşi mama lui nu a vrut să-l primească acasă motivând că "dacă nu are un serviciu să nu o mai caute".

CONFIDENŢIAL  -  Vasluianu a învăţat la seral

Actorul Andi Vasluianu a declarat în noul număr al revistei Confidenţial că în perioada liceului a învăţat la seral: "În liceul unde eram eu, imediat după Revoluţie nu s-a mai dat treapta. Eu m-am dus la şcoală la 15 septembrie şi am aflat că nu eram înscris. Am aflat pe urmă că directorul şcolii făcuse nişte mânării dar era prea târziu şi a trebuit să mă înscriu la seral", a declarat amuzat actorul. Astfel, Andi a ajuns să lucreze ca brutar, vânzător de noapte şi tâmplar. Întrebat de Confidenţial care rol din cele 40 pe care le-a jucat i-au plăcut cel mai mult, Andi mărturiseşte că cel de taximetrist din "Dimineaţa" al lui Radu Muntean. De asemenea, Andi declară că nu ar juca în filmele lui Sergiu Nicolaescu.

AUDIENŢE - Divertis Mall în top

Revenirea în grila Antenei 1 a emisiunilor "Divertis Mall" şi "Animat Planet" a fost aşteptată cu nerăbdare de telespectatori, în sprijinul acestei afirmaţii venind audienţele furnizate de GFK Romania. Divertis Mall a înregistrat duminică o audienţă de 10,2% rating şi 21,2% cotă de piaţă (circa 1.157.000 telespectatori) în timp ce Pro TV, în acelaşi interval orar, a înregistrat 2,9% rating şi 5,9% share (324.000 telespectatori). Minutul de aur al serii s-a înregistrat în timpul show-ului Divertişilor, la ora 21:06, când aproximativ 1.512.000 de români urmăreau Antena 1. Animat Planet a fost, de asemenea, lider de audienţă, cu 7,2% rating şi 16,7% cotă de piaţă (circa 814.000 telespectatori).

Boogie: cozi la bilete până în stradă la Cinema Studio


La două săptămâni de la lansare, filmul Boogie, în regia lui Radu Muntean, continuă să aducă spectatorii români în sălile de cinema, însumând până acum aproximativ 11.500 de intrări. După ce în prima săptămână Boogie a adus la Cinema Studio 2.500 de spectatori, săli pline şi cozi la bilete până în stradă, filmul a fost programat să ruleze la Studio şi săptămâna aceasta, o săptămână în plus faţă de cum fusese programat iniţial. Şi la Hollywood Multiplex şi Movieplex, deşi filmul este deja în al treilea weekend, numărul spectatorilor continuă să fie constant, la fel ca în urmă cu două săptămâni. "Un film pe care lumea vrea să-l vadă şi stă şi la coadă pentru bilete, lucru tot mai rar pentru o peliculă românească", spune Irina Margareta Nistor, care a susţinut foarte mult filmul şi a decis programarea lui încă o săptămână la Cinema Studio. "Dar cum Dragoş Bucur tocmai a fost votat la Namur, în Belgia, printre cei mai sexy actori dintr-un festival întreg, puştiul, Vlad, este adorabil şi îndeamnă la creşterea natalităţii, iar Anamaria Marinca fascinează întotdeauna, în vreme ce regizorul Radu Muntean este autorul excelentului «Hârtia va fi albastră», nici nu mai trebuie alte argumente pentru a trezi curiozitatea publicului", adaugă Irina Nistor. Boogie a avut premiera mondială la Cannes, în cadrul secţiunii Quinzaine des Realisateurs, şi a fost selectat pentru nominalizările de anul acesta ale Academiei Europene de Film, festivitate a "Oscarurilor europene" ce va avea loc la 6 decembrie la Copenhaga. Lungmetrajul lui Radu Muntean a fost prezent şi la cel de-al doilea festival de clasă A, Karlovy Vary, la Palic (Serbia), unde a primit Premiul Special al Juriului, la TIFF, München, Ierusalim, Anonimul (Sf. Gheorghe) – Premiul pentru cea mai bună regie, Sarajevo (Bosnia şi Herţegovina), Melbourne (Australia), Namur (Belgia), fiind invitat şi la Varşovia (Polonia), Motovun (Croaţia) etc. O coproducţie MultiMedia Est şi Antena 1 şi susţinut de Centrul Naţional al Cinematografiei, Boogie este scris de Radu Muntean, Alex Baciu şi Răzvan Rădulescu şi este reprezentat pe plan internaţional de Maximum Film Intl.

Veste bună pentru industria ziarelor locale


Trustul de presă austriac Informmedia a devenit membru al Asociaţiei Patronale a Editorilor Locali din România. Prin cererea de aderare, Informmedia se alătură eforturilor depuse de APEL pentru normalizarea situaţiei din distribuţie şi dezvoltarea industriei de ziare locale. Informmedia este cel mai mare trust de presă locală din România, fiind editorul cotidienelor Jurnal Bihorean, Jurnal Arădean, Jurnal de Caraş Severin, al cotidienelor gratuite Expres, cu ediţii locale în Arad, Timişoara, Cluj, Hunedoara şi al săptămânalelor de mică publicitate Bazar Bihorean, Publitim şi PubliArad. În judeţele Bihor şi Satu-Mare, trustul editează două publicaţii de limba maghiară, Bihari Naplo şi Friss Ujsag. Pe online, Informmedia deţine portaluri locale în judeţele Arad, Timiş, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Cluj şi portaluri naţionale de anunţuri, fotografie, joburi şi informaţii. APEL este cea mai puternică organizaţie a editorilor de presă locală din România, având în acest moment 51 de publicaţii membre, cu un tiraj cumulat de peste 300.000 de copii distribuite zilnic şi o audienţă de aproximativ 1,5 milioane de cititori.

Festivalul internaţional Future Shorts la Teatrul Naţional Bucureşti

Future Shorts 2008-2009, festival internaţional care promovează şi premiază scurtmetraje independente, se va lansa vineri la Bucureşti. Festivalul debutează vineri, începând cu ora 20:30, la Galeriile Artexpo ale Muzeului de Artă Contemporană (Teatrul Naţional Bucureşti, etajul 3), cu un eveniment ce combină cinematografia, muzica şi efectele vizuale speciale. Festivalul internaţional Future Shorts a debutat în Marea Britanie în 2003 şi desfăşoară concomitent evenimente în peste 30 de ţări din toată lumea. Pe parcursul acestui an, dar şi anul viitor, Future Shorts România va continua cu alte evenimente originale în Bucureşti, Cluj, Timişoara şi Iaşi. Fiecare eveniment este conceput astfel încât să prezinte scurtmetraje în cele mai neconvenţionale locaţii, vizionarea fiind întotdeauna urmată de o noapte întreagă de distracţie şi muzică bună. "Future Shorts dă o şansă reală tinerilor care doresc să se lanseze în cinematografie, oferindu-le o platformă prin care îşi pot prezenta creaţiile unor audienţe impresionante şi pot fi remarcaţi. În cadrul evenimentului de lansare, câteva dintre cele mai cunoscute scurtmetraje din lume, apreciate şi premiate la festivaluri internaţionale precum cele de la Cannes, Berlin şi chiar gala Oscar vor fi proiectate pe parcursul întregii seri. Selecţia include o colecţie unică şi exclusivă de producţii precum "Hotel Chevalier", o comedie semnată de Wes Anderson, cu Natalie Portman în rolul principal. De asemenea, vor fi proiectate în premieră şi secţiuni din videoclipul Cinematic Orchestra ­ "To Build a Home", un videoclip al lui Gnarls Barkley, un film secret din colecţia DVD "Adventures în Short Film", dar şi "I Love Sarah Jane" ­ cel mai de succes scurtmetraj din cadrul festivalului din Australia, precum şi alte proiecţii originale. După un maraton de 160 de minute de producţii originale, evenimentul continuă cu o petrecere la care invitatul special este DJ Tayo, unul din cei mai cunoscuţi artişti din Londra. De asemenea, participanţii vor putea urmări, pentru prima dată într-un eveniment cinematografic, o sesiune live de "rescoring", reproducere originală a coloanei sonore a unor filme celebre, realizată de DJ Silent Strike din România. Combinaţia dintre film, muzică, efecte vizuale spectaculoase şi competiţii interactive marca Vodafone vor face din lansarea Future Shorts o experienţă unică pentru toţi cei care vor fi prezenţi. În plus, clienţii Vodafone vor putea urmări în exclusivitate pe portalul Vodafone Live! toate filmele din colecţia Future Shorts România şi vor putea vota producţia românească favorită înscrisă în competiţie. Biletele sunt disponibile la intrarea sălii Artexpo, preţul unui bilet fiind de 20 de lei. Future Shorts le oferă cineaştilor români şansa de a-şi promova producţiile prin cea mai mare platformă internaţională, iar publicul larg are ocazia de a viziona, în fiecare lună, o serie nouă de scurtmetraje dintre cele mai originale şi inventive. Festivalul Future Shorts cuprinde evenimente ce se desfăşoară concomitent în peste 30 de ţări din toată lumea şi a lansat de curând canale dedicate pentru vizionarea scurtmetrajelor, atât pe Joost, platforma de televiziune online (www.futureshorts.com/joost), cât şi pe YouTube (www.youtube.com/user/futureshorts).

Ştefan Popa Popa’s refuză să mai expună în România

Caricaturistul Ştefan Popa Popa’s a anunţat, luni, la Vaslui, în deschiderea celei de-a XX-a ediţii a Festivalului de umor "Constantin Tănase", că este ultima expoziţie pe care o mai face în România, nemulţumit de "genocidul cultural" la care contribuie din plin autorităţile statului, conform Mediafax. Deranjat de promovarea continuă a nonvalorii, a execrabilului şi pornografiei, cel mai rapid caricaturist din lume a spus că nu mai recunoaşte statul român ca stat de drept şi că, pe viitor, îşi va expune lucrările doar în străinătate. "Nu mai are rost să-mi desfăşor activitatea la mine în ţară, acolo unde sunt hulit. Nu o să uit niciodată de unde am plecat, dar nu mai recunosc statul român ca stat de drept. Nu vreau să iau parte la genocidul cultural de aici şi să trăiesc într-o societate românească bolnavă, aflată într-o cădere liberă. Sunt promovate numai nonvalorile, pornografia şi execrabilul, iar valorile trebuie să stea deoparte", a declarat Ştefan Popa Popa’s. Cel mai mare caricaturist român se află în aceste zile la Vaslui, având deschisă expoziţia "Nostradamus spune…" în foaierul Casei de Cultură "Constantin Tănase", acolo unde pot fi admirate caricaturi ale şefilor de state şi guverne din 109 ţări, realizate de artist în ultimii ani.

Festival de Muzică Veche la Bucureşti

În perioada 12-19 octombrie sunteţi invitaţi la Festivalul de Muzică Veche Bucureşti, un eveniment prin care se doreşte readucerea în atenţia publicului a sonorităţilor păstrate din epocile medievală, renascentistă şi barocă, anunţă Mediafax. Pe lângă genurile erudite aparţinând acestor perioade premergătoare clasicismului muzical, în cadrul festivalului veţi putea asculta, de asemenea, concerte de muzică bizantină. Artiştii invitaţi din Germania, Ungaria şi România sunt specializaţi în tehnica interpretativă a muzicii vechi într-o manieră autentică şi pe instrumente istorice sau replici ale acestor instrumente (laută, orgă, clavecin; instrumente de suflat din perioada Renaşterii muzicale şi a barocului muzical: blockflöte, trompetă, flauto traverso etc.). Pe parcursul celor opt zile de festival, concertele vor fi găzduite de Ateneul Român, Teatrul Odeon, Palatul Şuţu, Biserica Domniţa Bălaşa, Biserica Anglicană şi Universitatea Naţonală de Muzică. În paralel cu Festivalul de Muzică Veche Bucureşti 2008, în perioada 17-19 octombrie se va desfăşura, în incinta Palatului Şuţu, Târgul de Muzică Veche Bucureşti, un eveniment internaţional ce reuneşte constructori de instrumente vechi, publicaţii, edituri, muzicieni. Informaţii suplimentare găsiţi în documentele ataşate şi pe site-ul festivalului: http://www.earlymusic.ro/.


×