x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica John McLaughlin

John McLaughlin

de Alex Revenco    |    01 Mai 2008   •   00:00

Concert extraordinar la Sala Palatului, joi, 15 mai, ora 19:30

La mijlocul lunii mai, iubi­to­rii jazz-ului, şi nu numai ei, vor avea ocazia de a-l vedea la lucru pe unul dintre cei mai influenţi chitarişti ai secolului al XX-lea. Născut în Yorkshire, Marea Britanie, John McLaughlin a început studiul pianului la vîrsta de 9 ani, dar după numai 2 ani renunţă la pian pentru chitara clasică.


ROCK, BLUES & FUSION. La în­ceputul anilor ’60 pleacă la Londra, unde îşi începe cariera de profesionist în diferite grupuri de rock şi blues precum Georgie Fame & The Blue Flames, Ale­xis Corner’s Blues Incorporated sau Graham Band Organizati­on.


FUSION. În 1969 înregistrează albumul de debut, “Extrapolation”, şi începe să lucreze cu doi muzicieni de geniu care au rămas în istorie ca pionieri ai genului fusion: toboşarul Tony Williams (liderul grupului Lifetime) şi trompetistul Miles Davies.  Împreună cu Lifetime, John participă la înregistrarea unor discuri de referinţă pentru fusion, precum “Emergency” (1969) sau “Turn It Over” (1970). Deşi iniţial l-a refuzat pe Miles Davies, ceva mai tîrziu Mc­Laughlin colaborează cu marele muzician la cîteva dintre capodoperele muzicale ale acestuia: “In A Silent Way”, “Bi­tches Brew”, “Big Fun”, “A tribute to Jack Johnson”, “Live Evil”, “On the Corner”.

 

A PATRA DIMENSIUNE. În concertul de la Bucureşti, organizat de Media Services Events, John McLaughlin va fi acompaniat de The 4th Dimension. Biletele costă 50, 100, 150 şi 200 de lei şi se găsesc la www.bilete.ro, www.ticketpoint.ro, www.blt.ro, dar şi în reţeaua Diverta, la casa de bilete a Sălii Palatului şi Magazinul Muzica.

 

Discuri pentru player

Children of Bodom

BLOODDRUNK. Al şaselea album de studio din cariera faimosului grup finlandez este realizat în binecunoscuta manieră dark, cu piese elaborate, orientate spre progressive metal, cu mai mult keyboards ca de obicei. Este produs împreună cu legendarul muzician suedez Peter Tagtgren, solistul şi chitaristul grupului Hypocrisy. Dintre cele 11 piese sînt de remarcat primele single-uri, “Tie My Rope” şi “Blooddrunk” şi un excelent cover (“Lookin’ Out My Backdoor”) după Creedence Clearwater Revival.

 

John Mc Laughlin

QUE ALEGRIA. Acest album, înregistrat în 1992 şi reeditat în 2004, îl prezintă pe McLaughlin într-o magnifică formulă de trio, cîntînd la chitara acustică şi guitar synthesizer, alături de Trilok Gurtu – tobe şi Domi­nique Di Piazza – bass. Muzica poartă “amprenta McLaughlin”, adică fuziunea între jazz, flamenco, muzica indiană şi cea occidentală, iar fascinantele “dialoguri” purtate de chitara lui John cu percuţia lui Trilok reprezintă cele mai “fierbinţi” momente ale acestui disc, care cuprinde nouă piese.

 

Nelly Furtado

LOOSE LIVE: CD + DVD. Este o excelentă trecere în revistă a celor mai reprezentative mo­mente muzicale înregistrate în timpul turneului mondial de anul trecut. Multe piese capta­te live sînt comune, atît în va­riantă audio, cît şi video, ca de exemplu: Afraid, Say It Right, Showtime, All Good Things (Come To An End), Glow sau I’m Like A Bird. Dar este de remarcat faptul că, de fiecare dată, au fost alese cele mai reuşite interpre­tări, chiar dacă nu fac parte din acelaşi spectacol.

 

Paco de Lucia

ANTOLOGIA. Un set de două CD-uri, un DVD şi booklet, reali­zat în condiţii grafice excep­ţio­na­le pentru fanii împătimiţi şi co­lec­ţionari. Aşa cum arată şi titlul, avem de-a face cu retrospectiva unei cariere de excepţie. As­cul­tă­torul are posibilitatea de a ur­mări evoluţia stilurilor şi a stă­ri­lor care se regăsesc în muzica lui de Lucia, compusă în cei peste 20 de ani de activitate. Printre momentele de vîrf ale antologiei se numără: Solo Quiero Caminar, Zyryab, Chiquito (cu John McLaughlin & Al DiMeola).

×
Subiecte în articol: muzica john mclaughlin