x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Matei Mihăescu, Mozart al nostru

Matei Mihăescu, Mozart al nostru

de Gabriela Boeriu    |    12 Oct 2007   •   00:00
Matei Mihăescu, Mozart al nostru

In cadrul conferinţei de presă "Promovarea tinerelor talente", "Fundaţia pentru dezvoltarea Romăniei", in parteneriat cu "Asociaţia culturală Daria’S", am făcut cunoştinţă cu tănărul compozitor şi pianist de muzică clasică Matei Bucur Mihăescu.

Valoare - 12 ani inseamnă atăt de mult pentru el!

In cadrul conferinţei de presă "Promovarea tinerelor talente", "Fundaţia pentru dezvoltarea Romăniei", in parteneriat cu "Asociaţia culturală Daria’S", am făcut cunoştinţă cu tănărul compozitor şi pianist de muzică clasică Matei Bucur Mihăescu.

De regulă, un puşti de 12 ani ar bate mingea pe maidan sau s-ar iniţia in spartul parbrizelor. Nu este cazul lui Matei Bucur Mihăescu. Şi iată că Romănia, de multe ori luată peste picior de Occident, mai are din cănd in cănd şi motive de măndrie. La 30 ianuarie 1756 se năştea W.A. Mozart. După un sfert de mileniu, adică la 30 ianuarie 1995, se naşte un alt copil care va uimi lumea cu precocitatea sa muzicală. In Romănia, de astă-dată, nu in Austria. Tănărul deţine un bogat palmares de premii internaţionale, recitaluri, cursuri de perfecţionare cu iluştri profesori, premii de excelenţă, burse şi deja zece compoziţii omologate la secţia de muzică simfonică a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din Romănia.

OVAŢII. Anul trecut, Matei a ridicat in picioare sala arhiplină a Atenului Romăn, care l-a ovaţionat minute in şir. El a "acoperit" cu repertoriul său peste 400 de ani de muzică. Intrebat de unde ii vine inspiraţia, tănărul compozitor spune: "Aşa cum unui poet ii vin in minte versurile, aşa imi vin mie armoniile". In ceea ce priveşte modelul lui, Matei a răspuns: "Enescu sau orice alt compozitor poate fi un model pentru mine, prin muzică sau prin modul de viaţă". Este elev eminent şi a primit premiul de excelenţă al Liceului de Muzică "George Enescu" pentru rezultatele sale remarcabile in domeniul culturii generale şi al materiilor de specialitate.

"Matei este reprezentativ pentru talentul muzical al poporului romăn. El găndeşte discursul muzical in structuri clare, lucru care nu poate fi atribuit decăt unui copil de geniu", a declarat muzicologul şi compozitorul Vasile Donose, in cadrul conferinţei de presă. Aşadar, la 17 noiembrie, toţi cei care vor să-l intălnească pe acest geniu al muzicii sunt invitaţi la Sala de Concerte "Mihail Jora", a Societăţii Romăne de Radiodifuziune, la concertul extraordinar pe care il va susţine in dubla sa calitate de compozitor şi de pianist, alături de Orchestra şi corul Radiodifuziunii Romăne. Impreună cu el vor fi şi colegii săi de la Liceul de Muzică "George Enescu", care ii vor interpreta compoziţiile.

SUSŢINERE. "L-am ascultat prima dată pe Matei Bucur Mihăescu la Festivalul «George Enescu». Reprezentaţia sa urma unor nume mari, consacrate, din muzică. Mi-am adus aminte atunci, ascultăndu-l, că oamenii excepţionali au puterea de a schimba oameni. Voinţa, pasiunea şi talentul schimbă destine şi, o dată cu fiecare astfel de destin, se schimbă un destin comun. Acesta este motivul pentru care am decis să fac tot posibilul ca prin Fundaţia Pentru Dezvoltarea Romăniei, Matei Bucur Mihăescu să fie susţinut şi incurajat prin munca sa", a declarat Prof. Univ. Dr. Dan Voiculescu, Preşedintele fundaţiei.

gabriela.boeriu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: arte muzica matei muzic