x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Muzică din lada de zestre, la Festivalul Tarafuri şi fanfare

Muzică din lada de zestre, la Festivalul Tarafuri şi fanfare

de Luminita Ciobanu    |    11 Aug 2013   •   16:12
Muzică din lada de zestre, la Festivalul Tarafuri şi fanfare
Sursa foto: Iulia Gorneanu

Când vara e pe sfârşite şi se pregăteşte să-i facă loc toamnei, pe uliţele Muzeului Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” din Capitală va răsuna muzica tradiţională din vatra satului românesc de altădată. Asociaţia Mişcarea de rezistenţă şi Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” organizează sâmbătă, 31 august şi duminică, 1 septembrie 2013, de la orele 15:00, cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului Tarafuri şi fanfare. Iniţiat în anul 2007 de Marius Tucă în spiritul Recursului la România, acest eveniment s-a transformat, iată, într-o veritabilă Mişcare de rezistenţă.

Festivalul Tarafuri şi fanfare, ediţia a VIII-a, a fost selectat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), în cadrul concursului de proiecte culturale, desfăşurat la începutul anului 2013, fiind clasat pe locul I la aria Patrimoniu imaterial, fiind un proiect cultural finanţat de AFCN.

Cântecele arhaice, transmise prin viu grai de la o generaţie la alta, continuă să-i impresioneze până la lacrimi pe cei care le ascultă. Aceste bijuterii folclorice vor fi aduse la Festivalul Tarafuri şi fanfare, ediţia a VIII-a, de nea Costină, lăutaru' din Cezieni (Olt), taraful din Goicea (Dolj), Fanfara din Dârvari (Mehedinţi), muzicanţi şi horitori din Maramureşul Voievodal, fanfara din Boroaia (Suceava), comunitatea din Vinerea (Alba), taraful din Soporu de câmpie (Cluj), fanfara din Lăpuşnicu Mare (Caraş Severin) şi taraful din Ianca (Olt).

Amfitrionul manifestării este, ca de fiecare dată, începând cu cea de-a doua ediţe, muzicianul Grigore Leşe.


×
Subiecte în articol: traditii tarafuri şi fanfare