x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Muzică şi poezie cu Leonard Cohen

Muzică şi poezie cu Leonard Cohen

de Alex Revenco    |    21 Iul 2008   •   00:00
Muzică şi poezie cu Leonard Cohen

Mai motivat ca niciodată, cel care este considerat cel mai mare compozitor al tuturor timpurilor, Leonard Cohen este în mare formă în acest prim turneu după o pauză de 15 ani. Anul acesta, cînd Jurnalul Naţional împlineşte 15 ani, legendarul muzician va susţine la Bucureşti un concert extraordinar, organizat de ziarul nostru împreună cu Events.

21 SEPTEMBRIE •  Concert pe stadionul Arcul de Triumf
Mai motivat ca niciodată, cel care este considerat cel mai mare compozitor al tuturor timpurilor, Leonard Cohen este în mare formă în acest prim turneu după o pauză de 15 ani. Anul acesta, cînd Jurnalul Naţional împlineşte 15 ani, legendarul muzician va susţine la Bucureşti un concert extraordinar, organizat de ziarul nostru împreună cu Events.

 
Prin vocea sa de aur, poezia sonoră transmite multă căldură, iar dialogurile permanente cu publicul fac deliciul unui show plin de culoare. Întregul spectacol este captivant, mai ales ca atitudine vocală, unde desele schimbări de tonalităţi arată un Leonard Cohen plin de viaţă la 73 de ani şi un muzician care se respectă şi care respectă publicul, la rîndul lui.

 
SCLIPITOR. E greu să mai găseşti în istoria muzicii un alt artist care să se fi dezinteresat atît de sincer de cultura pop şi care, totuşi, să o influenţeze atît de profund şi sclipitor.

Unul dintre cei mai controversaţi, originali, irezistibili, captivanţi compozitori din toate timpurile, Leonard Cohen deţine reţeta seducţiei intelectuale şi o aplică cu incredibil succes, de mulţi ani încoace. În proză şi în literatură, la fel de bine ca în muzică.

Compoziţiile sale au fost interpretate de nume faimoase, fiecare "cover" fiind o încercare fascinantă de a înţelege mai îndeaprope muza-i enigmatică. De la "Suzanne" a lui Judy Collins la U2, REM, Sting, Nick Cave, Rufus Wainwright sau Johnny Cash, cîntecele lui Cohen au călătorit la fel de mult ca şi autorul lor.


Turneul mondial 2008 a început la 6 iunie la Toronto, Canada, urmînd apoi o serie de concerte în Marea Britanie şi pe bătrînul continent. Spectacolele au fost programate în toate locaţiile posibile, de la mari festivaluri open air, precum Glanstonbury, The Montreux Jazz Festival sau Benicasim din Spania, la stadioane, arene pînă la spaţii mai intime, ca Opera House din Manchester sau Sony Center în Toronto. Admirat de marii muzicieni ai planetei şi nu numai, se estimează că pînă în prezent melodiile din catalogul Leonard Cohen au fost cîntate de 1.330 de artişti din lumea întreagă!

 
BALSAM ŞI VENIN. Iată ce spunea recent Marius Tucă despre Leonard Cohen: "Toţi cei care-i ascultă muzica, de un an, de zece sau de douăzeci de ani, ştiu cel mai bine ce înseamnă prietenia lui Leonard Cohen, ce înseamnă muzica lui. Şi mai ales ce înseamnă abandonul fiecăruia dintre noi în cîntecele sale. Ne-am obişnuit să luăm din muzica şi poezia sa şi balsam, şi venin, şi suferinţă, şi aer, şi energie, fără să ni se ceară vreodată ceva înapoi. Uneori spiritul său ne cotrobăie prin suflete ca şi cînd ar fi la el acasă, alteori muzica lui ne pătrunde pînă-n măduva spinării, deseori poezia lui se amestecă dimpreună cu sîngele nostru, otrăvindu-l sau, dimpotrivă, oxigenîndu-l, iar dintotdeauna ne bîntuie visele şi iubirile aidoma amantului sau amantei aşteptat/e de o viaţă şi venind niciodată..."

 

Un prieten

"Venirea lui Leonard Cohen la Bucureşti este un mare eveniment. Aproape incredibil, dar adevărat. Nu ştiu de ce am sentimentul că vine la noi un prieten, şi nu marele artist. Un prieten tainic, un prieten adevărat, un prieten de care nu ne-am îndoit niciodată, un prieten care a fost de fiecare dată lîngă noi atunci cînd am avut nevoie de el"

Marius Tucă

 

Linia subţire

"Cel care ne spunea că «dacă ai nevoie de un doctor, te voi examina centimetru cu centimetru» a găsit, se pare, linia subţire care desparte propunerea deocheată de gluma amăruie"
Andrei Bacalu

 

Act de cultură

"De-o viaţă îmi doresc să văd live doi mari artişti care înseamnă foarte mult pentru mine: Bob Dylan şi Leonard Cohen. Pe primul l-am văzut anul trecut la Paris, iar acum aflu că o să-l văd şi pe Cohen, şi chiar la Bucureşti..."
Nicu Alifantis

 

Vis împlinit

"E un vis împlinit să-l aducem pe Leonard Cohen în România. Controversat, idolatrizat, comentat, nu poţi să-l ignori pe Cohen... Mircea Cărtărescu spunea ca iubim femeile, printre altele, pentru că le termină Cohen"
Sorina Burlacudirector General Events

 

Abandon

"Există ceva profund literar în cîntecele sale, o muzicalitate de tip «cuvînt scris» şi un abandon nedorit, necăutat, în patul procustian al melodiei. Infinita rotire în cercuri, alunecarea somnambulică de la o silabă la alta e tot ce-a rămas din cîndva orgolioasa încercare de a păşi pe ape"
Mircea Mihăieş

 

Ca Oxigenul

"Muzica lui Cohen,  întunecată şi poetică, ar trebui inclusă în tabelul periodic al elementelor. După ce o descoperi, se transformă subit în ceva tot atît de necesar ca oxigenul"
Rolling Stones

 

Biletele la Cohen

Pentru marele concert din 21 septembrie, de la Bucureşti, biletele s-au pus deja în vînzare, prin intermediul site-ului www.ticketpoint.ro şi în reţeaua magazinelor Diverta din Capitală şi din ţară. Preţurile biletelor variază în funcţie de categorie: 79 de lei – în picioare, pe gazon, 119 lei – Tribuna a II-a, 149 de lei – Tribuna a I-a, 249 de lei – Zona Premium, 349 de lei – Zona VIP, cu acces la bufet.


Citiţi aici mai multe despre viaţa şi opera lui Leonard Cohen
×
Subiecte în articol: muzica cohen leo