x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica "My Dream": Zumu Laiti o cântă pe Maria Tănase!.

"My Dream": Zumu Laiti o cântă pe Maria Tănase!.

de Dana Andronie    |    12 Iun 2011   •   21:00
"My Dream": Zumu Laiti o cântă pe Maria Tănase!.

Spectacolul "My Dream" include, in afara de arta traditionala chineza, si momente speciale, dedicate fiecarei tari unde performeaza artistii de la China Disabled People’s Performing Art Troupe (CDPPAT).

In cinstea fiecarui popor si in semn de multumire pentru interesul ara­tat spectacolului lor, artistii chi­nezi canta doua melodii in limba tarii-gazde. Momentele muzicale sunt pregatite cu grija, din timp.

Cei doi solisti – Yang Haitao si Zumu Laiti – aleg cate o melodie re­prezentativa pentru fiecare tara, po­tri­vita cu abordarea masculina, res­pec­tiv feminina. Pentru spectacolul din 15 iunie de la Sala Palatului, so­lista Zumu Laiti va interpreta un cantec din repertoriul Mariei Tanase, pe care o admira pentru vocea sa unica. Zumu a descoperit ca isi imbogateste tehnicile de interpretare vocala stu­diind piesele Mariei Tanase. La randul sau, solistul Yang Haitao a ales o pie­sa barbateasca, curajoasa, intr-un re­gistru total diferit. I-a placut me­sa­jul cantecului care l-a facut sa zam­beas­ca si crede ca este "unul dintre cele mai inspirate cantece de dragoste din vremea actuala". Yang Haitao a ales "Cele doua cuvinte". Pe masura ce studiaza piesa, artistul este tot mai incantat si a marturisit ca i-ar placea sa duca mesajul trupei Taxi mai departe in lume.

Spectacolul "My Dream" de la Sala Palatului va fi o demonstratie ca arta nu are limite de spatiu, limbaj sau de natura fizica. Mesajul artistilor din China: daca visezi si iti doresti cu adevarat poti depasi orice frontie­ra. "Arta lor poate trezi intelegerea noastra profunda fata de viata si lume si poate sa ne dea putere – scria Bill Clinton in Cartea de Onoare a trupei. Artistii talentati din acest grup extraordinar reflecta atat capacitatile persoanelor cu dizabilitati, cat si bene­fi­ciile enorme pe care le putem castiga din implicarea lor deplina in socie­tatea noastra. Ei ne provoaca, de ase­menea, sa ne recunoastem ste­reo­ti­purile demodate si atitudinile distructive."

Performing Art Troupe are 88 de artisti, dintre care 67 au deficiente de auz si de vorbire, 16 au deficiente vizuale si 5 artisti sufera de dizabilitati locomotorii. Media de varsta: 19 ani.

Trupa a fost fondata in 1987, iar in 2004 a intrat in randul pro­fe­sio­nistilor, renuntand la indemnizatia guvernamentala de care beneficiase. Incepuse sa se autofinanteze prin arta pe care o creeaza.

Pe scena Salii Pa­latului vor urca, pe 15 iunie, 36 de persoane: 22 cu deficiente de auz, 12 cu deficiente vizuale si doua persoane cu diza­bi­litati fizice.

×
Subiecte în articol: muzica