x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Nigel Kennedy, concert de jazz la Timişoara

Nigel Kennedy, concert de jazz la Timişoara

de Alex Revenco    |    09 Ian 2012   •   21:00
Nigel Kennedy, concert de jazz la Timişoara

Cel mai bine vandut violinist de muzica clasica din toate timpurile va concerta pentru prima oara la Timisoara pe 29 martie a.c., in Sala Capitol. Nigel Kennedy va sustine un concert jazz impreuna cu cvintetul sau format din Piotr Wylezol, Adam Kowalewski, Krzysztof Dziedzic si Tomasz Grzegorski. Printre piesele ce vor rasuna in Sala Capitol se numara atat compozitii proprii, cat si piese din repertoriul lui Jimi Hendrix, precum Purple Haze si Third Stone From The Sun.

De peste douazeci si cinci de ani, Nigel Kennedy este recunoscut ca fiind unul dintre virtuozii vioarei si unul dintre cei mai importanti violonisti pe care i-a produs Marea Britanie vreodata. Tehnica sa, virtuo­zitatea si talentul unic au adus noi perspective atat repertoriului clasic, cat si celui contemporan. De la o varsta frageda a fost protejatul lui Yehudi Menuhin si a studiat la scoala acestuia, iar, dupa disparitia lui Menuhin, s-a aflat ca legendarul violonist a finantat personal educatia lui Kennedy.

In septembrie 2002, Nigel Kennedy a fost numit director artistic al Orchestrei Poloneze de Ca­mera, functie ce a fost detinuta si de Lordul Menuhin. De-a lungul ca­rierei a sustinut spectacole publice si private pentru membrii familiei regale britanice si a fost rasplatit cu premii ca 'Outstanding Contribution to British Music', Best Male Artist of the Year la Premiile Brit, numeroase Echo Awards si Switzerland’s Gold Rose of Montreux. Prin­tre mai multe viori electrice perso­nalizate, Nigel Kennedy detine si un instrument din 1732 produs de Carlo Bergonzi din Cremona, ce a inlocuit in 1990 in mod surprinzator vioara sa Stradivarius 'The Cathedral'.

A colaborat cu artisti precum Sir Paul McCartney, The Who, Jeff Beck, Kate Bush, Ron Carter si Jack DeJohnette, printre altii. In mai anul trecut, Nigel Kennedy si Damian Draghici au cantat impreuna, in premiera, la Bucuresti, in cadrul evenimentului 'Classical Meets Jazz'. Atunci a avut loc un dialog inedit intre vioara si nai, cu fragmente din repertoriul marilor muzicieni romani George Enescu, Maria Tanase, Gri­goras Dinicu.

×
Subiecte în articol: muzica