x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica "O provocare unică pentru Radio România”

"O provocare unică pentru Radio România”

31 Aug 2011   •   21:00
"O provocare unică pentru Radio România”
● Domnule Andras-Istvan Demeter, sunteti presedinte, director general al Radiodifuziunii Romane. Festivalul George Enescu editia 2011 este atat pentru Radio Romania, care este inca din 1958 coproducator, cat si pentru melomanii de pretutindeni, un extraordinar si minunat prilej de a se intalni cu muzica lumii, interpretata de cei mai mari artisti ai momentului: orchestre, solisti, dirijori. Este mai cu seama, ocazia de a rememora multe dintre opusurile semnate de George Enescu, cantate din ce in ce mai mult de muzicienii din afara Romaniei.
● Intr-adevar, Festivalul George Enescu este o provocare unica pentru Radio Romania, pentru aceasta corporatie prezenta in multiple forme: on air, on line, in studiourile din Bucuresti si din foarte multe orase ale tarii, pe posturi cu acoperire locala sau nationala, corporatie care are de la origini, de la nasterea ei, si o profunda componenta cultural-artistica. Nu multe radiodifuziuni publice au un post eminamente dedicat muzicii, cum avem noi. Alaturi de postul Romania Muzical, orchestrele simfonica si de camera, corurile academic si de copii, sunt implicate, ca de obicei, in Festival. Sala noastra de concert gazduieste si de aceasta data concertele proprii sau ale altor ansambluri.

● Cu ce echipa lucrati pentru Festival?
● …cu o miniarmata de peste 100 de persoane: realizatori, comentatori, redactori, reporteri, tehnicieni, regizori muzicali, regizori de transmisie. Ei sunt profesionistii ce reprezinta Romania Muzical, Cultural, Actualitati si International. Vor fi 50 de transmisiuni directe, 31 de concerte inregistrate ce vor fi retransmise. 74 de concerte au fost cerute de catre Uniunea Europeana de Radio. Dintre acestea, patru sunt in direct: Orchestra Simfonica din Londra cu Horia Andreescu dirijor si cele 3 concerte cu Orchestra de Camera din Lausanne, dirijata de Christian Zacharias. Participam la Piata Festivalului unde organizam patru seri de concerte si spectacole. Zilnic, dupa radiojurnalul de la ora 13, pe Romania Muzical si Cultural, Agenda Festivalului prezinta prin interviuri in exclusivitate si reportaje, detalii despre Festival.

● Cum decurge colaborarea cu Ioan Holender, cu ARTEXIM?
● Minunat Ei sunt cei care confera din punct de vedere organizatoric substanta, seriozitate, garantie profesional-artistica si organizatorica acestui Festival. Directorul artistic al Festivalul, Ioan Holender, este cel care in aceasta ecuatie are, metaforic desigur, rangul de general. Adjunctul Domniei sale, Mihai Constantinescu, directorul ARTEXIM, este de o excesiva modestie si mare seriozitate. Radio Romania nu ar putea sa ofere atat de multe si de nuantate evenimente, fara implicarea acestor doi oameni. Nu sunt, cred, lipsit de modestie atunci cand subliniez ca prezenta Radio Romania este pe masura importantei, grandorii, minunatiei acestui Festival.
Le doresc tuturor muzicienilor, organizatorilor, mai ales publicului meloman, un Festival George Enescu incununat de succes!

×
Subiecte în articol: festivalul george enescu 2011