x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Opera iese în stradă, la o nouă "Promenadă"

Opera iese în stradă, la o nouă "Promenadă"

de Maria Sârbu    |    22 Aug 2012   •   18:30
Opera iese în stradă, la o nouă "Promenadă"

Cu doua saptamani inainte de deschiderea stagiunii 2012-2013, Opera Nationala Bucuresti (ONB) scoate artistii in strada. Este vorba de concertul extraordinar in aer liber ­ "Promenada operei", eveniment care are loc pentru a sasea oara pe esplanada institutiei.

Acest spatiu este invadat in seara cu pricina de mii de oameni, caci asa a fost la cele cinci editii: a venit lume foarte multa, ocupand locurile pregatite din timp. Unii si-au adus scaune de-acasa, altii au stat lejer pe iarba. Muzica interpretata de orchestra si solisti i-a atras si pe multi dintre cei aflati prin preajma, care nici nu stiau de concert. Asa s-a inradacinat "Promenada Operei": din dorinta publicului de a asculta pe viu, sub cerul liber, opere de valoare si pe artistii care, desi nu sunt vazuti la televizor si nu sunt atat de cunoscuti precum multi interpreti ai altor genuri muzicale, au voci frumoase. Ascultandu-i o data, ii cauti mereu.
Concertul din acest an va avea loc la 1 septembrie, cu incepere de la 21:00. Intrarea este libera.

Va fi prima zi de toamna in calendar si in amurg publicul va avea parte, asa cum promit organizatorii, de fragmente din opere celebre, precum: "Carmen" de Georges Bizet, "Nabucco" de Giuseppe Verdi, "Faust" de Charles Gounod, "Tosca" si "Turandot" de Giacomo Puccini, "Samson si Dalila" de Camille Saint-Saëns etc. Vor rasuna vocile artistilor, angajati sau colaboratori ai Operei bucurestene, Iordache Basalic, Adriana Dumitriu, Andreea Iftimescu, Cristian Mogosan, Silvia Sorina Munteanu, Emanuela Pascu, Ionut Pascu, Andrada Ioana Rosu, Crina Zancu, Ionut Hotea. Invitat special al serii va fi basul Marcel Rosca, solist la Aalto Oper din Essen (Germania), care a cantat si pe scenele altor teatre lirice din Germania, precum cele din Berlin, Hamburg, Düsseldorf, München, Stuttgart, Frankfurt, Dresda, dar si ale operelor din Paris, Torino, Viena, Barcelona, Valencia, Buenos Aires, Bruxelles, Amsterdam.

De la ONB ni s-a transmis ca o prezenta deosebita la editia din acest an este corul pregatit de maestrul Stelian Olariu. Corul va interpreta "Marsul triumfal" din opera "Aida", "Corul sclavilor" din "Nabucco" si "Corul soldatilor" din "Faust". Atat orchestra, cat si corul si solistii vor evolua sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare.

Editia a VI-a a "Promenadei" este pusa sub semnul proiectului european "studiOpera", derulat de ONB si Accademia di Teatro alla Scala, din Milano, "proiect in cadrul caruia s-au perfectionat numerosi angajati ai Operei bucurestene si care va avea ca rezultat crearea unui centru de orientare profesionala pentru meserii legate de spectacolul liric si de balet". Multi dintre solistii care vor canta la "Promenada Operei", la 1 septembrie, au urmat cursuri de perfectionare in cadrul acestui proiect.

Stagiunea Operei Nationale din Bucuresti se va deschide la 16 septembrie cu "Bal mascat" (Un ballo in maschera), opera in trei acte de Giuseppe Verdi, dirijor – Iurie Florea. Printre interpretii rolurilor ii regasim pe Cristian Balasescu, Iordache Basalic, Silvia Sorina Munteanu, Andrada Ioana Rosu, Ioana Mitu.

×