x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Paavo Järvi, deţinător Grammy, dirijează la Festivalul Enescu

Paavo Järvi, deţinător Grammy, dirijează la Festivalul Enescu

de Maria Sârbu    |    06 Aug 2013   •   20:21
Paavo Järvi, deţinător Grammy, dirijează la Festivalul Enescu

Reputatul dirijor Paavo Järvi, care s-a născut la Tallinn (Estonia), dar locuieşte în Statele Unite, este unul dintre artiştii cu renume aşteptaţi la Festivalul Internaţional “George Enescu”, ediţia 2013. La 5 şi 6 septembrie muzicianul, deţinător al Premiului Grammy (2003), se va afla la pupitrul marelui ansamblu - Orchestre de Paris (Sala Palatului, ora 19:30). Cele două concerte fac parte din secţiunea “Mari orchestre ale lumii”. Dacă la 5 septembrie publicul se va bucura de un repertoriu format din lucrări muzicale scrise de Berlioz, Britten şi Saint-Saëns (vor fi doi solişti de talie mondială: Vilde Frang - vioară şi Thierry Escaich - orgă), în ziua următoare celebra orchestră, dirijată de celebrul muzician, va interpreta Enescu: Simfonia nr. 1 în Mi bemol Major op. 13. Organizatorii festivalului ne spun că această frumoasă lucrare a marelui compozitor român va cunoaşte, datorită acestor nume din festival, “o interpretare nouă, inedită”. În partea a doua a concertului din 6 septembrie va răsuna Simfonia nr. 5 în Si bemol Major op. 100 de Serghei Prokofiev.

De notat că bilete la aceste două concerte se mai găsesc pe site-ul Eventim. Concertul din 6 septembrie “este o ocazie rară de a asculta una dintre lucrările singurului compozitor român care a intrat în patrimoniul universal internaţional, George Enescu, chiar în interpretarea celor mai bine cotaţi artişti contemporani ai lumii”, după cum arată un comunicat de presă al Festivalului Enescu.

Paavo Järvi, despre care critica spune că este “unul dintre cei mai sensibili muzicieni ai momentului”, a fost numit acum trei ani director muzical al apreciatei Orchestre din Paris. Împreună au avut succese mari, mai ales în turneul de anul trecut în Japonia, China şi Coreea sau la concertele de la Moscova, Tallinn, la festivalurile Bad Kissingen şi Grafenegg. În 2012, Paavo Järvi a primit titlul de Comandor al Ordinului Artelor. El va fi director muzical al vestitei orchestre până în sezonul 2015-2016, după care va fi dirijorul Orchestrei simfonice NHK.

Aş menţiona aici un alt concert din 6 septembrie, de la Ateneul Român (ora 22:30), din cadrul secţiunii “Concertele de la miezul nopţii”, cel susţinut de ansamblul baroc din Italia “Europa Galante” (dirijor şi solist Fabio Biondi). În program, opt lucrări de Vivaldi.

×
Subiecte în articol: Festivalul George Enescu