x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Pas în doi în Piaţa Constituţiei

Pas în doi în Piaţa Constituţiei

de Loreta Popa    |    06 Mai 2011   •   15:53
Pas în doi în Piaţa Constituţiei

164159-untitled-1.jpgUn concert important pentru orice apreciază muzica, „Classical Meets Jazz”, cu Damian Drăghici şi Nigel Kennedy,  va avea loc la 8 mai în Piaţa Constituţiei.

Deţinător al prestigiosului premiu Grammy, cel căruia îi spuneam acum mai bine de patru ani Omul-Cameleon, Damian Drăghici nu a uitat că bucuria muzicii trebuie împărtăşită cu cei de lângă tine, altfel harul venit de sus nu are valoare. Visul lui a fost acela de a da din harul sau celor care-l ascultă, să-i poată vedea vibrând, să le simtă emoţia, dar şi să demonstreze tuturor ce poate face o minte strălucită şi un suflet pe măsură.  „Vreo câteva luni luni pur şi simplu nu am vrut să fac muzică. Încercam să găsesc motivul, să descopăr dacă am fost făcut pentru muzică sau nu. M-am simţit cumplit. Când am reînceput să fac muzică, mi-am dat seama că ea e viaţa mea”, spune Damian. Pe scenă, după ore interminabile de studiu şi exerciţiu, artistul devine un torent care ia totul cu el. „Vreau un concert care să aibă un impact cu adevărat artistic asupra oamenilor, vreau ca aceştia să plece acasă şi să se gândească zile întregi la el”.

De aceea a invitat un mare prieten, un iubitor al sufletului românesc, un trăitor al muzicii la fel de neliniştit precum el. Două flăcări gemene, care ard cu aceeaşi intensitate pentru muzică. „Concertul cu Nigel este o veche idee a mea, îmi face plăcere să lucrez cu el. Este un muzician incredibil, un om care totdeauna a deschis noi drumuri pentru el şi pentru alţii. Un nonconformist, a lucra cu el îmi dă forţă, este o chimie între artişti, ne bucurăm să experimentez ceva nou cu el. Vom cânta din muzica lui George Enescu, Fănică Luca, Maria Tănase, Grigoraş Dinicu şi Georges Boulanger.

Acesta din urmă a scris „Avant de mourir” sau „Vânzătoarea de plăceri”. Numele lui era Gheorghe Pantazi, era din Galaţi, dar şi-a schimbat numele pentru ca în timpul războiului să nu fie luat de nemţi. Piesa aceasta este cea mai imprimată din istoria oricărui muzician român. Binecunoscutul Roy Orbinson a făcut acest lucru, a ajuns de trei ori în Top Five, hit în America. Nimeni nu ştie asta aici la noi. Nimeni nu respectă asta. Până şi Glen Miller a imprimat piesa aceasta. La final de concert vom avea o surpriză pe care nu o voi dezvălui însă. Este ceva incredibil şi m-aş bucura să impresioneze publicul românesc, pentru care am un imens respect. Mă bucur că acest concert vine la exact zece ani de la Damian s Fire.”

Ca să poţi reuşi să surprinzi mereu şi mereu, ca să te poţi reinventa şi să aduci ceva nou, ca să rămâi prezent în memoria publicului, nu ajunge harul primit de undeva, de sus. Mai ai nevoie de ceva. De o minte strălucită. Damian Drăghici este un artist cu o minte de genul acesta, în permanentă strădanie de a se depăşi pe sine însuşi, o perpetuă căutare de sine, într-o continuă efervescenţă creatoare. O dată cu evenimentul din Piaţa Constituţiei nu numai că a reuşit să convingă un mare artist, Nigel Kennedy, să-i stea alături, dar a creat un repertoriu cu atât mai neobişnuit: muzică clasică, jazz, piese internaţionale şi muzică românească din perioada interbe­lică. „Classical Meets Jazz” se anunţă un eveniment ce nu trebuie ratat.

×
Subiecte în articol: muzica