x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Penultimul concert Iris cu Minculescu. "Iris fără Cristi ar fi ca trenul fără naş"

Penultimul concert Iris cu Minculescu. "Iris fără Cristi ar fi ca trenul fără naş"

de Cristinel C. Popa    |    01 Sep 2012   •   15:27
Penultimul concert Iris cu Minculescu. "Iris fără Cristi ar fi ca trenul fără naş"

In aceste zile, florii de Iris sta sa ii cada cea mai importanta petala. Sambata seara a avut loc la Iasi penultimul concert al formatiei avandu-l pe Cristian Minculescu solist vocal. Cu patru ore inainte de inceperea spectacolului, programat la ora 21.00, trebuia sa aiba loc o conferinta de presa. Insa, organizatorii au anuntat inca de vineri ca aceasta nu va mai avea loc. "Formatia nu doreste sa organizeze asa ceva, nu este indicata in acest moment. Informatii in plus nu exista, tot ce a trebuit sa se spuna s-a spus. Deciziile sunt aceleasi, finalitatea va fi aceeasi', a declarat pentru Jurnalul National Cosmin Nicoara, managerul trupei. Multi dintre fanii din capitala Moldovei nu au stat cu mainile in san. Cu cateva zile inainte au lansat pe retelele de socializare un "Protest pentru Iris' in care chemau simpatizantii formatiei sa se uneasca pentru a "milita' impotriva preconizatei plecari din trupa a solistului Cristi Minculescu. Din pacate, aceeasi iubitori de muzica care s-au aratat incantati de initiativa nu au mai fost la fel de "combativi' in timpul spectacolului, cand s-a strigat doar de cateva ori si fara vlaga : "Cristi, Cristi, nu pleca!'. Acest lucru a lipsit in special la finalul emotionant al show-ului, cand Minculescu, incarcat cu buchete de flori, s-a inchinat publicului, acelasi care nu l-a lasat niciodata, la bine si la rau, de-a lungul a mai bine de trei decenii de activitate.

Unui spectator i s-a parut ca Valter a plans, Boro a fost nervos, iar Nelu Dumitrescu nu prea a vorbit cu Cristi Minculescu
Concertul IRIS s-a dorit a fi "piesa de rezistenta' din cadrul festivalul iesean "Rock’n’Iasi', desfasurat intr-o locatie situata la marginea orasului, aproape de un mare complex comercial. Cu doua ore inainte de spectacol un grup de rockeri tatuati pe brate, insa fara prea multi bani in buzunar, asteptau un autobuz special care sa ii duca la intalnirea cu "Cristi Minculescu si formatia sa'. Inaintea "irisilor' a cantat trupa Rava. Deja membrii formatiei Iris sosisera pentru probele de sunet. Minculescu si ai sai stateau la un moment dat in cort cu sticlele de apa in fata, Cristi ceva mai departat de inca al sau camarad de trupa Nelu Dumitrescu. De altfel, s-a vazut si pe durata spectacolului ca interactiunea lui Cristi cu Boro si Valter Popa a fost una mult mai calda. La discutiile din final cu fanii infocati si indurerati aveam sa sesizez si alte nuante. "Mi s-a parut ca lui Valter Popa la un moment dat i-au dat lacrimile'. Boro a cantat parca fara chef. Strangea din ochi deseori, un soi de tic nervos, iar la final, la salutul publicului, chiar s-a incruntat un pic. "Se uita nervos la spectatori. Ar fi dorit sa auda strigand - Cristi ramai - dar bombalaii de moldoveni nu au facut acest lucru, mai ales la final', subliniaza Dan, un vechi fan Iris, dupa ce limuzina neagra cu numarul de Bucuresti "RIS' a demarat in tromba la finalul "soului'. Spectatorii ce isi golisera intre timp buzunarele, racorindu-se cu una-doua beri, s-au aratat ingrijorati ca regia locala de transport ar putea sa-i lase pe jos. Nu s-a intamplat asa: au fost cateva autobuze speciale care au circulat putin dupa ora 24.00, ora la care Minculescu isi consumase deja penultima lui prezenta trupa. Reintorcandu-ne la momentul de inceput, trupa Rava, ce a cantat in deschidere a dedicat un moment artistului. "Acum vom interpreta melodia Mai stai. Sa cante toata lumea din parcarea aceasta, sa auda si Cristi din spate', a spus vocalistul trupei. A urmat pe rand prezentarea membrilor formatiei Iris facuta de catre Andrei Giurgea, un fan infocat al trupei, prieten al lui Minculescu, care a subliniat anul in care acesta s-a alaturat formatiei: 1980. Cum era de asteptat urcarea pe scena a solistului a fost cel mai aplaudat moment. "El este cel vinovat de titlul albumului Iris Maxima', a spus in replica Cristi. Au urmat pe rand piesele obisnuite: Somn bizar, Strada Ta, Noaptea, Trenul fara nas, Cat as vrea sa zbor, Mirage si altele.

"Fanele' lui Minculescu au plans la spectacol
Spectatorii s-au bucurat de vechile piese ca si cum ar fi fost compuse ieri. Au purtat steaguri tricolore, au baut bere cu masura. Unii au venit cu parintii de mana si copiii mici pe dupa cap. O doamna de peste 40 de ani purta un carton pe care printase mai multe fotografii facute cu solistul trupei, unele din ele chiar pline de tandrete. Nu foarte multi s-au inghesuit la autografe. La final o doamna de varsta oarecum apropiata cu a lui Minculescu i-a oferit lui Cristi un buchet mare de flori. Acelasi lucru l-a facut si un copil (foto). S-a dansat cu brichetele aprinse, cu mainile ridicate, cantand. O mana de rockeri cu pedigree adevarat au dat din cap pe toata durata spectacolului. Un pustiulica de nici cinci anisori a facut chiar o demonstratie de dans rock, inclusiv in fata camerei de la Pro tv. Apropo de mediatizare, la eveniment a fost prezenta toata presa, nu a lipsit nici un reprezentant iesean al acesteia. Mai mult, au venit la eveniment chiar si corespondentii de cartier ai unor bloguri locale. Fotografii s-au calcat pe bombeuri cu cameramanii. S-au luat imagini din culise, stand in fund pe caldaram, de pe scena. De peste tot. La un moment dat, inainte de a intra sa cante, formatia s-a fotografiat cu Alin Moldoveanu posesorul iesean al unei medalii de aur la tir la recent incheiata olimpiada de la Londra. La final, Cristi Minculescu a fost rechemat in scena. A urmat un bis generos cu doua melodii: "Somn bizar' si "Strada ta'. Emotionant a fost momentul din final in care Cristi, putin intristat, a salutat publicul. In ochi pare ca-i incoltea o floare de iris. S-a urcat in limuzina si a demarat in tromba fara a mai intoarce capul pe geam. Masina neagra s-a pierdut in inima noptii asa cum si pentru ieseni s-a pierdut cine stie pentru cat timp, poate pentru totdeauna, acel Iris cu Minculescu ce dainuie de trei decenii si mai mult. "Te iubim, Cristi, poate te razgandesti si ramai', a spus parca prea tarziu, cu ochii in lacrimi, o "fana' de peste 40 de ani. La acest spectacol femeile au fost parca mai sensibile decat barbatii. Este doar o parere a autorului care s-a bucurat din plin de un spectacol IRIS pe cinste, in ciuda inconvenientului de a fi atent si la alte lucruri mai putin insemnate pentru el. La revedere, Cristi, bun venit, Iris!

×