x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Povestea lui Grigore Leșe sau cum a ajuns un cercetător al folclorului vedetă națională

Povestea lui Grigore Leșe sau cum a ajuns un cercetător al folclorului vedetă națională

de Diana Scarlat    |    06 Iun 2017   •   21:58
Povestea lui Grigore Leșe sau cum a ajuns un cercetător al folclorului vedetă națională

Puțini români cunosc astăzi adevăratele creații muzicale populare, pentru că folclorul a fost modificat în timpul regimului comunist, astfel încât să servească, la fel ca literatura proletcultistă din anii '50, intereselor propagandistice ale luptei de clasă. Totuși, iubirea românilor pentru folclor a dus chiar și creațiile fabricate la altă dimensiune, una a spiritualității redobândite. Dincolo de ceea ce mai înțelegem astăzi din muzica românească populară, din dimensiunea ei comercială, a rămas o casetă cu circa 90 de minute de înregistrări, la Institutul de Folclor, casetă din care s-au inspirat și membrii formației Phoenix, pentru multe dintre compozițiile lor, în care au preluat fragmente fabuloase din creația autentică a poporului român, din ultimele cântece autentice culese de folcloriști, până în anii '70.

 

Grigore Leșe a devenit celebru după ce a-nceput să cânte pe scenă o parte dintre acele mărturii ale spiritului românesc. Muzica lui a atras ca un magnet zeci de mii de români care s-au regăsit într-o creație despre care poate unii nu știu prea mult, însă toți simt că e ceva care le aparține. Așa a ajuns specialistul în folclor și muzicianul Grigore Leșe vedetă, din nevoia de a transmite publicului larg ceea ce descoperise, nu doar la Institutul de Folclor, ci și pe teren, acolo unde oamenii din cele mai izolate sate ale României încă mai horesc și încă mai doinesc, încă mai păstrează tradițiile așa cum erau până la contaminarea lor cu noi elemente ale spectaculosului.

 

Și, tocmai de aceea, artistul s-a gândit să le arate și altora cum se face. Cum poate deveni vedetă un muzician îndrăgostit de obiectul cercetării. Pentru a se destăinui, artistul și-a spus povestea vieții și a carierei într-un film, „Grigore Leşe - O lume în lume” care va fi lansat, pe DVD, duminică, pe 10 iunie, la Ateneul Român, cu ocazia concertului pe care artistul îl va susține, într-un cadru inedit. „Dar povestea mea nu-i gata. Drumu-i lung şi împlinirea-i departe… Aşa că, la 10 iunie vă aştept, împreună cu Damian Drăghici, să lansăm filmul care m-arată pe mine, aşa cum am devenit Grigore Leșe. Apoi, am să vă horesc ce mi-e mie mai drag în viaţă acuma”, spune muzicianul.

×