x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Poveşti muzicale la Sala Radio

Poveşti muzicale la Sala Radio

de Maria Sârbu    |    08 Noi 2012   •   14:59
Poveşti muzicale la Sala Radio

Cristian Măcelaru e un nume cunoscut mai mult peste Ocean decât în România - ţara sa de origine. Avea 17 ani când a ajuns în SUA (s-a născut la Timişoara în 1980), făcând un master în dirijat, la Rice University din Houston, unde este şi  profesor. A fost cel mai tânăr concertmaistru din istoria  Orchestrei Simfonice din Miami; a dirijat prestigioase ansambluri, printre care cele din Philadelphia, Saint Louis, Pittsburgh sau ale Operei din Houston şi Operei din Dallas.

Pentru prima dată Cristian Măcelaru va dirija la Bucureşti vineri, 9 noiembrie, când se va afla la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio, de la ora 19:00, la Sala Radio. ?n concert vor fi interpretate frumoase pagini muzicale de celebri compozitori ruşi: Uvertura operei "Ruslan şi Ludmila” de M. I. Glinka; Concertul nr. 1 pentru violoncel şi orchestră de D. Şostakovici şi Suita "Şeherazada” de Rimski-Korsakov. Organizatorii acestui concert şi-au propus să ducă publicul într-o călătorie muzicală străbătând aceste legende transpuse în muzică, cu "partituri-bijuterie ale patrimoniului compoziţional”. Solist va fi tânărul violoncelist de 18 ani Ştefan Cazacu.

Cred că publicul va avea o satisfacţie văzându-l dirijând pe Cristian Măcelaru, cel care în stagiunea 2010-2011 a fost numit dirijor asistent al Philadelphia Orchestra, acum fiind dirijor asociat. ?ntr-un concert cu Orchestra din Chicago, l-a înlocuit pe celebrul Pierre Boulez, având mare succes la public. ?n 2012 a obţinut distincţia "Sir Georg Solti Emerging Conductor Award”.

?ntr-un interviu, Cristian Măcelaru a spus că a ajuns la Carnegie Hall respectând principiul: studiază, studiază, studiază, chiar dacă, de fiecare dată când dirijază Orchestra din Philadelphia, intrând şi ieşind din scenă se întreabă: "Chiar este adevărat? Sau poate visez?”.

×
Subiecte în articol: muzica radio povesti