x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Prima “Floare Colţ” din muntele folk. Prima valiză a plecat la Cosmin Vaman

Prima “Floare Colţ” din muntele folk. Prima valiză a plecat la Cosmin Vaman

de Dana Andronie    |    19 Aug 2013   •   21:13
Prima “Floare Colţ” din muntele folk. Prima valiză a plecat la Cosmin Vaman
Sursa foto: Florian Szabo

Ducu Bertzi îşi dorea, de câteva decenii, să realizeze un festival de folk şi să poată oferi o valiză, ca premiu, unui tânăr cantautor, aşa cum a primit şi el, la un festival de muzică şi poezie în 1973, la Casa de Cultură din Sighet.  Întâmplarea fericită a făcut ca anul acesta, când sărbătoreşte 40 de ani de activitate, să răsară, în inima Ţării Maramureşului, Gala Folk “Floare de Colţ”. “M-am bucurat şi de colaborarea bună cu domnul primar, Ovidiu Nemeş, şi cu Centrul Cultural Sighet, am găsit această perioadă bună de după Sărbătoarea Sfântei Mării şi aşa va rămâne şi pe viitor. Am pornit la drum cu prima valiză, pe care i-am dăruit-o unui tânăr talentat, Cosmin Vaman”, a declarat Ducu.

Ieşeanul Vaman are o parteneră de scenă ­ Alexandra Andrei – şi împreună formează un cuplu de invidiat. Au talent cu carul, iar versurile le trădează simţul umorului: “Nu sunt destul de trist să fiu folkist/ Câteodată sunt vesel, câteodată sunt enervant de optimist/ Nu sunt destul de trist să fiu folkist/ tot ce-am putut am încercat,/ M-am şi însurat/ Şi nici un rezultat”. Sunt atât de frumoşi pe scenă, încât ar merita să nu mai rateze nici o ocazie de a privi spectatorii de acolo de sus, unde le este locul. Ducu Bertzi le-a oferit şansa de a cânta pe aceeaşi scenă cu Nicu Alifantis, Mircea Vintilă, Marius Baţu, Dinu Olăraşu, Puiu Ivaniţchi, Madga Puşkaş, Vali Şerban, Florin Săsărman etc.

Marius Matache s-a dat în vileag şi a venit la Sighet însoţit de FBI (Folk Band Imperfect). Nimeni nu a fost arestat, doar publicul i-a luat la... aplauze.
De 30 de ani, Nicu Alifantis nu a mai fost în inima Ţării Maramureşului. În centrul Sighetului s-au auzit live “Mozaicul” şi alte piese de-ale grecului, concepute... mai devreme. Alifantis a cântat şi la ukulele, şi la kazu. “Mai mult ca perfectul” Mihai Neniţă l-a acompaniat la două piese, iar Alifantis şi-a scos pălăria în faţa lui, avându-i ca martori pe cei 2.000 de sigheteni veniţi la “Floarea de Colţ”.

Prezentatorul primei ediţii a fost actorul Adrian Păduraru, care a fost “botezat” la Sighet cum nimeni nu a mai fost! Daniel Pralea (managerul Centrului Cultural) i-a spus Pădureanu, Pădurescu, Păduroiu, numai Păduraru nu. S-a făcut mult haz, iar Adrian i-a oferit pe scena festivalului o sticlă de vin învelită într-un carton pe care scria ADRIAN PĂDURARU, pentru a nu uita cine este... “finul”. 

Prima ediţie a Galei Folk “Floare de Colţ” s-a încheiat cu recitalul susţinut de Ducu Bertzi şi Mihai Neniţă. A fost un moment emoţionant. Tot centrul Sighetului era în picioare şi cânta alături de Ducu. Inclusiv mama lui, care era în primul rând şi cu lacrimi în ochi îşi privea feciorul adulat de miile de sigheteni. Fiecare artist ar merita să fie sărbătorit acasă, aşa cum a fost Ducu Bertzi.

Este de apreciat investiţia sufletească a primarului care a făcut ca “Floarea de Colţ” să devină şi o poveste frumoasă care se va îmbogăţi cu amintiri trăite la Sighet, de la an la an.
“E foarte greu, atunci când te întorci acasă, să te urci pe scenă în faţa concetăţenilor, dar m-am bucurat de o primire extraordinară, asta m-a purtat pe aripi”, a spus Ducu. Toată lumea care a fost la gală a primit câte o floare de colţ, “o fragedă stea”. Inclusiv Ducu Bertzi, care la rândul lui mi-a dăruit o floare de colţ...
“O minune este un lucru imposibil care, cu toate acestea, este posibil”, spunea George Bernard Shaw. Gala Folk “Floare de Colţ” este o minune care se va repeta şi la anul, pe 16 şi 17 august.

×
Subiecte în articol: folk