x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Primul muzician asiatic care a câștigat competiția de dirijat ”Gustav Mahler” (Germania), invitat la Sala Radio!

Primul muzician asiatic care a câștigat competiția de dirijat ”Gustav Mahler” (Germania), invitat la Sala Radio!

de Magdalena Popa Buluc    |    12 Feb 2020   •   11:18
Primul muzician asiatic care a câștigat competiția de dirijat ”Gustav Mahler” (Germania), invitat la Sala Radio!
Sursa foto: Lavender Chang

Vineri, 14 februarie (19.00), Sala Radio este gazda unui concert cu doi invitați speciali aplaudați pe scenele internaționale: tânărul dirijor KAHCHUN WONG (33 de ani), primul muzician asiatic care a câștigat prestigioasa competiție internațională de dirijat ”Gustav Mahler” (Germania, 2016) și violonistul român VALENTIN ȘERBAN,  membru al orchestrei Les Dissonances din Paris.

Evenimentul propus de ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO, aduce în fața publicului Concertul nr. 2 pentru vioară şi orchestră creat de marele Amadeus. MOZART și-a compus 4 dintre cele 5 concerte pentru vioară aproape unul după celalalt, în 1775... la doar 19 ani!

Partea a doua serii cuprinde Simfonia nr. 5 ce poartă semnătura compozitorului rus DMITRI ŞOSTAKOVICI, lucrare ce s-a bucurat de mare succes și peste jumătate de oră de aplauze la premiera de la Sankt Petersburg (pe atunci Leningrad), în 1937.

 

Născut în Singapore într-o familie de origine chineză, KAHCHUN WONG a debutat în martie 2015, alături de Singapore Symphony Orchestra și începând de atunci a dirijat pe 4 continente ansambluri de prestigiu ca Los Angeles Philharmonic, Berlin Konzerthaus Orchestra sau Sankt Petersburg Symphony Orchestra și, din 2018, este dirijor principal al orchestrei germane Nuremberg Symphony Orchestra.

După ce a câștigat Gustav Mahler Conducting Competition (2016), KAHCHUN WONG a fost invitat de celebrul dirijor Gustavo Dudamel (care a obținut aceeași distincție în 2004!) să dirijeze Filarmonica din Los Angeles în stagiunea 2016-2017! În Asia a dirijat ansambluri ca China Philharmonic, Shanghai Symphony, Tokyo Philharmonic, Tokyo Symphony, Osaka Symphony, Hiroshima Symphony etc.

În stagiunea 2019-2020 se va afla pentru prima oară la pupitrul unor ansambluri de prestigiu ca Detroit Symphony Orchestra, Calgary Philharmonic, Philharmonisches Orchester Heidelberg, Japan Philharmonic ș.a. De asemenea, revine în fața unor orchestre pe care a avut deja ocazia să le dirijeze, ca Royal Liverpool Philharmonic, Orchestre National du Capitole de Toulouse și Singapore Symphony.

 

VALENTIN ȘERBAN a început studiul viorii la vârsta de 7 ani în Brașov (orașul său natal), unde a urmat și studiile universitare și a continuat apoi cursurile de Master la Kunstuniversität în Graz (Austria), sub îndrumarea violonistei Silvia Marcovici. Este membru al Orchestrei Române de Tineret (începând cu anul 2012) și în prezent este membru al orchestrei Les Dissonances din Paris.

A susţinut un număr impresionant de concerte şi recitaluri atât în România, cât și în Franţa, Austria, Germania, Serbia, Macedonia, Bulgaria, Ungaria, Danemarca, Polonia, Spania, Belgia sau Ucraina.

Violonistul român a participat la festivaluri precum Festivalul „Krzyzowa Music of Europe” în Polonia (2018-2019), JazzUp Sea Festival (2018), Festivalul SoNoRo (2017-2019), Brașov Winter Classics (2017), Musica Barcensis, Musica Coronensis (2016).

 

 

 

×