x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Primul week-end din Festivalul Enescu

Primul week-end din Festivalul Enescu

de Maria Sârbu    |    30 Aug 2011   •   21:00
Primul week-end din Festivalul Enescu

In prima zi a toamnei 2011 incepe, la Bucuresti, Festivalul 'George Enescu'. Rasunetul evenimentului a ajuns departe, in lume vorbindu-se despre una dintre cele mai mari manifestari de gen. Atrage atentia numarul impresionant de personalitati cultu­rale participante la editia a XX-a. Cifrele sunt intr-adevar convinga­toa­re: in programul celor 25 de zile sunt incluse 20 de concerte ale ma­rilor orchestre, 13 recitaluri si concerte camerale, opt concerte de muzica romaneasca, alte multe concerte in cadrul sectiunilor 'Enescu si contemporanii sai', 'World Music', dar si spectacole de opera, de balet etc.

Deschiderea Festivalului va avea loc la Sala Palatului, incepand cu ora 19:30, 'onoarea' de a incepe acest prestigios eveniment avand-o Residentie Orkest/ Filarmonica din Haga, dirijata atat in prima zi, cat si in a doua de Christian Badea. Asa cum am mai anuntat, acest apreciat ansamblu va interpreta, la 1 septembrie, Simfonia nr. 1 in Mi b Major op. 13 de George Enescu si Simfonia nr. 10 in mi minor op. 93 de Sostakovici. La 2 septembrie Residentie Orkest va veni in fata publicului cu lucrari de E. Grieg – Concertul pentru pian si orchestra in la minor op. 16; H. Berlioz – Simfonia fantastica op. 14 si Dan Dediu (laureat al Concursului International 'George Enescu', editia 1991) – 'Atlantis' (prima auditie mondiala). Solist – Dan Gri­gore.

Seria 'Recitaluri si concerte ca­merale' de la Ateneul Roman, ora 17:00, va debuta la 2 septembrie cu recitalul pianistei japoneze Akiko Ebi, care va interpreta Bach, Liszt, Debussy, Koji Toyoda si Enescu. Seria 'Concertele de la miezul noptii', programata, de asemenea sub cupola Ateneului, dar incepand cu ora 22:30, va fi deschisa, tot vineri, de Austrian Baroque Company, avand-o solista pe soprana Nuria Rial (Catalonia); in program: Händel, Schmelzer, Pandolfi Mealli, Sammartini, B. Marcello, Bertali. In aceeasi zi, la Sala 'Mihail Jora' a Societatii Romane de Radiodifuziune (ora 18:00), se va deschide seria 'Muzica secolului XXI' cu Orchestra de Camera 'Philharmonia', dirijor Nicolae Iliescu, solist Colin Carr – violoncel. Vor rasuna lucrari de N. Rota, J. Haydn si D. Sostakovici.

Sambata, in fata publicului vin: la Ateneu – ora 17:00, Ansamblul 'Profil', dirijor Tiberiu Soare, iar la 22:30 Venice Baroque Orkestra, solist – Giuliano Carmignola. La Sala 'Mihail Jora' (11:00) este programat concertul ansamblului Hyperion, dirijat de Iancu Dumitrescu, solist – Gustavo Aguilar (percutie), iar la ora 19:30, in acelasi spatiu, va avea loc un concert sustinut de Camerata Regala, dirijor Cristian Lupes, la pian – Horia Mihail.

Pe 3 septembrie este anuntata si premiera spectacolului 'Lohengrin' de Richard Wagner, spectacol al Operei Nationale Bucuresti care va incepe la ora 19:00. Participa Corul si Orchestra ONB, dirijor Cristian Mandeal. Regia este semnata de Stefan Neagrau, iar interpretii rolurilor sunt artisti lirici din tara si strainatate. Primele trei personaje au fost incredintate lui K.S. Johan Botha, Emily Magee, Petra Lang.

Ultima zi a primului week-end din Festival (duminica, 4 septembrie) va fi marcata de prezenta, la Sala 'Mihail Jora' (ora 11:00), a Cvartetului Florilegium, care va interpreta muzica din secolul XXI, tot aici, de la 19:30, evoluand Ansamblul 'H Nova' si 'The London Schubert Players'. La Ateneul Roman, incepand cu ora 17:30, va concerta Orchestra Nationala de Camera a Republicii Moldova, dirijor Cristian Florea (cu participarea violonistului Iulian Garnet), iar de la 22:30 'Il Complesso Barocco', dirijor Alan Curtis. Tot duminica (ora 19:00), la Sala Mare a Teatrului National, va avea loc, in cadrul seriei 'Spectacole de opera si balet', prima reprezentatie cu 'Noche Bach', spectacol al Companiei Nationale de Balet din Chile 'El Banch', realizat de Gigi Caciuleanu.

×
Subiecte în articol: muzica festivalul george enescu