x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica România, la Eurovision! 11 ţări s-au retras!

România, la Eurovision! 11 ţări s-au retras!

de Dana Andronie    |    09 Ian 2014   •   18:16
România, la Eurovision! 11 ţări s-au retras!

TVR confirmă participarea ţării noastre la Concursul Cântecului European – Eurovision şi în 2014, considerând că românii îşi permit totuşi să participe la această competiţie. Aproximativ 150.000 de euro reprezintă taxa şi licenţa de participare, urmând ca preselecţia naţională şi prezenţa României la Copenhaga să mai coste câteva mii de euro.

Până la momentul actual, 35 de ţări şi-au confirmat prezenţa. Datele stabilite pentru cele două semifinale sunt 6 şi 8 mai, cu finala pe 10 mai 2014.

Fie din cauza problemelor financiare, fie din cauza rezultatelor nesatisfăcătoare pe care le-au obţinut, fie din cauza cifrelor mici de audienţă, 11 ţări s-au retras (Andora, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Luxemburg, Monaco, Maroc, Republica Cehă, Serbia, Slovacia, Turcia).

Postul CyBC şi-a anunţat retragerea din concurs din cauza crizei financiare şi a restricţiilor bugetare din Cipru. Totuşi, un alt post de televiziune din Cipru, Sigma TV, a sponsorizat canalul CyBC, şeful adjunct declarând că sunt dispuşi să organizeze selecţia naţională din Cipru: “Suportăm costurile necesare pentru piesă şi artist la fel cum MAD TV a făcut în Grecia anul trecut... Nu este niciodată prea târziu, încă e timp”.

RTVSLO a înscris Slovenia în concurs, dar o decizie finală privind participarea este aşteptată până pe 17 ianuarie, dată până la care este posibilă retragerea din concurs, fără costuri, iar dacă decizia va fi de a nu participa, Slovenia se va retrage.

Dar să revenim la spaţiul nostru mioritic. Etapele desfăşurării selecţiei naţionale sunt următoarele: începând din 15 ianuarie până pe 14 februarie se fac înscrierile; pe 19 şi 20 februarie un juriu de specialitate va audia piesele înscrise în concurs; doar 12 melodii vor intra, pe 1 martie, în selecţia naţională, care va fi transmisă de TVR. Melodia înscrisă nu trebuie să fi fost lansată comercial şi/sau interpretată public (integral sau parţial) înainte de 1 septembrie 2013.

Piesa nu trebuie să depăşească 3 minute, iar vârsta minimă a interpreţilor trebuie să fie de 16 ani împliniţi la data finalei internaţionale, conform Regulamentului EBU. Informaţii suplimentare pot fi găsite pe eurovision.tvr.ro, secţiunea Regulament, începând cu 12 ianuarie.

Dinainte de a se decide dacă România participă sau nu la Eurovision, Paula Seling şi Ovi au anunţat că se vor înscrie în preselecţia naţională cu piesa “Miracle”. Este o compoziţie scrisă de Ovi şi de danezul Phillip Halloun. Dacă vor trece de selecţia naţională, e posibil ca cei doi artişti care în 2010 “s-au jucat cu focul” până au obţinut locul 3 la Eurovision, să facă “un miracol” pentru România. Vom trăi şi vom vedea...


×
Subiecte în articol: eurovision 2014