x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Simfonia „Clopotele” și Suita „Şeherazada”, în stagiunea online a Filarmonicii „George Enescu”

Simfonia „Clopotele” și Suita „Şeherazada”, în stagiunea online a Filarmonicii „George Enescu”

de Magdalena Popa Buluc    |    08 Iul 2020   •   21:01
Simfonia „Clopotele” și Suita „Şeherazada”, în stagiunea online a Filarmonicii „George Enescu”

Joi, 9 iulie 2020, de la ora 19.00, în cadrul stagiunii online, Filarmonica „George Enescu” va transmite, în prima parte, înregistrarea Simfoniei corale „Clopotele”, op. 35, de Serghei Rahmaninov, condusă de Daisuke Soga. Participă membrii Corului Filarmonicii „George Enescu” pregătiți de Iosif Ion Prunner, alături de soliștii vocali Sorina Munteanu, Adrian Dumitru și Ionuț Pascu. În partea a doua, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, dirijată  de Emil Tabakov, va avea în program Suita simfonică „Şeherazada”, op. 35, de Nikolai Rimski-Korsakov. Solo vioară este susținut de Rafael Butaru, în prezent concertmaistru al Filarmonicii „George Enescu”.

Serghei Rahmaninov (1873–1943) a compus, între 1912-1913, simfonia corală „Clopotele”, op. 35, bazată pe o adaptare rusească a poemului lui Edgar Allan Poe. Amprenta sonoră a clopotelor şi-a făcut simţită prezenţa încă din copilăria lui compozitorului: cele patru sunete ale clopotelor mari de la Catedrala Sf. Sofia din Novgorod, unde participa la slujba religioasă alături de bunica lui, l-au obsedat. Simfonia creată de compozitor are forma clasică de sonată, onorând astfel cele patru secțiuni ale poemului.

Suita simfonică „Şeherazada”op. 35 de Nikolai Rimski-Korsakov a fost compusă  în 1888, după antologia de poveşti persane din secolul al IX-lea, „O mie şi una de nopţi”. Este cea mai cunoscută lucrare a compozitorului, îmbinând orchestraţia extrem de colorată cu interesul pentru orientalism, tipic artei imperiale a vremii. Premiera a avut loc în Sankt Petersburg la 28 octombrie 1888. În interpretarea Orchestrei simfonice a Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti, aflată, pe 14 februarie 2020, sub conducerea lui Emil Tabakov, „diversitatea timbrală şi atmosfera narativă se contopeau”, spune criticul Marcel Frandeș.

Stagiunea online

Orchestra simfonică și Corul Filarmonicii „George Enescu”

9 iulie 2020, ora 19.00

Program:

Serghei Rahmaninov – Simfonia corală „Clopotele”, op. 35

Dirijor: Daisuke Soga

Soliști:

Sorina Munteanu - soprană

Adrian Dumitru - tenor

Ionuț Pascu - bariton

Corul Filarmonicii „George Enescu”

Dirijorul corului: Iosif Ion Prunner

Nikolai Rimski-Korsakov: Suita simfonică „Şeherazada”, op. 35

Dirijor: Emil Tabakov

Solo vioară: Rafael  Butaru

Dirijorul japonez Daisuke Soga s-a născut la Osaka, în anul 1965, şi a beneficiat de o atentă educaţie muzicală, studiind în particular pianul, clarinetul şi contrabasul. Între anii 1984 - 1987 urmează Academia „Toho-Gakuen” din Tokio, la clasa de contrabas şi dirijat. Se înscrie apoi la Academia de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, studiind contrabasul cu renumitul profesor Ion Cheptea. Începând cu 1989, Daisuke Soga se preocupă tot mai intens de arta dirijorală, astfel încât, între anii 1989-1991 se înscrie la clasa de dirijat a renumitei Academii Hochschule din Viena, în perioada 1992-1993 la Accademia Chigiana din Siena, Italia, iar în 1993 urmează Seminarul Internaţional de Dirijat „B. Bartok”- Szombathely, Ungaria. A studiat cu muzicieni de mare valoare, printre care Bernard Haitink, Seiji Ozawa, Ferdinand Leitner, Robert Spano, Gustav Meier, Uros Lajovic, Peter Schwarz ş.a. În paralel cu activitatea concertistică, a participat la prestigioase concursuri internaţionale de dirijat, toate încununate cu premii - o dovadă în plus a talentului şi profesionalismului său. Din 1989, Daisuke Soga a dirijat aproape toate orchestrele filarmonice din România.

Sorina Munteanu a absolvit Universitatea de Vest din Timişoara, Facultatea de Arte, specializarea Canto, în 1995, urmând apoi cursurile de master  și doctorat la Academia „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. În perioada 1995-1999, Sorina Munteanu a fost solistă a Operei Române din Cluj-Napoca, iar între anii 1999 şi 2002 a devenit asistent universitar la Facultatea de Muzică din Timişoara. În 2002, a fost angajată ca solistă la Opera Naţională Română din Timişoara, iar în 2003-2004 şi ulterior din 2006 este angajată ca solistă a Operei Naţionale Bucureşti. A susţinut concerte, spectacole de operă şi recitaluri în ţări precum SUA, Spania, Portugalia, Belgia, Bulgaria, Serbia, Germania, Olanda, Franţa, Italia, Elveţia. Repertoriul său cuprinde în principal roluri dramatice verdiene. A abordat, de asemenea, şi repertoriul vocal-simfonic. Este şi o pasionată interpretă de lieduri, având un repertoriu de lucrări semnate de Ludwig van Beethoven, Gheorghe Dima, Nicolae Bretan, Gabriel Fauré,  M. Musorgski, Ceaikovski etc.

Tenorul Adrian Dumitru este absolvent al cursurilor de masterat ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, unde a studiat la clasa profesorului Ionel Voineag și la clasa de operă a Andei Tăbăcaru. A participat la cursuri de măiestrie interpretativă cu Mariana Nicolesco, Ira Siff, Maria Slătinaru-Nistor, Marius Vlad Budoiu, Rockwell Blake, Mariana Stoica, Emil Matei, Corneliu Fânăţeanu, Ionuț Pascu, Stefan Vinke, Reiner Goldberg. Din 2012 studiază arta actorului cu Petre Nicolae. A susținut numeroase concerte, recitaluri şi spectacole de operă pe scenele din țară (Opera Națională din Bucureşti, Opera Națională din Iaşi, Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti, Filarmonica din Arad, Filarmonica din Craiova, Filarmonica din Bacău) şi din străinătate (Staatstheater Saarbrücken, Heidendenheim Sommer Opernfestspiele, Reutlingen Stadthalle, ş.a.). Din anul 2018 este solist colaborator permanent al Operei Naționale din Bucureşti.

Baritonul Ionuț Pascu este prim solist al Operei Naționale din București. A absolvit cursurile universitare ale Universității de Muzică din București în anul 2001 și de la vârsta de 23 de ani și-a început cariera artistică la Opera din Constanța interpretând roluri în „Don Giovanni” de Wolfgang Amadeus Mozart și „ La bohème” (Marcello) de Giacomo Puccini. A făcut numeroase turnee în Olanda, Germania, Coreea, Italia, Macedonia, Ungaria și Albania. Din octombrie 2005, este angajat al Operei Naționale din București. Pe lângă cariera sa de cântăreț, a absolvit cu succes și studiile de dirijat, la Conservatorul „G. Verdi“ din Milano.

 

Emil Tabakov, născut în Ruse, Bulgaria, a început să dirijeze Orchestra Filarmonică a orașului natal în 1976. Între 1979-1988 a condus Ansamblul de cameră Soliştii din Sofia, iar în perioada 1985-2000 a fost succesiv dirijor, dirijor principal şi director muzical al Filarmonicii din Sofia. Din 1994 până în 1999 a ocupat, de asemenea, poziţia de dirijor principal al Filarmonicii din Belgrad. În perioada 2002-2008, a condus Orchestra simfonică din Bilkent-Ankara. Între 2008-2015 a fost succesiv director al Direcţiei Producţie muzicală şi dirijor principal al Orchestrei simfonice a Radioului naţional bulgăresc. Este invitat, atât ca dirijor, cât şi împreună cu orchestrele pe care le conduce, în aproape toate ţările europene, precum şi în Statele Unite, Australia, Canada, Japonia, Coreea de Sud, Singapore, Taiwan, Brazilia, Africa de Sud, Iran ş. a. Repertoriul lui Emil Tabakov include lucrări de operă şi simfonice din toate epocile. A realizat înregistrări pentru Balkanton (Bulgaria), Elan (Statele unite), Capricio delta (Germania), Mega-music (Bulgaria), Pentagon (Olanda), Ghega Nu (Bulgaria), EMI, Naxos ş.a.

 

×