x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Spune-mi ce muzică asculţi ca să-ţi spun cine eşti

Spune-mi ce muzică asculţi ca să-ţi spun cine eşti

de Alex Revenco    |    17 Ian 2012   •   21:00
Spune-mi ce muzică asculţi ca să-ţi spun cine eşti

Peste 36.000 de impatimiti ai muzicii, de cele mai diverse genuri, au luat parte la cel mai mare sondaj de acest fel, efectuat de profesorul Adrian North, rectorul Universitatii Heriot-Watt din Edinburgh. Timp de trei ani, subiectii, de toate varstele, alesi sa reprezinte cat mai multe tari de pe glob, din Est si Vest, din China pana in Chile, au raspuns unor teste de personalitate, dezvaluind si gusturile muzicale. Rezultatele au fost de-a dreptul surprinzatoare, demoland pur si simplu prejudecatile manifestate pana acum.

De exemplu: pune un fan heavy metal cu unul de muzica clasica intr-o camera si vezi 'ce iese'. Daca te astepti ca rezultatul sa fie departe de unul armonios te inseli! Asta pentru ca, in timp ce aspectul lor ar putea fi extrem de diferit, iubitorii celor doua genuri muzicale au, de fapt, multe in comun. Psihologii au constatat ca pasionatii muzicii clasice – care asculta in mod obisnuit Bach, Mozart, Beethoven sau Chopin – au trasaturi de personalitate practic identice cu ale 'meta­listilor' – fanii unor trupe ca Judas Priest, Slipknot, Megadeth sau Bullet For My Valentine.

Si unii si ceilalti manifesta creativitate, mare incredere in fortele proprii, introvertire si sunt impacati cu propria persoana. 'Ca si fanii muzicii clasice, cei de heavy metal sunt obsedati de muzica pe care o iubesc si si-au divizat marele gen preferat in mici subgrupuri ca death metal, thrash metal, glam metal, neo-classical metal... simtul artistic este de asemenea comun celor doua grupari, iar fanii heavy metal il pot valorifica in spectacole', a mai spus prof. North.

Dar studiul, bazat pe interviuri online, a evidentiat si trasaturi de ca­rac­ter ale celor care asculta alte ge­nuri de muzica. Astfel, fanii jazzului sunt creativi, expansivi, isi pastreaza cal­mul in situatii limita, au incredere in fortele proprii; iubitorii de country and western sunt foarte muncitori, fa­nii muzicii reggae – relaxati, fanii punkului – creativi, n-au incredere in forte proprii, nu prea le place munca, iar cei care asculta indie nu au incredere in fortele proprii, crea­tivi, nu prea le place munca.
Iata si alte genuri, cu trasaturile aferente: disco – foarte multumit de propria persoana, foarte muncitor, amabil, lipsit de creativitate; rap – incredere in sine, extrovertit; rock – incredere in forte proprii, creativ, impacat cu sine; rock and roll – incredere in forte proprii, creativ, muncitor, relaxat; chart pop – foarte multumit de propria persoana, foarte muncitor, prietenos, amabil, lipsit de creativitate; muzica usoara – foarte muncitor, extrovertit, amabil, im­pa­cat cu sine, lipsit de creativitate; blues – incredere in forte proprii, creativ, expansiv, relaxat; opera – incredere in forte proprii, creativ, amabil; soul – incredere in forte proprii, creativ, expansiv, amabil, relaxat.

Dupa cum se vede, aproape toti fanii au fost evaluati ca indivizi creativi, cu trei exceptii notabile: iubitorii de muzica usoara, cei care asculta disco si fanii muzicii pop (din top).

Profesorul concluzioneaza: 'Este ca si cum ti-ai alege muzica pentru a spune lumii cine esti. Oamenii isi definesc deseori notiunea de identitate prin gusturile muzicale, purtand haine adecvate, mergand in anumite cluburi... Deci nu e surprinzator ca personalitatea ar trebui sa fie legata de preferintele muzicale'. Prof. North (37 de ani), care a marturisit ca asculta indie, vrea sa-si extinda cercetarile si indeamna iubitorii de muzica, indiferent de genul preferat, sa intre pe www.peopleintomusic.com si sa completeze un scurt chestionar.

×