x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Un mare compozitor, laureat cu 4 Oscaruri, a murit la 89 de ani

Un mare compozitor, laureat cu 4 Oscaruri, a murit la 89 de ani

01 Mar 2019   •   09:11
Un mare compozitor, laureat cu 4 Oscaruri, a murit la 89 de ani

Compozitorul, dirijorul şi interpretul american de origine germană André Previn, care a fost recompensat cu patru premii Oscar de-a lungul carierei sale, a murit joi la vârsta de 89 de ani, a anunţat agenţia care îl reprezenta, IMG Artists, într-un comunicat citat de AFP şi EFE.
Muzicianul a fost căsătorit cu actriţa americană Mia Farrow, cu care a avut trei copii biologici şi trei adoptaţi, printre care Soon-Yi, care a devenit mai târziu partenera regizorului Woody Allen.
Cauzele decesului lui André Previn nu au fost precizate.
Născut în Berlin la 6 aprilie 1929 din părinţi evrei, André Previn s-a stabilit în SUA în 1939 împreună cu familia sa care a fugit de persecuţia nazistă. De la sfârşitul anilor '40, muzicianul a lucrat la Hollywood ca aranjor şi compozitor, o colaborare recompensată cu patru premii Oscar pentru coloana sonoră a filmelor 'Gigi' (1958), 'Porgy and Bess' (1959), 'Irma la Douce' (1963) şi 'My Fair Lady' (1964).
Compozitorul de succes John Williams, care a semnat muzica pentru 'Star Wars', a explicat într-un documentar pentru BBC consacrat lui André Previn, că acesta a avut o influenţă majoră asupra muzicii sale.
André Previn a compus şi numeroase fragmente clasice, precum concerte şi opere, printre care şi 'A Streetcar Named Desire' ( 'Un tramvai numit dorinţă'), salutată de critici şi jucată în numeroase oraşe. El a fost şi dirijor, conducând mai multe ansambluri muzicale de renume precum Royal Philharmonic din Londra, New York Philharmonic sau London Symphony Orchestra.
Pe lângă realizările în domeniul muzicii clasice, André Previn era cunoscut şi ca pianist de jazz, acompaniind vedete ale genului precum cântăreaţa americană Ella Fitzgerald, trompetistul Dizzy Gillespie sau pianistul Oscar Peterson.
Diversitatea compoziţiilor sale recompensate cu zece Grammy Awards demonstrează complexitatea creativă a muzicianului, de la albume de jazz solo sau muzică de film, până la dirijarea de concerte înregistrate pe albume.
Amabil şi iubitor de viaţă, compozitorul era şi un obişnuit al televiziunii şi al emisiunii săptămânale 'André Previn's Music Night' difuzată de postul britanic BBC, care l-a transformat într-un "star", potrivit London Symphony Orchestra, care a publicat joi un lung necrolog dedicat celui care i-a fost dirijor între 1968 şi 1979.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: andre previn oscar