x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Un nou weekend cultural, la Casa Artelor Dinu Lipatti

Un nou weekend cultural, la Casa Artelor Dinu Lipatti

de Diana Scarlat    |    11 Mai 2018   •   14:51
Un nou weekend cultural, la Casa Artelor Dinu Lipatti

Pentru că este vineri, începe un nou sfârșit de săptămână al artelor, la Casa “Dinu Lipatti”, din București. Trei zile de concerte simfonice vor fi dedicate Zilei Europei, sărbătorită săptămâna aceasta, miercuri, 9 mai. În fiecare zi, începând cu ora 19.00, iubitorii muzicii simfonice sunt așteptați la concertele găzduite de Casa Artelor “Dinu Lipatti”, pe Bulevardul Lascăr Catargiu nr. 12.

Seria de evenimente va fi deschisă astăzi, la ora 19.00, de vicepreședintele Academiei Române, Răzvan Theodorescu, ce va susține conferința “Cele două Europe”, un studiu asupra evoluției spațiului european din punct de vedere istoric, politic, dar mai ales cultural. Diversitatea etnică atat de caracteristică spațiului românesc vă va fi prezentată de Casa Artelor “Dinu Lipatti” prin recitalul extraordinar “România, mica Europă”, susținut de violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga.

 

Programul va include creații semnate de compozitori români, basarabeni, de origine maghiară, germană dar și evreiască, program care îl va avea la loc de cinste pe marele compozitor și pianist Dinu Lipatti, figură emblematică a artei românești și europene. Atât conferința cât și recitalul vor avea loc în Salonul de muzică al Casei Artelor “Dinu Lipatti”.

 

“Frumusețea și puterea muzicii ne vor aduce împreună, pentru a ne reaminti tuturor nu doar valorile care au stat la baza formării Uniunii Europene, ci și faptul că sărbătorim 100 de ani la Marea Unirea a românilor. De altfel, ziua de 9 mai are pentru noi o semnificație dublă, fiind data la care, în 1877, Adunarea Deputaților a proclamat independența de stat a României, prin vocea istoricului și omului politic Mihail Kogălniceanu”, explică organizatorii.

 

Sâmbătă, 12 mai, de la orele 19.00, vă vom invita la primul concert în curtea casei lui Dinu Lipatti, în aer liber. Orchestra Camerata Regală, condusă de dirijorul Daniel Jinga, împreună cu violonista Cristina Anghelescu și violoncelistul Octavian Lup, vor interpreta lucrări de W.A. Mozart, J.S. Bach, J. Haydn, J. Strauss și F. Kreisler.

 

Duminică, 13 mai, tot de la orele 19.00 și tot în curtea Casei Lipatti, Symphactory Orchestra sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare, vor interpreta lucrări ale marilor compozitori francezi și italieni Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini și Jules Massenet. Soprana Iulia Isaev și tenorul Alin Stoica vor interpreta arii celebre din oprele “Carmen”, de Georges Bizet și “Faust”, de Charles Gounod, de la a cărui naștere se împlinesc, în 2018, 200 de ani.

Expoziția informativă “Uniunea Europeană – o istorie”, precum și expoziția de tablouri “Dinu Lipatti - familia, profesorii și prietenii” vor fi accesibile publicului nostru pe tot parcursul celor trei zile, între orele 19.00 – 22.00. Conceptul evenimentului „Muzica Europei – Zilele Europei la Casa Artelor Dinu Lipatti” aparține regizoarei Alice Barb, directorul fondator al Casei Artelor “Dinu Lipatti”.

 

Casa Artelor “Dinu Lipatti” este cel mai nou centru cultural al Capitalei, prin care Primăria Municipiului București vă invită, timp de trei zile, în perioada 11-13 mai, la o serie de evenimente de excepție care, sub titlul “Muzica Europei – Zilele Europei la Casa Artelor Dinu Lipatti”, va reuni expoziții, conferințe, recitaluri și concerte, prilejuite de aniversarea Zilei Europei, din data de 9 mai. Evenimentul va fi structurat pe trei coordonate: Seara muzicii românești, Seara muzicii germane și austriece și Seara muzicii franceze și italiene.

×
Subiecte în articol: Casa Artelor Dinu Lipatti