x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Un show de calitate şi caritate cu Aksel Kolstad

Un show de calitate şi caritate cu Aksel Kolstad

de Dana Andronie    |    03 Apr 2014   •   15:19
Un show de calitate şi caritate cu Aksel Kolstad

Nu întotdeauna avem ocazia să cunoaştem un pianist de muzică clasică în adidaşi şi tricou, gata să se oprească din cântat ca să baleteze, să picteze, să joace baschet şi să vorbească şapte limbi...

Aksel Kolstad este un rebel clasic. Vrea să facă revoluţie culturală. El acceptă pe toată lumea şi nu exclude pe nimeni. Este poate cel mai “maleabil” muzician şi o spune chiar el : “Poate că nu sunt cel mai bun pianist din lume, dar sigur sunt cel mai disponibil pianist clasic”. Lui Aksel îi place să improvizeze în scenă şi scrie cu aceeaşi uşurinţă partituri pentru orchestră mare (pe care o şi dirijează) sau pentru pian solo. Este considerat în egală măsură actor şi muzician.

Aksel Kolstad a studiat compoziţia cu Wolfgang Plagge şi de la vârsta de 17 ani şi-a prezentat lucrările pentru pian solo în multe ţări ale lumii. A dirijat mai multe orchestre care i-au interpretat compoziţiile şi din 2009 a înfiinţat propriul atelier de muzică, în Oslo, numit “Café de Concert”, unde tot mai multă lume vine săptămânal să descopere noutăţile propuse de exuberantul muzician.

Presa americană l-a numit “Noul Victor Borge”. Presa suedeză l-a descris ca fiind “Franz Liszt al vremurilor noastre”. După cea daneză, Igor este “Un pionier clasic” şi “cel mai bun interpret al lui Gershwin”. Totuşi, “Quentin Tarantino al muzicii clasice” este cea mai nimerită etichetă, pe care a primit-o de la norvegieni.

Aksel vine în România pentru a susţine un spectacol caritabil, pe 6 aprilie, de la ora 19:00, la Şcoala Gimanazială de Arte din Str. Gheorghe Pătraşcu nr 55. Evenimentul vizează strângerea de fonduri atât pentru continuarea activităţii în cele două centre de plasament din preajma Bucureştiului de care se ocupă, de 15 ani, Asociaţia Hand2Hand, cat şi pentru stimularea activităţii copiilor talentaţi care activează în cadrul Şcolii de Arte din Sectorul 3.

Va fi o serată cu un concert “neconvenţional” de muzică clasică susţinut de Aksel Kolstad, la care va participa şi Cornelia Tihon, Ambasador Hand 2Hand. Va urma un cocktail, în timpul căruia se vor face donaţii, se vor achiziţiona fotografiile lui Tom Andreassen, precum şi CD-uri originale ale unor artişti din Scandinavia.

Artistul norvegian nu va veni singur în România, ci va fi însoţit de 15 artişti vizuali scandinavi (plasticieni, fotografi, regizori), dar şi de peştişorul auriu pe nume Igor (cel care îl inspiră în scenă să îndeplinească cel puţin trei dorinţe publicului spectator).

Cand Aksel Kolstad avea 2 ani şi-a întrebat mama, arătând spre lună, dacă ar putea să meargă acolo. “S-ar putea să fie cam mult de mers” - i-a răspuns mama. “Dar am putea folosi o rachetă, nu?” a replicat micul Aksel.

27 de ani mai târziu, Aksel îi scria lui Richard Branson, întrebându-l dacă poate fi primul muzician care concertează în spaţiul cosmic, prin intermediul Virgin Galactic.

Cam asta îl caracterizează pe Aksel Kolstad – încercarea continuă dea pune în practică idei cât mai trăznite.

Tatăl lui, Leon Hazan, a fost antrenorul echipei norvegiene de baschet, astfel încât Aksel nu s-a putut decide între pian şi sport până la vârsta de 17 ani, când a ales să devină “muzicianul în adidaşi”.

A performat cu cele mai renumite orchestre de cameră la mari festivaluri din Norvegia, Estonia, Rusia, China. A debutat la Carnegie Hall, în octobrie 2010, cu spectacol “sold out” şi ovaţii prelungite ale publicului în picioare.

Este şi imaginea Steinway, concertând peste tot în lume pe acest tip de pian.

Din octobrie 2012 artistul a fost numit şi Ambasador Edvard Munch, pentru că lunar concertează în Munch Museum din Oslo, revitalizând prin improvizaţii provocatoare opera lui Munch.

×